Ny 2800 km vandrerute i Patagonien

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Ny 2800 km vandrerute i Patagonien
Inspiration
27 November 2019

Ny 2800 km vandrerute i Patagonien

Patagonien klinger af eventyr og naturoplevelser. Fjorde og vulkaner. Bjergtoppe og dybe dale. De vilde landskaber på Sydamerikas spids har lokket vandrere til i årtier, men nu er det helt nye muligheder for at udforske Patagonien.  

Ruta de los Parques er nemlig en ny vandrerute i Chile, der med forrygende 2.800 kilometer har potentialet til at blive en af verdens helt store langdistanceklassikere.

Navnet på ruten hentyder til, at man vandrer gennem hele 17 nationalparker på turen fra Puerto Montt i nord til Sydamerikas sagnomspundne spids, Kap Horn i syd. Naturoplevelserne undervejs er vilde og varierede, og man dykker ind i tempererede regnskove, vandrer forbi den ene spejlblanke sø efter den anden og må gang på gang læne nakken bagover for at skue mod toppen kegledækkede, snedækkede vulkaner. 

Imponerede 91 procent af ruten går gennem beskyttede områder, men man får også et sjældent indblik i, hvordan folk i de afsidesliggende egne af Patagonien lever. Undervejs kommer man nemlig forbi 60 små lokalsamfund; en fantastisk mulighed for at møde mennesker, der lever i en del af verden, som er notorisk kendt for sit barske vejr.  

Det er dog nationalparkerne, som er det helt store trækplaster. 

Den mest kendte af dem, Torres del Paine, retfærdiggør i sig selv en tur til det sydlige Chile. Her rejser lodrette granittårne sig op i små 3000 meter fra den vindblæste pampas, hvor irgrønne søer ligger spredt i dale, og isstykker flår sig løs fra store gletsjere og flyder rundt som små isbjerge. 

Parken er dog kun én ud af 17 nationalparker, og mens man nok skal møde andre vandrere i Torres del Paine, kommer man på andre dele af ruten ud, hvor meget få vandrere sætter deres vandrestøvler. 

Det er organisationen Tompkins Conservation, som står bag ruten. Gennem mere end to årtier har den arbejdet på at frede store landområder i det sydlige Chile og Argentina med det formål at rehabilitere dyrelivet, implementere økologiske landbrugsmodeller, promovere en højere levestandard i lokalsamfundene og støtte miljøaktivisme. 

I 2017 donerede organisationen mere end en 4000 km²land til den chilenske regering, så man kunne skabe fem nye nationalparker (Pumalín Douglas Tompkins, Melimoyu, Cerro Castillo, Patagonia og Kawésqar) samt udvide tre allerede eksisterende parker (Hornopirén, Corcovado og Isla Magdalena). Den chilenske regering kvitterede med at smide omtrent 10.000 km² land til fredning oven i. 

Sammen med de allerede eksisterende fredede områder betyder det, at man nu kan vandre gennem et fredet område på 113.000 km²; svarende til mere end to og en halv gange Danmarks areal. 

På www.rutadelosparques.org kan du læse mere baggrund om ruten. Du kan finde også finde forslag til at vandre mindre bidder af Ruta de los Parques, hvis du synes, at 2.800 kilometer er en lidt for stor mundfuld til en enkelt vandretur.

Se det store udvalg af tøj og udstyr til dit næste eventyr

Inspiration
Posted: November 27, 2019
Forfatter: Opdag Verden