Løb glad gennem ferien

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Løb glad gennem ferien
Råd og vejledning
07 February 2022

Løb glad gennem ferien

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

 

Ferietid er lig med mere tid. Måske mere tid til træning og ret sikkert mere tid med familien. Det kan være tid til at gøre tingene anderledes end i hverdagen, anderledes end du plejer. Der kan også være tid til lidt forandring på løbeturen, og det kan der faktisk komme nye opleveler og noget ret godt ud af. Vi giver dig her 7 alternative måder at løbetræne på, en løftet pegefinger og en velment reminder. 

loeb_glad_gennem_ferien_IIII

Løb i mørket – løb døgnet rundt

Når du nu ikke har en dagligdag, der skal passes, mødetider om morgenen eller madpakker der skal smøres, kan du prøve at henlægge din løbeture på andre tidspunkter af døgnet end normalt. Du vil opleve nye sider af dig selv på velkende ruter. På med pandelampen og ud i mørket. Se solen stå op over byen, læg dyrene i seng gennem skoven eller oplev din by i mørket med alle lysene, der skifter. Det er disco i gaden, men en stilhed du sjældent møder i byen.

Læs mere om valg af pandelampe i vores guide.


SE VORES UDVALG AF PANDELAMPER

Lav en løbeaftale

Nu hvor mange har fri, kan det være anledning til at få lavet nye løbeaftaler. Det booster motivationen med en løbemakker (eller flere) der venter. Slå eksempelvis to fluer med ét smæk og løb en fælles tur før den store familiefrokost. Så er der plads til mere mad.

Hvordan løber man sammen, hvis man er på flere forskellige niveauer?

Det største ansvar ligger hos de hurtigste. Det er op til dem at få alle med hjem, på samme måde som det er op til dem at prioritere fællesskab fremfor for tempo. Start ud i samlet flok, når I så kommer til et afmålt stykke; en bakke, et langt stykke sti el.lign., så gives tempoet frit og man bestemmer selv hvor hurtigt, det skal gå. Når de første når toppen af bakken eller enden af stien, så vender de om, og det samme gør resten, efterhånden som de bliver mødet af de forreste. Til sidst er alle retur ved de bagerst og man fortsætter i samlet folk til næste bakke eller afmålte sti.

Slut af med en kop kaffe fra termokanden og et stykke chokolade. Husk en tør trøje, jakke og hue.

Leder du efter flere idéer til, hvordan du løber med en løbemakker, hvis I er på forskellige niveauer, kan du læse mere her

Bakkeleg - sjove intervaller

På samme måde som ferien er et afbræk fra hverdagen, kan ferien være en lejlighed til at ændre sin løbetræning. Giv den et boost med intervalløb på en sjov måde. Det lyder selvmodsigende, at intervaller kan være sjove, ja endda smukke, men i skoven er det faktisk tilfældet. I det kupperede terræn får du automatisk pulsen op med naturens egne indlagte intervaller. Hold tempoet  så længe du kan op ad bakken. Prøv at disponere dine kræfter til at holde hele vejen, og skulle du miste pusten, så hold dig gående i rask tempo til toppen og et velfortjent pusterum.

Det vigtige – og det der booster din løbeform – er at veksle mellem kontrol over dit åndedræt og høj puls.

SE VORES UDVALG AF TRAILSKO TIL HERRER
SE VORES UDVALG AF TRAILSKO TIL DAMER

loeb_glad_gennem_ferien_III

Far vild med vilje eller lad dig lede

Er du på ferie i ukendte områder og samtidig den heldige ejer af et Garmin ur med Trendline Popularity og TracBack-funktionerne, kan du begive dig sikkert på vej:

Trendline™ Popularity
Står du i ukendt område, på ferie et nyt sted eller blot savner inspiration til nye veje at gå og nye ruter at løbe, så kan du få hjælp med Garmins Trendline™ Popularity. Baseret på andre Garmin brugeres ture på cykel eller i løbesko kan dit Garmin ur komme med et forslag til, hvor din næste tur går hen, med udgangspunkt i det sted du står netop nu.

Du skal vælge antal kilometer og i hvilken retning, du gerne vil starte – nord, syd, øst eller vest.

TracBack
Nogle gange er det sjovt at fare vild og bare løbe på må og få. Men det er sjovest, hvis du kan finde hjem igen. Med TracBack-funktionen på et Garmin ur, kan du roligt begive dig ad ukendte spor og snørklede stier uden at kende vejen tilbage. Når du gerne vil retur, kan Garmin lægge ruten, der fører tilbage til dit startpunkt. Du kan enten vælge at løbe den samme rute, du kom ad, eller du kan få anvist den mest direkte vej retur til dit startpunkt.

SE VORES UDVALG AF GARMIN URE

Leg Derny Pace med dine børn

Man kender det fra cykelbanen til 6-dagesløbet; cykelrytterne ligger bag ved en knallert og drøner derud af. Løbeversionen kan du lave og være sammen med dine børn på samme tid. God træning OG tid med børnene. Win win. Lad dit barn føre an på cyklen og hæng på. Det kræver lidt kommunikation, men man finder hurtigt ind i rytmen.

Det fungerer både på cykelstier og på de brede skovstier. Er du vild med trailløb og er så heldig at have børn, der kører på MTB, er det også en fin kombination.

Hold nogle pauser sammen undervejs, medbring noget drikke og en snack til både pacer og løber. Det kan være på cyklen.

Og jeg taler at bitter erfaring når jeg siger, at dine børn kommer til at kæmpe for at køre fra dig og vil elske at se dig lide. Bonus er, at de er lige så trætte som dig, når det bliver aften.

Tag på sightseeing i byen

Skal I på storbyferie så husk endelig løbeskoene. De fylder ikke meget i bagagen og kan byde på en helt anden måde at opleve byen på. Prøv at starte ud mens byen vågner, hils på de lokale når de åbner deres cafeer og butikker. Slå et smut gennem byens park eller ned langs havnen.

Skal du på storbyferie i Danmark – altså til København – har du her 26 gode løberuter rundt i byen fra Alexander Kinnunen. Find løberuterne her.

Glem uret – glem tiden

Måske er ferien netop til for at glemme alt om tid og sted. Eller i hvert fald tiden. Er du slave af tempo og pace i din daglige træning, så giv dig selv og dit hoved en pause. Lad uret ligge i kufferten og løb på må og få. Mærk efter hvordan kroppen har det, gå hvis du har lyst. Løb langsomt i det tunge sand på stranden eller sæt tempoet op, hvis du kan mærke, at der er diamanter i benene. Nyd at du ingen bagkant har, og nyd at du holder fri.

Det er vigtigt – også i en struktureret og målrettet træning – at kunne lytte til kroppen og dens signaler.

loeb_glad_gennem_ferien_I

Vær opmærksom!

  • Lad være med pludselig at træne markant mere end du gør til daglig, fordi du nu har tiden.
  • Lad være med pludselig at løbe hver dag, hvis du ikke er vant til det.
  • Lad være med pludseligt at øge længden på dine ture. Det er ok at skrue op og eksempelvis forlænge den længste tur i ugen med 20% bare for at prøve det af, men så skal du også holde en velfortjent pause dagen efter.

Husk

Og det bringer mig frem til min udgangsbøn; husk at restitution er lige så vigtigt som løbetræningen i sig selv. Husk at nyde ferien og slappe af. Tag en tur på cyklen, hvis gårsdagens træning var hård. Gå en tur i raskt tempo med familien. Det er lige så god træning for din krop og gør dig på den lange bane til en stærkere løber.

Nyd ferien!

SE VORES UDVALG AF LØBESKO TIL HERRER
SE VORES UDVALG AF LØBESKO TIL DAMER


SE VORES UDVALG AF LØBETØJ TIL HERRER
SE VORES UDVALG AF LØBETØJ TIL DAMER

Råd og vejledning
Posted: February 07, 2022
Categories: Løb
Forfatter: Rasmus Baaner