Hvor ofte skal jeg skifte løbesko?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvor ofte skal jeg skifte løbesko?
Råd og vejledning
08 March 2021

Hvor ofte skal jeg skifte løbesko?

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder



Har du også stået med dine godt brugte yndlingsløbesko i hånden og været i tvivl, om det egentlig er smart at løbe videre i dem? Så hvornår bør du egentlig skifte de gamle ud med et par nye – det tager vi et kig på i denne artikel.

 

Gode ting at huske er: 

  • Reglen ”efter 1000 km” er lidt for generel
  • Kropsvægt, løbestil, underlag  og skotype spiller ind på slidtagen
  • Hold især øje med sålen
  • Din egen fornemmelse er vigtig

 

Reglen ”efter 1000 km” er lidt for generel

 - men hvad er det så, der bestemmer holdbarheden af en løbesko?

Mange kender tommelfingerreglen om, at man bør skifte sine løbesko ud efter ca. 1000 km, men da der er stor forskel på løbere og sko, kan du ikke altid regne med den.

 

Kropsvægt

Det siger næsten sig selv, at , at den tunge løber slider en given sko langt hurtigere end en let løber pga. den langt større belastning på skoen.

 

Løbestil

Men løbestilen har også indflydelse på slidtagen. Forfodsløberen lander oftest langt lettere og mere dynamisk på foden end hællanderen og kan derfor som regel løbe flere kilometer i sine sko end den udprægede hællander.

Du bør også være opmærksom på, at hvis du lander skævt på foden, vil du som regel også slide dine sko hurtigere end løberen, der lander neutralt på foden.

 

Underlag

Skoen slides desuden langt hurtigere, hvis du primært løber på hårdt underlag som fortovsfliser eller asfalt. Varierer du turene, så du også løber på skov- og grusstier og måske græs, er det ikke kun sundt for dine ben og fødder – dine sko vil også holde længere.

 

Skotype

Skokvaliteten har selvfølgelig også stor betydning for, hvor hurtigt skoen slides. Er der tale om en billig lavkvalitetssko, skal den med stor sandsynlighed skiftes efter langt færre kilometer end de 1000. Hvorimod f.eks. en dyrere mængdetræningssko med god stødabsorbering vil holde langt bedre.

Du skal også være opmærksom på, at lette tempo- eller konkurrencesko ikke har så mange kilometer i sig som en mængdetræningssko. Det skyldes et fokus på lav vægt fremfor holdbarhed. Den slidstærke gummi eller forstærkninger vejer, og anvendelsen af disse er derfor minimeret i temposko.

 

Så hvordan kan du så se på skoen, om den har udtjent sin værnepligt? 

Hvad skal du se efter på gamle løbesko


Mellemsålen

Det vigtigste er at tjekke mellemsålen. Det er nemlig her stødabsorberingen sker. Mellemsålen består af et blødt skummateriale med en masse små luftbobler. Når du lander på foden, presses materialet sammen for at udvide sig igen, når trykket letter, dvs. når din fod forlader underlaget. Så er mellemsålen klar til at tage imod næste landing med fuld stødabsorbering. Forestil dig en svamp, som du klemmer sammen og slipper grebet om igen.  Når mellemsålen er slidt, vil den ikke længere udvide sig igen men forblive sammenpresset.

Du kan tjekke mellemsålens tilstand ved at vride skoen. Hvis den er blød og ikke giver lidt modstand, er den slidt. Du kan også se, om der er mange tætsiddende rynker på mellemsålen – er der det, er det også ofte tegn på, at mellemsålen er mast og ikke udvider sig nok mere. Vær dog opmærksom på at sålen ofte ret hurtigt får lidt rynker, så der skal være mange af dem, og du kan ikke kun bruge dette som indikator.

Bør du skifte løbesko?

Slidt sål sammenholdt med ny. Bemærk de mange rynker på mellemsålen på den slidte sko

 

Ydersålen

Ydersålen slides normalt ikke lige så hurtigt som mellemsålen, medmindre du lander meget skævt på foden eller slæber foden henad underlaget. Er ydersålen slidt, bør skoen udskiftes. Det er selvfølgelig landingsstedet, der slides først – altså forfoden for forfodslanderen og hælområdet for hællanderen, indersiden for overpronationsløberen og ydersiden for løberen, der supinerer.

 Det er også en god idé at sætte skoene på et bord og kigge på dem bagfra, så kan du se, om de er blevet skæve – det må de helst ikke være, hvis skader skal undgås.

Sådan ser du om du skal skifte løbesko

Slidt sål sammenholdt med næsten ny sål – bemærk at der er lidt rynker på den næsten nye sål også

Mens du har den på bordet, så prøv også at stikke hånden ned i skoen og mærk hvordan sålen føles – prøv f.eks. at imitere en fodafvikling med hånden. Føles sålen ikke fjedrende men nærmere tynd og hård, er det tid til at sende den på pension.

 

Din egen fornemmelse

Og så er der selvfølgelig det allervigtigste: Hvordan oplever du selv skoen? Er den stadig behagelig at løbe i, eller begynder f.eks. sten og ujævnheder at kunne mærkes lidt for tydeligt igennem sålen? Er den stadig fjedrende eller er den blevet hård at lande på? Mærker du begyndende skader i f.eks. knæ, ankler eller andre steder?

Det er gode spørgsmål at stille dig selv for at afgøre, om yndlingsskoen har set bedre dage og måske bør udskiftes med en ny model.

  

Bør jeg have mere end ét par løbesko?

Husk også at det er en rigtig god idé at købe nye løbesko i god tid, før de gamle skal udskiftes. Så er der god tid til at få dem løbet gradvist til, mens du stadig kan variere med de gamle. Det gælder i høj grad også, hvis du skal bruge de nye sko i konkurrence. Det kan være en stor fordel at have flere par løbesko at skifte imellem. På denne måde har du altid et par, der er løbet til. Desuden er det sundt for dine fødder og ben at variere skoene på samme måde, som det er sundt at variere underlaget – det er med til at mindske skadesrisikoen, da belastningen vil være lidt forskellig, og dine sener og led vil styrkes over tid.

I den forbindelse kan du vælge at være rigtig god ved dig selv og vælge sko, der matcher de forskellige underlag og formål, der er aktuelle for dig – f.eks.. landevej/asfalt, skov/terræn og konkurrence. Det gør virkelig løbeoplevelsen – og præstationen - så meget sjovere at have de helt rigtige sko!

Læs mere i artiklen: Der er flere gode grund til flere par løbesko

Rigtig god tur!

 

 

Relevante links: 

Hvordan vælger man den rigtige begynder-løbesko?

Find løbesko til herrer

Find løbesko til damer

Hele vores udvalg af beklædning, udstyr og løbesko

 

Råd og vejledning
Posted: March 08, 2021
Categories: Løb
Tags: løb
Forfatter: Eventyrsport Blogger