Sådan laver du bål på sneen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan laver du bål på sneen
Råd og vejledning
17 December 2018

Sådan laver du bål på sneen

Der er få ting så hyggeligt på vinterture som at tænde et bål, når man holder pause i løbet af dagen. Selv et lille bål giver varme, fællesskab og mulighed for at lave lækre snacks til såvel børn som voksne.

Ligger sneen som en blød, hvid dyne over vinterlandskabet, kan det virke lokkende at varme sig om et bål i sneen. Det er dog ikke helt så lige til. Er der meget sne, vil dit bål nemlig hurtigt synke dybere og dybere ned, hvis du altså ikke bygger det på en god måde.

 

Skal man have gang i et ordentligt bål, der ikke blot synker ned i sneen og ender halve eller hele meter nede i dybet, så er det vigtigt at vide, hvordan man bærer sig ad.

Følger du de her fem trin, så er du garanteret et glimrende bål på turen i de snedækkede landskaber:

#1 Forbered din base

jamie-coupaud-NUn25Jias9Q-unsplash

Tramp sneen hård; gerne et sted, hvor der er lidt læ. Det kan for eksempel være under et fyrretræ, som tager vinden, hvis den er på spil. Lav et dække af grangrene, som helst ikke skal være for tørre, så der går ild i dem med det samme. Dækket skal sørge for, at sneen under bålet ikke bliver varm og smelter alt for hurtigt.

#2 Find optænding

Find smågrene, der er så tørre som muligt. De skal bruges til at tænde op med, så det går ikke, hvis de har ligget i sneen og er blevet for våde. Måske du kan finde grene, der allerede er ved at knække af træerne, eller måske er der et dødt træ, du kan tage nogle fra. Lad dog være med at knække levende grene af træer.

 

Nogle tørre grannåle kan også hjælpe til at få fut i bålet.

#3 Byg det op

nathan-lemon-mgY0BTD7OSs-unsplash

Byg bålet op på den nedtrampede sne med de tørre smågrene. Tag så nogle større pinde og læg to af dem parallelt med lidt afstand. Læg to andre grene på tværs, så du skaber en slags firkant med hul i midten. Læg yderligere et par lag på firkanten.

#4 Fyld dit bål ud

Fyld nu din "firkant" med nogle lidt større, tørre kviste, og dit bål er klar.

#5 Nyd varmen

josh-campbell-UbbjVyibFuc-unsplash

Så er det tid til at få gang i bålet. Du kan tænde bålet såvel fra oven som fra bunden. Tænder du det fra bunden, får du som regel større flammer, et bål der brænder hurtigere og nok også noget mere røg.

 

Når bålet brænder, er det oplagt at lave en snack. Hvad med for eksempel den klassiske snack S'mores, med en ristet skumfidus mellem to kiks, eller en gang god, gammeldags snobrød?

Find udstyr til dit næste eventyr

Råd og vejledning
Posted: December 17, 2018
Tags: bålmad , bålgrej , bål
Forfatter: Opdag Verden