Pakkeliste til sheltertur med børn

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Pakkeliste til sheltertur med børn
Råd og vejledning
05 April 2023

Pakkeliste til sheltertur med børn

Lærke Sol Kappel Andersen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Lærke Sol Kappel Andersen

- Vild med klatring, fast hiking, vandring - og grej!


Shelterture er en oplagt måde at introducere sine børn til friluftsliv og overnatning i naturen, og bruge tid sammen som familie. Men hvad skal man have med? Læs med her, og bliv inspireret til jeres næste tur.

Hyggelige stunder rundt om bålet, godnathistorier i soveposen og leg i naturen. Shelterture sammen som familie giver jer rig mulighed for kvalitetstid, og er samtidig en af de mindre planlægnings- og grejtunge friluftsture, hvis blot I husker det varme tøj, underholdningen og det gode humør. Når man er på sheltertur har man også mulighed for at pakke lidt ekstra komfort, der ellers ikke ville være plads til i rygsækken på vandreturen. Shelteren kan samtidig bruges som base, hvis I f.eks. vil gå en dagstur eller sejle i kano. I denne artikel kommer vi ind på, hvad I skal have med, og nederst giver jeg mine 5 bedste tips til en vellykket sheltertur.

Husk i øvrigt, at det er meget individuelt, hvor meget eller hvor lidt man f.eks. fryser, og at I derfor skal bruge jeres sunde fornuft og tilpasse pakkelisten efter sæsonen og jeres behov.

TLT_Shelter_Lifestyle-13

Pakkeliste til shelterturen med børn

Se pakkelisten nedenfor ved at folde menuerne ud

Når du skal transportere og opbevare dit grej under shelterturen, kan du f.eks. bruge vandrerygsække eller duffelbags. Derudover kan det også være praktisk med store net til at holde styr på soveposer og liggeunderlag, samt gennemsigtige plastikkasser. På den måde er dit grej både organiseret og beskyttet mod vind og vejr. Det kan desuden være en fordel at bruge vandtætte drybags til at holde elektronik, soveposer og skiftetøj knastørt, uanset vejret.

Hvis I skal overnatte i shelteren, skal I selvfølgeligt have udstyr med til dette.

Hvis det er koldt, er det vigtigt at være opmærksom på, om I kommer til at fryse. Kig derfor på temperaturangivelserne og sørg for, at soveposens komforttemperatur går langt nok ned, og at dit liggeunderlag har en høj nok R-værdi. En R-værdi indikerer, hvor godt dit liggeunderlag beskytter dig mod kulden fra jorden. Læs mere om R-værdien i vores artikel her.

For at supplere med et par grader, kan du eventuelt vælge en lagenpose med ekstra isolation og et ekstra foldbart underlag i skum, der beskytter mod kulden fra jorden. 

Derudover kan det både være hyggeligt og hjælpe på varmen at tage et par ekstra tæpper med.

Soveposer

- Lagenposer

- Hovedpude, evt. en oppustelig hovedpude

Liggeunderlag (Husk eventuel pumpepose til underlaget)

- Evt. et skumunderlag 

- Evt. et myggenet til shelteren

- Evt. tæpper

- Evt. yndlingsbamsen

I skal derudover selvfølgeligt sørge for, at I er varmt og praktisk klædt på. Vælg derfor tøj i gode materialer såsom uld, og sørg for at pakke tøj til ungerne, der gerne må blive beskidt. Af samme årsag er det en god idé at pakke rigeligt med skiftetøj, og varmt tøj til når mørket falder på. Skal I afsted om vinteren, skal I selvfølgelig have overtøj med til dette, inklusiv huer og handsker. Det kan samtidig være en idé at klæde sig på efter lag-på-lag princippet. På den måde kan I nemt justere, så I hverken kommer til at svede eller fryse.

- Praktisk tøj efter årstiden, der kan holde til at blive beskidt, f.eks. friluftsbukser.

Sko eller støvler, der evt. kan bruges i mudder, og har et godt greb

- Et yderlag, såsom regnjakke/skaljakkeregnbukser eller flyverdragt

Nattøj:

- Et rent basislag, f.eks. i uld. Husk også tørre, varme sokker

- Evt. en hue - Det kan være nødvendigt selv om sommeren

Skiftetøj: 

- Rent undertøj, sokker, bukser, bluse osv.

En varm trøje og varme sokker til om aftenen

Økse

- Brænde (Hvis ikke dette findes ved shelteret)

- Tændblokke

- En lighter eller tændstikker

-  Bålhandsker

Maden kan enten laves over bål, eller på et kogesystem såsom et Trangiasæt. I kan også spise frysetørret mad. Vi tager her udgangspunkt i bålmad.

Bålstativ (Nogle shelterpladser har et permanent bålstativ, tjek dette inden I tager afsted)

- Bålgryde eller Dutch oven

- Evt. en kedel

Kniv

- Skærebræt

Spisegrej, herunder en kop til varme drikke, en skål eller tallerken, samt bestik, f.eks. en Spork

- Klude og viskestykker

- En grydesvamp og evt. en ståluldssvamp

Opvaskemiddel 

- Køkkenrulle og vådservietter

- Vanddunk

- Affaldsposer

- Evt. en køletaske til maden, hvis det er varmt

Mad og drikke

- Ingredienser til aftensmad, f.eks. bålmad eller frysetørret mad

- Te, kaffe eller kakaopulver

- Morgenmad, f.eks. havregrød eller bacon og æg

- Snacks såsom slik, mariekiks, popcorn

- Evt. snobrødsdej eller skumfiduser

Husk at tjekke hjemmefra, om der er muldtoilet ved shelteren. Disse er ofte ret primitive, og man skal tit selv have toiletpapir med.

- Toiletpapir

Håndsprit og/eller sæbe

- Tandbørste og tandpasta

- Medicin, f.eks. allergipiller og smertestillende

- Evt. vådservietter

-  Førstehjælpskit, herunder sportstape, pincet, kløestillende, spritservietter og plaster

Midler mod myg og solcreme (Alt efter sæson)

Siddeunderlag

Pandelampe

- Evt. lanterne/olielampe

Spil, kort, eller udendørsspil såsom kongespil

- Evt. bøger

- En dolk, f.eks. til at snitte

Powerbank

5 tips til en vellykket sheltertur med børn

- Book shelteren hjemmefra hvis muligt. Så er I sikre på, at der er ledigt når I ankommer med spændte børn og en pakket bil. Her kan I også tjekke faciliteter såsom muldtoilet, parkering og adgang til vand. Når I skal på tur med børnene, er det er stor fordel at kunne køre lige til shelteret, så I ikke skal slæbe tingene så langt.

- Sørg for, at have planlagt underholdningen. I kan f.eks. lege fangeleg, gemmeleg/spark til dåsen, klatre i træer eller øve jer i at snitte og binde knob. Men sørg også for, at have planlagt aktiviteter til når mørket falder på, eller hvis vejret slår om, som f.eks. højtlæsning eller et kortspil.

- Det er aldrig sjovt at være på tur hvis man fryser. Sørg for at pakke rigeligt med varmt tøj og skiftetøj, og tjek at jeres soveposer og liggeunderlag er varme nok til turen.

- Husk hyggen! Fordelen ved sheltertur er, at man kan have mere med end f.eks. på vandreturen. Så pak bamsen, de ekstra tæpper, og lav snobrød eller ristede skumfiduser rundt om bålet.

- Gør det nemt for jer selv. Meget af maden kan evt. forberedes hjemmefra, eller I kan spise mad købt udefra rundt om bålet. Det kræver tålmodighed at være på tur med børn, så sæt forventningerne og tempoet ned, så I har tid til at nyde turen og hinanden.Jeg håber, at pakkelisten kan give dig inspiration til jeres næste eventyr. Det er desuden en god idé at gennemgå din pakkeliste når du kommer hjem, og notere dig, hvad du ikke fik brug for, eller hvad du eventuelt manglede. På den måde kan du nemmere pakke næste gang.

Læs også:

Samling: Idéer og inspiration til udeliv med familien

Råd og vejledning
Posted: April 05, 2023
Forfatter: Lærke Sol Kappel Andersen