Hvordan vælger jeg klatresko?

100-vis af artikler hjælper dig til at komme på tur med vandrerygsækken, teltet, børnene eller på cyklen. Desuden får du masser af tips og tricks til udstyr, valg af bæredygtige materialer og gode råd til at komme i form
< Forrige artikel
Hvordan vælger jeg klatresko?
Råd og vejledning
01 January 2014

Hvordan vælger jeg klatresko?

Klatresko er ekstremt vigtige i klatring – da det er gennem dem du aflaster størstedelen af din vægt. Med de forkerte sko gør man sin klatring meget sværere. For store sko gør det svært at stå på små greb, man mister følingen i grebene og hælen ryger måske ud af skoen på et heelhook.


Med alt for små sko kan det simpelthen være for smertefuldt at klatre. Nogen kan holde denne smerte ud mens andre ikke kan have det. Man skal finde en god balance. Den må ikke gøre helt vildt ondt, men den skal stadig sidde helt tæt.


Skal den virkelige sidde så tæt?

Er du ny i klatring ved du måske hvad en perfekt løbesko er, men nok ikke hvad en perfekt klatresko er. For en klatresko skal sidde meget tæt. Når du kommer ned i skoen skal tæerne være let bøjede og du skal faktisk ikke rigtigt kunne bevæge dem. Første gang man prøver klatresko kan det godt være lidt ubehageligt, men man vænner sig overraskende hurtigt til det. Det skal også siges at langt de fleste klatresko udvider sig et halvt til et helt nummer og tilpasser sig til din fod. Så med tiden burde skoen blive mere behagelig at have på.


Der er også en hel del forskellige typer af klatresko. Der er de aggressive klatresko og de “flade” sko – ofte kaldet begyndersko. Disse er generelt rarere at have på, men de er tilgengæld ikke helt så gode til at stå på de helt små greb eller på overhængende vægge eller klipper. Omvendt kan de flade sko faktisk være gode til at ”smeare” på klatrefladen. Altså ikke bare bruge spidsen eller siderne af skoen, men at maximere brugen af skoens overflade, noget der er relevant når man klatrer slab – dvs ruter med positiv hældning.

Smearing med futura

Her vises smearing med skoen Futura. Futura’en er blød og rar at have på og den fungerer vildt godt. Den har den specielle feature at gummiet på spidsen er afrundet og den kan være bedre til at smeare med.

De aggressive klatresko er generelt mere krævende for fødderne, men de er til gengæld også meget effektive til at fastholde grebet på de helt små ting. Det vil kræve tid og tilvænning med en aggressive sko før den føles og fungerer optimalt.

Solution klatresko


Dette er Solution, en god, aggressiv velcrosko. God til bouldering, men kan sagtens bruges til rute.

Hvis man bare vil klatre for sjov og ikke klatrer meget overhængende ruter synes jeg man skal tage et par begyndersko. Hvis man derimod gerne vil klatre meget svære ruter og boulderproblemer er der ingen vej uden om de mere aggressive sko. De fleste erfarne klatrere har mere end ét par sko igang – ofte forskellige modeller - men nogle gange også bare to ens par sko, så man ikke risikerer kun at stå med et par spritnye sko, når de gamle ikke kan mere.

Man skal også være opmærksom på hvilken type klatring man vil udøve. Er det ruteklatring hvor man er på væggen eller klippen i lang tid, vil en behagelig snørebåndsko være et godt valg. Omvendt kan en aggressiv velcrosko være et godt valg til hård bouldering – sko der er nemme og få af og på og som man ikke skal have på i ret lang tid af gangen.

Testarossa

Prøv flere forskellige modeller

Snørebåndssko. All-around, men bedst til ruteklatring. Skoen hedder Testarossa. Den viste model er klatret godt til. Man skal føle efter når man prøver skoen hvordan den passer på ens fod. Nogen sko vil klemme et bestemt sted, eller være løs et andet sted. Nogen har en bred fod andre har en smal fod. En bestemt sko vil derfor ikke passe på alle. Man bliver nødt til at prøve nogle forskellige for at finde den helt rigtige. Det er vigtigt at tage sig tid til at prøve mange modeller og størrelser. Og man skal op at stå på tæerne for mærke efter hvor skoen trykker, som man siger.

Se alle vores klatresko her >
 

Få gode råd fra La Sportiva

Pietro Del Pra fortæller om hvad du skal være opmærskom på, når du vælger klatresko. 

How to choose your climbing shoes by Pietro Dal Pra - part 1 of 4 intro

Forslag til sko

Hvis jeg skulle give et godt eksempel på en begyndersko, skulle det nok være: Katana eller Jeckyl. En god all-around sko kunne være: Mythos eller Testarossa. En god agressiv sko bouldersko vil jeg anbefale: Solution, Miura eller Typhoon. En god slipper er enten Futura eller Python. Lige nu bruger jeg Testarossa og Solution. Disse er højt anbefalelsesværdige. Kan også anbefale Futura og Python som jeg også har haft flere par af. Som I nok kan regne ud, så bruger jeg mange klatresko, men jeg klatrer også rigtig mange timer. Nogle af mine klatresko har holdt over 8 måneder med høj belastning. Men slitagen afhænger meget af om man klatrer på klippe eller på indendørs vægge med høj friktion. God fornøjelse med at finde nogen gode klatresko!

- Fredrik Thulstrup

Råd og vejledning
Posted: January 01, 2014
Forfatter: Eventyrsport Blogger