Interview med Jon Lindberg: "Vinteren er det allerbedste tidspunkt"

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Interview med Jon Lindberg: "Vinteren er det allerbedste tidspunkt"
Inspiration
15 November 2018

Interview med Jon Lindberg: "Vinteren er det allerbedste tidspunkt"

Det varer ikke længe, før vinteren lægger sig over landet. Det betyder dog ikke, at man behøver droppe turene ud i naturen. Jon Lindberg, som vandt den første sæson af programmet ’Alene i vildmarken’ og leder kurser for Opdag Verden, fortæller her, hvorfor han elsker vinterture.

 

“Det er dejligt at være af sted om sommeren, men vinteren er det allerbedste tidspunkt. Et landskab, du måske kender godt, ændrer sig fuldstændigt. Der er en stilhed om vinteren. Du kan ikke høre vandet. Der er ingen blade, der rasler, men sneen knirker, og efter det er blevet mørkt, lyser den op. Og så er der stjernerne! Eller et frossent vandfald, hvor man kan se vandet under isen. Jeg bruger mere tid på at opleve den slags om vinteren. Kontrasterne er meget større.

 

Den dér kop kaffe eller varme kakao; den gør bare sit indtog væsentligt bedre om vinteren. Oplevelsen, man har ved at få varmen ved et bål, er så voldsomt meget bedre. Den varme chili con carne, og det at ligge i sin varme sovepose er bedre.

 

Det, man lærer, det tæller mere om vinteren. Alle kan sove ude om sommeren – du kan bare smide dig i en grøft. Men om vinteren kræver det lidt, at man er efter sig selv: Har jeg nu fået tørre strømper på? Gør jeg nu det rigtige? Ligger jeg nu i læ? Jeg elsker det, om det så bare er en tre timers tur eller fem dage i Norge."

Vinterlejr og fællesskab

”Når man vandrer om vinteren, så holder man sig varm, men så snart man stopper, ved man, at man skal gøre noget for at holde sig varm. Det er fedt. Når man får varmen ved bålet, er det så vildt.

 

Når man kommer frem til lejren om sommeren, skal man bare ned i gear, for det hele skal nok gå. Man kan sprede sig lidt. Tage ud for at bade, inden lejren er slået op. Den går ikke om vinteren. Der skal gang i bålet. Tarpen skal sættes op. Der skal koges vand. Man skal have styr på stumperne hurtigere end om sommeren. Hvis du ikke gør de ting, så kommer du til at fryse, og så er det ikke sjovt længere.

 

Man skal yde lidt mere om vinteren, og alle skal deltage. Der er noget mere fællesskab over det. Det giver mig noget ekstra, hvad enten jeg er af sted med kammeraterne eller familien. Man bliver mere disciplineret på vinterture og kommer til at tænke mere over tingene. Jeg synes, at man bliver skarpere på sine egenskaber om vinteren, for der er ikke lige så meget plads til at lave fejl."

 

Den grundige planlægning

”Skal jeg på vintertur med familien, så planlægger jeg helt ned i detaljen og er sikker på, at alle har det med, de skal bruge. Det er kortere ture, hvor jeg ikke bevæger mig langt væk fra civilisationen.

 

Er det med kammeraterne, så er det med GPS, og så kan vi godt tage lidt længere væk, men jeg tænker over længden på distancerne. Kommer du ud i sne, så tager det bare rigtig lang tid at komme frem. Det er mere uforudsigeligt.

 

Om vinteren er det kortere og mere sikre ruter. Jeg kan godt bevæge mig lidt væk, men det er meget anderledes end om sommeren, for konsekvenserne kan være, at man bliver alt for kold. Det skal være hyggeligt og sjovt. Det er det vigtigste. Det er jo ikke ekspeditioner, jeg taler om her. Det er for oplevelserne, vi tager af sted.”

Start med de kortere ture

”Man behøver ikke tage langt væk for at få de gode oplevelser. Man behøver ikke at skulle ud og lave de vilde snehuler, for den slags skal man virkelig sætte sig ind i. Det er ikke en leg.

 

Jeg synes jo egentlig, at man skal starte med at tage på et kursus og få nogle rigtig fede oplevelser. Så kommer man ikke ud og får en dårlig oplevelse, for har man ligget i tre dage og frosset i en sovepose med våde strømper, så kommer man ikke ud igen. Det gider man ikke.

 

Man kan også starte i sin egen baghave. Den første gang, jeg fik en sovepose af min kone, der sov jeg uden for i den juleaften, for der var sne, og jeg skulle teste den. Start i det små. Man kan jo altid gå indenfor, hvis man fryser. Det er så fedt at komme ud om vinteren, og det behøver ikke være med snesko og i 14 dage til at starte med. Start med kortere ture.”

 

Se også:

Vandrestøvler

Uldundertøj

Telte og tarps

Soveposer og liggeunderlag

Rygsække

Køkkenudstyr

Termoflasker og termokrus

Pandelygter

Kompasser

Førstehjælp

Inspiration
Posted: November 15, 2018
Forfatter: Opdag Verden