Sådan krydser du floder på vandreturen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan krydser du floder på vandreturen
Råd og vejledning
05 March 2019

Sådan krydser du floder på vandreturen

Vandrer du i vildmarken, er det ofte nødvendigt at krydse vandløb, elve og floder. Hvert år dør vandrere rundt omkring i verden, når de undervurderer vandet. Find her seks råd til, hvordan du sikkert kommer over på den anden side, når du skal krydse en flod.
Har du vandret i vildmarken, i høje bjerge eller andre steder, hvor naturen er utæmmet, så kender du det garanteret.  

Stien, du vandrer på, leder dig direkte til en flodbred. Foran dig løber en flod. Det er svært at se, hvor dyb den er, men der er sten på bunden, og du ved, at det kan være svært at bevare fodfæstet. 

Du kigger op og ser, at stien fortsætter på den anden side af floden. Du spejder op og ned ad floden. Der er ingen bro. Ingen solide stammer, du kan balancere på. Der er ingen alternativer: Du må vandre gennem floden. Det er den eneste måde at komme videre på. Ofte er det ikke det store problem at krydse vandløb og småfloder på vandreture. Det, du mest af alt risikerer, er våde støvler og eventuelt en våd buksebag, hvis du skulle snuble. Men floder kan være forræderiske. De kan pludselig blive dybe. Strømmen kan være stærkere, end du havde forventet. Og snubler du først i dybt, iskoldt, fossende flodvand med en tung rygsæk på ryggen, som du ikke liger krænger af, så er du lige pludselig i en situation, der potentielt kan være livstruende. Kan være livsfarligt.

Hvert år dør vandrere, når de krydser floder på vandrestier rundt om i verden. Og det er ikke bare nybegyndere, der kan ende i problemer. For nylig døde for eksempel en 22-årig kvindelig vandrer i USA’s Mount Rainier National Park, da hun krydsede en flod. Der var adskillige folk tæt på, men vandet fossede så hurtigt, at ingen kunne nå frem til hende. Hun blev skyllet med vandet, og senere blev hendes lig fundet et godt stykke nede ad flodenMan skal passe på floder året rundt, men særligt steder, hvor sneen i bjergene smelter i løbet af sommeren, og floderne får ekstra tryk på.  

En talsmand fra nationalparken udtalte efter ulykken, at ”flodkrydsninger kan være ekstremt farlige på det her tidspunkt af året. De kolde, hurtigflydende vande kræver stor forsigtighed; selv for vandrere med stor erfaring, viden og evner.” 

Nationalparken udgav desuden 6 råd til at krydse floder:   

  1. Vær opmærksom på steder med ophobninger af stammer (som kan ændre strømme i floden, Red.), vandfald og andre farer. 

  1. Find et sikkert sted, hvor du kan komme op ad vandet, hvis du skulle falde i, inden du krydser en flod.  

  1. Kryds floder, hvor bunden er jævn, og vandstanden er lav, og husk at vandstanden generelt stiger, jo senere på dagen det er.  

  1. Husk at løsne din rygsæk, inden du krydser, så du hurtigt kan tage den af, hvis du ryger i vandet og ikke kan komme op igen.  

  1. Brug en kæp til at holde balancen, når du krydser.  

  2. Hvis det virker for farligt at krydse floden, så vend om eller find en anden rute. 
Relevante links:

 

Råd og vejledning
Posted: March 05, 2019
Forfatter: Opdag Verden