Hvad skal jeg vælge: uld eller syntetisk?

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvad skal jeg vælge: uld eller syntetisk?
Råd og vejledning
12 December 2017

Hvad skal jeg vælge: uld eller syntetisk?

Det inderste lag tøj, som du bærer direkte mod huden, er vigtigt til at holde dig varm, når du er på tur. Samtidig skal det kunne transportere sved væk fra kroppen. Beklædning i uld og syntetiske materialer kan begge bruges som inderlag, men det er ikke ligegyldigt, hvad du vælger: De har nemlig forskellige fordele og ulemper.

 

Inderlag i uld

Uld er på mange måder ideelt til brug på tur, hvad enten du vandrer, cykler, ror kajak eller padler i kano. Uld er dog ikke bare uld, men findes i mange forskellige varianter i mange forskellige kvaliteter.

 

Merinould er meget brugt i friluftsverdenen, da den ikke kradser, som andre former for uld kan gøre det, når man har det på direkte mod huden. Merinould er samtidig fremragende til at regulere kropstemperaturen, så du ikke er for kold eller for varm.

 

Her er en række ting, der er værd at vide om uld som inderlag:

 

 1. Uld varmer stadig, når den bliver våd.
 2. Uld er naturligt lugt- og bakteriehæmmende. Produkter i uld kommer altså ikke til at stinke, selvom du bruger dem dag efter dag.
 3. Uld absorberer fugt. Det betyder, at man ikke oplever de store temperatursvingninger.
 4. Du kan sagtens få tynde uldtrøjer – der behøver ikke være tale om store, tykke sweatre. Her skal du dog være opmærksom på, at de kan blive slidt ret hurtigt. Kig eventuelt på produkter, hvor uld og nylon er blandet, hvis du vil have noget, der holder længere.
 5. Uld er mere sikkert at have på ved lejrbålet end syntetiske materialer er, da det ikke brænder særlig nemt.
 6. Uld vejer mere end produkter i syntetiske materialer og bliver tungere, når den absorberer fugt. Uld er også lidt længere om at tørre end syntetiske materialer, men det er meget, meget bedre end bomuld, som både suger fugten og tørrer meget, meget langsommere.
 7. Sørg for at vaske uld ved lav temperatur (oftest har det bedst af at blive vasket ved 30 grader) med specielt uldvaskemiddel.

 

 

Inderlag i syntetiske materialer

Syntetiske materialer er også glimrende til friluftsbrug. De er meget svedtransporterende, suger ikke fugt, men fører det væk fra kroppen, og så tørrer de hurtigere end alle andre materialer på markedet, hvis de bliver våde.

 

Her er en række ting, der er værd at vide om syntetiske materialer som inderlag:

 

 1. I modsætning til uld, så skal syntetiske materialer ofte vaskes, da de forholdsvist hurtigt kommer til at lugte. Skal du på en længere vandretur for eksempel, gør du nok bedst i at pakke flere trøjer, hvis de er lavet af syntetiske materialer, mens du kan nøjes med at pakke en enkelt uldtrøje, da den er naturligt lugthæmmende. Skal du på en dagstur, kan du dog fint bruge syntetiske materialer, som generelt er noget billigere end uld.
 2. Et syntetisk inderlag har en høj styrke i forhold til, hvor tykt det er, og er meget holdbart. Det tager ikke skade af at blive vasket igen og igen, og det er nemt at vedligeholde.
 3. Syntetiske trøjer fremstillet i polyester er ofte billige, men vær opmærksom på, at de kommer i mange forskellige kvaliteter. Nogle trøjer er lavet af genanvendte materialer, som er godt for miljøet, men du betaler lidt ekstra for det.
 4. Syntetiske materialer har det ikke godt med høj varme, hvor de kan smelte. Pas derfor på med syntetiske materialer ved lejrbålet. 

 

Herunder finder du links til tøj til inderlag:

Skiundertøj

Uldundertøj

Undertøjssæt

Toppe og tanktops

Undertrøjer

Underbukser og trusser

 

Foto: Asvolas

Råd og vejledning
Posted: December 12, 2017
Categories: Tøj , Materialer , Vejledninger
Forfatter: Opdag Verden