Bliv inspireret til din løbetræning af en eliteløber | Interview med Thijs Nijhuis

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Bliv inspireret til din løbetræning af en eliteløber | Interview med Thijs Nijhuis
Inspiration
03 October 2022

Bliv inspireret til din løbetræning af en eliteløber | Interview med Thijs Nijhuis

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


Kender du det – nogle dage er det bare lidt sværere at overbevise sig selv om, at det bliver super dejligt at hoppe i løbeskoene og komme ud ad døren?

Tænker du nogle gange på, om du måske kan få gavn af at ændre lidt på vanerne, og om du egentlig træner klogt? 

Måske kan du hente lidt inspiration fra en af Danmarks allerbedste langdistanceløbere!

Læs med her, hvor vi har spurgt Thijs Nijhuis, flere gange dansk mester og ol-marathonløber, om hvad han gør for at holde sig skarp på træningen!

Hvad motiverer dig til at træne så meget og så intensivt?

Jeg træner omkring 12 gange i ugen og i de bedste uger rammer jeg ca. 180-210 km. Så 5 dage i ugen er det både morgen og aften. Det har taget mig over et årti at komme hertil, således at jeg kan holde til at træne denne mængde, jeg gør uden at blive skadet.

For mig startede løb som et frirum og leg, hvor man bare fik lov til at gøre det, man havde lyst til. Sidenhen er resultatet blevet et naturligt mål for skemalagt træning. Jeg vil gerne udfordre mig selv og se hvor god, jeg kan ende med at blive. Men jeg løber, fordi jeg godt kan lide det, så hvis jeg mister lysten, så stopper jeg nok med at træne på nuværende niveau. Jeg vil nok altid bruge løb som motionsform, da det er let og effektivt, og fordi jeg elsker at løbe i skovens ro.

Hvordan får du trænet på off-dag?

Hvis eneste mulighed er at træne, når det er mørkt, tidligt og regnvådt, så prøver jeg at lægge løbetøjet klar aftenen inden. Ellers kan jeg nogle gange forudse, hvornår jeg vil være træt og have manglende lyst, og så prøver jeg at aftale en løbetur med andre, således at jeg har et ansvar overfor en anden person.

Har du langsigtede mål, eller fokuserer du mere på næste sæsons mål?

Jeg arbejder med hoved- og delmål for hver sæson. Derudover laver man en rammeplan for 2-3 sæsoner frem. Mere end det bliver for svært at spå om. Man har dog altid lov til at drømme om tider og placeringer mange år forud, hvis det motiverer en.

Læs også: 6 spørgsmål om grej til eliteløber Thijs Nijhuis

Hvordan træner du?

Det meste af min træning er lavintens træning, hvilket vil sige, at jeg løber mere end 1 minut pr. km langsommere end min snittid på halvmarathon. To gange ugentlig lægger jeg elementer af tempo og intervaller ind. Dog lægges de først ind i træningsplanen, når jeg har styr på mine basale, rolige træninger. Mindst en gang ugentlig, oftest søndag, forsøger jeg at løbe en langtur på mellem 1,5-2,5 timer, alt efter hvor jeg er i min opbygning mod konkurrencer. I træningen mod marathon, vil jeg også løbe 1-2 længere ture i hverdagen optil 1,5-2 timer.

Føler du, at du tilsidesætter andre ting i livet for at give plads til træningen?

Det hele handler om prioriteringer, og nedprioritering af min søvn er det sidste jeg vil gå på kompromis med, så det, der ryger for mit vedkommende, er skønlitterær læsning samt serier i de perioder, jeg har travlest. Jeg føler det ikke som et stort afkald, i det jeg har sat mig nogle mål, som jeg ønsker at lykkes med og dermed gerne vil gøre det, der skal til for at nå dem. Jeg synes, bevægelse og motion er noget af det fedeste, der findes. Naturligvis er der dage, hvor man er afsted til et løb, hvor man går glip af en familie- eller fødselsdagsfest, men det ser jeg mere som et resultat af min prioritering. Derudover kommer man langt med langtidsplanlægning.

Hvordan passer du træningen ind i en travl hverdag?

Jeg har heldigvis fået lov til at gå deltid på medicinstudiet grundet min sport og har stor støtte fra AU elitesport heri. Jeg har flere fritidsjob ved siden af. Nogle af dem kan jeg lave fra computeren, når jeg vil, mens andre kræver fysisk fremmøde, dog har jeg aldrig lagt skjul på mine rejseaktiviteter i forbindelse med sporten, og mine chefer har altid haft forståelse herfor og givet mig en masse fleksibilitet, så jeg har undgået at gå på kompromis.

Derudover kan træning indenfor løb klares på relativ kort tid. Fra man står op og er i løbeskoene og hjemme igen, så behøves der ikke gå mere end en time

Thijs_collage

Træner du efter lyst eller disciplin?

Jeg løber, fordi det er sjovt og nyder at bevæge mig, men min indre ild tændes af at have mål og prøve at udfordre mig selv hele tiden. Derfor kan jeg da heller ikke huske, hvornår jeg sidst ikke havde et løb i kalenderen. Men hvis jeg ikke havde lyst, så var jeg stoppet for længst med eliteidræt.

Optimerer du på alle parametre eller fokuserer du på de vigtigste?

Det er forskelligt fra gang til gang. Dybest set skal man ikke ændre alt på én gang. Når jeg trapper op efter et marathon, så bygger jeg først antal træningsgange og mængde op for derefter at bygge intensiteten ovenpå. Altså jeg mener ikke nødvendigvis, jeg undgår alkohol, fest eller specielle former for mad. Langt henad vejen handler det om timing. En fest til kl. 3 om natten med alkohol passer nok bedst i ugerne efter marathon, fremfor ugerne optil. Ferier bliver oftest i forbindelse med marathon eller lige efter, så jeg kan gøre det hele med god samvittighed. 

I forhold til kost så er jeg ikke på nogen kostplan, men spiser fornuftigt og varieret kost. Jeg sørger for at have en protein- og energibar i nærheden, så jeg kan få lidt til at holde kroppen igang, hvis nu for eksempel arbejdet trækker, ud eller jeg pludselig mangler et mellemmåltid.

Hvordan undgår du skader/sygdom, når du presser kroppen allermest i specifikke træningsperioder?

Jeg prøver at få al den søvn, jeg kan. Derudover prøver jeg at spise fornuftigt og gerne lige efter træning. Om vinteren handler det om at få smidt det våde tøj og komme hurtigt i bad, så jeg ikke bliver kold. Uanset om det er sommer eller vinter, prøver jeg altid at huske en ekstra t-shirt, så jeg slipper for at være våd eller kold.

Det meste af min træning laver jeg i skoven, og jeg prøver ikke at hænge mig for meget i tiderne. Hvis jeg føler, jeg har ondt et sted, så prøver jeg at tage hånd om det med det samme, så det ikke udvikler sig, også selvom det nogle gange kan betyde nogle dages fri.

Læs også: Döndal Run - Strømperne der løb maraton til OL

Hvordan håndterer du modgang - mentalt og træningsmæssigt?

Jeg prøver at forholde mig til modgangen og se, hvordan jeg kan gøre ting anderledes eller ændre på træning, kost med mere for at undgå at ende på samme sted igen. Uanset hvor hårdt man prøver og kæmper, så vil man altid blive mødt af modgang før eller siden, og det er vigtigt, at man ikke taber hovedet, men fortsætter med at gøre de ting man selv kan holde fokus på

Vil du beskrive dig selv som træningsafhængig?

Jeg vil nok ikke bruge ordet ”afhængig”, men jeg synes bestemt, jeg kan mærke, at en kort løbetur uanset vejr altid gør mig gladere bagefter. Derudover er jeg ikke afhængig af at nå mine resultatmål, men jeg finder stor glæde i at præstere og træne for at blive så god som muligt.”

Tænker du over, om din træning er sund for dig på længere sigt, eller om du nedbryder mere, end du gør stærkere?

Elitesport er på ingen måde sundt, men det er utrolig sjovt, når det lykkes, dog kommer man absolut ikke sovende dertil. Jeg ved godt, at slidgigt og hjerteproblemer kan være nogle af de ting, jeg hidkalder over mig selv, før de ellers ville være kommet, men så længe man lytter til kroppen, så skal det nok gå. Man kan også få dårligdomme af ikke at lave noget. I sidste ende handler det om at lave de ting, man godt kan lide, og som giver værdi for en i hverdagen.
For de fleste motionister så vil 2-3 træninger ugentlig fra 20-60 min. være langt det sundeste og mest optimale i hverdagen med familie og job. Jeg vil anbefale at løbe med andre og ikke at tro, man skal løbe all out hver gang, man er ude, for det nedbryder faktisk mere, end det opbygger en.

Inspiration
Posted: October 03, 2022
Categories: Løb
Forfatter: Eventyrsport Blogger