Hvad er en softshell – og hvornår du skal bruge den?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvad er en softshell – og hvornår du skal bruge den?
Råd og vejledning
19 April 2021

Hvad er en softshell – og hvornår du skal bruge den?

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

- Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Du står på langrendsløjpen i Norge. Solen skinner fra en skyfri himmel, sneen ligger smukt og glimter i solen. Det er omkring -5 grader – perfekt langrendsvejr. Du bevæger dig og får pulsen op, du sveder. Men du bliver ikke fugtig – Dit tøj transporterer fugten væk fra din krop og ud gennem dit yderste lag – din softshell.

 

En softshell er den ideelle jakke til dig, hvis du elsker at være give den gas udenfor – også i temperamentsfuldt vejr. Du kan opleve, at din skaljakke er for kraftig og ikke åndbar nok. Men du vil stadig gerne lukke af for vind og små dryp oppe fra. Så skal du vælge en softshell!  

Her i artiklen bliver du klogere på følgende ting:

  1. Hvad er en softshell og hvad kan den?
  2. Hvad er forskellen på en skaljakke og en softshell?
  3. Er en softshell vandtæt?
  4. Hvorfor er en softshell den perfekte outdoorjakke?
  5. Hvad er softshellen ideel at bruge til?
  6. Hvad skal du holde øje med, når du vælger en softshell?


Hvad er en softshell og hvad kan den?

Hvad er en softshell? - Eventyrsport

En softshell kan være lavet af mange forskellige materialer. Bomuld, polyester og nylon er alle almindelige materialer at finde softshells i. Og der er også mange forskellige jakker som indgår i kategorien ”softshells”. Det kunne f.eks. være en G1000-jakke fra Fjällräven, som er lavet af en blanding af bomuld og polyester, eller det kunne være en softshell udført i nylon med lidt elastan i materialet, så jakken bliver strækbar og følger dine bevægelser. Typisk har jakkerne fået en behandling – enten en coating eller gammeldags voks – som gør dem vind- og vandafvisende. Du kan se vores store udvalg af softshells til både kvinder og mænd her.

Hvad er forskellen på en skaljakke og en softshell?

Modsat en skaljakke, som er fuldstændig vind- og vandtæt (og som du kan læse om her), så er en softshell kun vind- og vandAFVISENDE. Men de er til gengæld markant mere åndbare, og dermed ideelle til aktiviteter, hvor du har pulsen oppe og udvikler en masse varme og fugt. Det skal du nemlig hurtigst muligt have transporteret væk fra din krop, så du ikke bliver våd og kold.

Ved den slags aktiviteter, er det vigtigt, at dit yderste lag ikke bliver for tæt, for så bliver fugten siddende på indersiden af dit yderlag, og kan ikke komme væk – og så bliver du kold og våd. Du har måske oplevet det, hvis har cyklet i en lidt for skrabet regnjakke. Så kan man være ligeså våd indvendigt som udvendigt. Og det vil du formentlig gerne undgå, når du er på tur – det vil jeg i hvert fald gerne!

En skaljakke, som også bliver kaldt en hardshell, er derimod oplagt til ture i hårdere vejr, da den kan modstå en del mere både regn og vind, men den er til gengæld ikke lige så åndbar som en softshell, der også vil være mere strækbar og føles mere blød at have på.

Er en softshell vandtæt?

Softshells er som regel ikke vandtætte, men vandafvisende. Hvor vandafvisende, jakken er, varierer fra model til model, men de fleste vil kunne holde vandet fra at trænge ind ved en mindre byge. Står det ned i stænger, er det en anden historie, og her vil du normalt blive våd. Er jakken voksbehandlet, som f.eks. G-1000-jakkerne fra Fjällräven, vil du selv kunne justere, hvor meget voks du kommer på, og er derved gøre jakken mere vandafvisende. 

Hvorfor er en softshell den perfekte outdoorjakke?

Det helt store plus ved softshells er, som sagt, at de er ekstremt åndbare. Softshells er derfor perfekte, når du skal være beskyttet mod vind, når det ikke styrtregner, og når du er fysisk aktiv.

Hvad er softshellen ideel at bruge til?

Herunder får du en håndfuld aktiviteter, som en softshell vil være ideel at benytte til.

  

1)     Langrend

Softshell til langrend - Eventyrsport

Når du løber langrend – og ikke gør det så hurtigt, at du kun skal have løbetøj på – så er en softshell ret fantastisk at bruge som yderlag. Den tager både noget af vinden, men lader også en mængde vind passere igennem, så du bliver tilpas afkølet. Hvis du tilmed har uldundertøj på, så er dit outfit helt perfekt til en lækker dag på ski. Hvis du lige skal have en opfrisker på, hvordan tre-lagsprincippet fungerer, så tag et kig på min artikel her. Du skal dog huske en varmere jakke og måske en skaljakke, hvis du holder pause og det blæser en del. Husk at tage ekstra tøj på, inden du begynder at fryse!

  

2)     Bjergbestigning

Softshell til bjergbestigning - Eventyrsport

Også til bjergbestigning er en softshell et oplagt valg. Den er typisk lavet i et ret slidstærkt materiale og så kan du ånde i den. Derudover kan den sagtens tage en snebyge, som du sommetider kan komme ud for, hvis du kommer langt nok op i højderne. Her kan du eventuelt kombinere din jakke med et par softshell-bukser – så beskytter du også din underkrop, samtidig med at du kan komme af med varmen.

  

3)     En kølig dag i skoven

Softshell til hverdag - Eventyrsport

En softshell kan også være god som hurtigt yderlag til en kølig dag i skoven, hvor du gerne vil være beredt på at modstå en lille regnbyge, men du synes, at din skaljakke bliver for meget at have på. Du ser også tit softshells i bybilledet, i en verden af forskellige udgaver, og de ser typisk lidt mindre outdooragtige ud, end skaljakkerne gør. Om foråret, hvor der er godt gang i solen, men også i blæsten, så er en softshell et oplagt valg. Du føler hurtigt, at skaljakken er for tæt når solen bager, men når solen går bag en sky og vinden giver et godt stød, så vil du gerne have lidt varme og vindtæthed. Derfor softshellen!

 

4)     På cyklen

Softshell til cykling - Eventyrsport

Som supplement til ovenstående, så kan din nye softshell også være ideel at bruge på cykelturen frem og tilbage fra arbejde. Som sagt er den en god allround-jakke, for den tager nok vand til, at du ikke bliver gennemblødt, nok vind til, at du ikke bliver helt afkølet, men giver dig også nok åndbarhed til, at du ikke bliver våd indefra af din egen sved.

Hvad skal du holde øje med, når du vælger en softshell?

Når du skal vælge hvilken softshell du skal købe, så kan du med fordel holde øje med, hvilke materialer den er udført i, hvor meget den vejer, om den har hætte eller ej, men også om den er vand- og vindafvisende med voks eller med en sprøjtebehandling. Med voks kan du nemlig selv i høj grad være med til at bestemme, hvor åndbar og vandtæt den skal være.

Husk også:

… at prøve den softshell du har købt på, med den mængde tøj du skal have indenunder. Og returnér den inden for 365 dage, hvis den ikke passer.

… at en softshell ikke kan holde til regnvejr i længere tid – så bliver du våd.

  

Rigtig god tur!

Suveræne softshells til herrer og damer

Råd og vejledning
Posted: April 19, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger