Hvad skal jeg vælge: uld eller syntetisk?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvad skal jeg vælge: uld eller syntetisk?
Råd og vejledning
02 December 2021

Hvad skal jeg vælge: uld eller syntetisk?

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Det inderste lag tøj – det, som du bærer direkte mod huden – er vigtigt til at holde dig varm, når du er på tur. Samtidig skal det kunne transportere sved væk fra kroppen. Beklædning i både uld og syntetiske materialer kan begge bruges som inderlag, men det er ikke ligegyldigt, hvad du vælger: De har nemlig forskellige fordele og ulemper.

Når du er ude i naturen, så giver det mening, hvis du klæder dig på efter lag-på-lag-princippet. Og her skal det inderste lag både kunne transportere fugt væk fra din krop, samtidig med at det holder på varmen. Det kan et inderlag i uld eller i et syntetisk materiale hjælpe dig med.

Inderlag i uld

Uld er på mange måder ideelt til brug på tur, hvad enten du vandrer, cykler, ror kajak, padler i kano eller noget helt andet. Uld er dog ikke bare uld, men findes i mange forskellige varianter i mange forskellige kvaliteter.

Merinould er meget brugt i friluftsverdenen, fordi det ikke kradser, som andre former for uld kan gøre det, når man har det på direkte mod huden. Merinould er samtidig fremragende til at regulere kropstemperaturen, så du ikke er for kold eller for varm.

 

Her er en række ting, der er værd at vide om uld som inderlag:

  1. Uld varmer stadig, når det bliver vådt. Det gør det fordi at vandet bliver absorberet i uldfibrene. Og når det sker, så laver uldet en kemisk proces, som generer varme.
  2. Uld er naturligt lugt- og bakteriehæmmende. Produkter i uld kommer altså ikke til at stinke, selvom du bruger dem dag efter dag. Derfor kan du nøjes med at have færre uldprodukter med på tur, end hvis du valgte syntetiske materialer.
  3. Uld absorberer fugt. Det betyder, at man ikke oplever de store temperatursvingninger. Uld kan faktisk temperaturregulære på en sådan måde, at det både køler dig lidt af, når du sveder, og holder dig varm, når det skal det.
  4. Du kan sagtens få tynde uldtrøjer – der behøver ikke være tale om store, tykke sweatre. Her skal du dog være opmærksom på, at de kan blive slidt ret hurtigt. Kig eventuelt på produkter, hvor uld og nylon er blandet, hvis du vil have noget, der holder længere. Hvis du kan få nogen, som er forstærkede på skuldre og hofter, ville det være helt perfekt. Det er typisk her, at tøjet bliver slidt først.
  5. Uld er mere sikkert at have på ved lejrbålet end syntetiske materialer er, da det ikke brænder særlig nemt. Syntetiske materialer smelter og forsvinder, hvis de bliver udsat for høj varme.
  6. Uld vejer mere end produkter i syntetiske materialer og bliver tungere, når det absorberer fugt. Uld er også lidt længere om at tørre end syntetiske materialer, men det er meget, meget bedre end bomuld, som både suger fugten og tørrer meget, meget langsommere.
  7. Sørg for at vaske uld ved lav temperatur (oftest har det bedst af at blive vasket ved 30 grader) med specielt uldvaskemiddel. Meget uld kan faktisk rense sig selv, hvis det bare får lov at hænge og lufte.
  8. Uldundertøj bliver typisk inddelt med et tal – f.eks. 200. Det tal angiver mængden af uld i stoffet pr. kvm. Altså, jo højere et tal, des mere uld og derfor et varmere produkt.

  

Inderlag i syntetiske materialer

Syntetiske materialer er også glimrende til friluftsbrug. De er meget svedtransporterende, suger ikke fugt, men fører det væk fra kroppen, og så tørrer de hurtigere end alle andre materialer på markedet, hvis de bliver våde. De aktiviteter, hvor syntetiske materialer fungerer bedst, er dem, hvor du får pulsen op og skal have transporteret en masse fugt væk fra kroppen.

 

Her er en række ting, der er værd at vide om syntetiske materialer som inderlag:

  1. I modsætning til uld, så skal syntetiske materialer ofte vaskes, da de forholdsvist hurtigt kommer til at lugte. Skal du på en længere vandretur for eksempel, gør du nok bedst i at pakke flere trøjer, hvis de er lavet af syntetiske materialer, mens du kan nøjes med at pakke en enkelt uldtrøje, da den er naturligt lugthæmmende. Skal du på en dagstur, kan du dog fint bruge syntetiske materialer, som generelt er noget billigere end uld.
  2. Et syntetisk inderlag har en høj styrke i forhold til, hvor tykt det er, og er meget holdbart. Det tager ikke skade af at blive vasket igen og igen, og det er nemt at vedligeholde.
  3. Syntetiske trøjer fremstillet i polyester er ofte billige, men vær opmærksom på, at de kommer i mange forskellige kvaliteter. Nogle trøjer er lavet af genanvendte materialer, som er godt for miljøet, men du betaler lidt ekstra for det. Mængden af nylon kan også være vigtigt – nylon er nemlig meget holdbart!
  4. Syntetiske materialer har det ikke godt med høj varme, hvor de kan smelte. Pas derfor på med syntetiske materialer ved lejrbålet – det kan give god mening, at have noget tøj ud over dit syntetiske tøj, hvis du skal sidde ved bålet.

 

Skal du vælge uld eller syntetisk til din aktivitet?  

Uld er især godt til aktiviteter, som foregår i vinterhalvåret. Altså i det sene efterår, hele vinteren og om foråret. Det er godt, når du er udendørs og gerne vil holde dig varm. Med uld er det nemlig mindre vigtigt, om det bliver vådt eller ej – det varmer jo alligevel. Og det er jo det vigtigste.

Du kan selvfølgelig også bruge uld om sommeren, men husk at det skal være nogle tynde trøjer – jeg bruger selv altid en t-shirt i merinould, når jeg laver outdooraktiviteter om sommeren. Det synes jeg er rart. Men uld kommer virkelig til sin ret, når du er ude, det er koldt og du virkelig skal kunne stole på din påklædning.

Derudover er uld virkelig godt til at have på rundt om lejrbålet, for det smelter ikke, som et syntetisk materiale ville gøre det.

Med hensyn til at vælge et syntetisk materiale, så er de specielt gode til aktiviteter, hvor du får pulsen op og skal have ledt en masse varme og fugt væk fra kroppen. Det kunne f.eks. være hurtigt langrendsløb, mountainbikekørsel eller noget tredje. Syntetiske materialer kommer virkelig til sin ret, når de skal holde din krop fri for fugt. De er til gengæld ikke så gode på f.eks. vandreture, synes jeg, for du skal tit have flere stykker tøj med, hvor du med uld kan nøjes med noget færre.

 

Men hvad med en blanding?

Sommetider kan en blanding af uld og syntetisk materiale være den bedste løsning for dig. I de produkter, der får du de gode egenskaber fra ulden, mens du får den gode holdbarhed fra de syntetiske materialer. Faktisk er det meget sjældent at du finder et produkt, som er fremstillet i 100% uld, netop fordi det typisk bliver for uholdbart. De går simpelthen for hurtigt i stykker. F.eks. har de fleste uld-t-shirts et blandingsforhold der fordeler sig på omkring 70-90% uld og dermed 10-30% syntetisk materiale – typisk nylon.

 

Husk også:

… at vaske eller dit uldtøj rigtigt eller lufte det, så det holder længst muligt.

… at et syntetisk inderlag typisk er mere holdbart i længden, end det samme i uld

 

Det var alt for denne omgang – god fornøjelse med valget af undertøj!

 

Herunder finder du links til tøj til inderlag:

Skiundertøj

Uldundertøj

Undertøjssæt

Toppe og tanktops

Undertrøjer

Underbukser og trusser

 

Foto: Asvolas

Se også disse artikler

  1. Komforttemperatur | Valg af sovepose
  2. Klædt på til ski
  3. 7 gode råd: Hold varmen i soveposen
  4. Undgå vabler på vandreturen
Råd og vejledning
Posted: December 02, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger