Op på de bæredygtige mærker | Find rundt i certificeringerne

< Forrige artikel Næste artikel >
Op på de bæredygtige mærker | Find rundt i certificeringerne
Råd og vejledning
01 March 2019

Op på de bæredygtige mærker | Find rundt i certificeringerne

Hvad skal du kigge efter, hvis du vil være sikker på, at din friluftsbeklædning ikke sviner i miljøet, men er bæredygtig? Vi kigger her på miljøvenlige mærker og kommer med råd til, hvad man kan undersøge og spørge om, inden man køber udstyr

Det kan være vanskeligt at finde ud af, hvilke forhold friluftsprodukter er produceret under, og hvor stort et aftryk de har på miljøet. 

Og kigger man efter de forskellige certificeringer, der har med bæredygtige produkter at gøre, kan det også være svært at finde ud, hvad de egentligt betyder. 

Det råder vi bod på her. 

Bluesign
Bluesign® er den mest strikse miljøstandard på markedet. Det er en international certificering, som producenter af friluftsudstyr verden over bruger. Bag den ligger der fem principper. De går ud på, at der i produktionen sker en bæredygtig udnyttelse af energi og råvarer, at der bliver taget ansvar for mennesker og miljø, at der bliver udledt mindre vand, at luftforureningen bliver formindsket og af der er forbedrede arbejdsforhold i produktionen. 

Hvis en producent lever op til de fem principper, kan de få et Bluesign®-label på et produkt, der består af 90 % Bluesign®-certificerede materialer. Samtidig skal mindst 30 % af produktets mindre dele som f.eks. lynlåse og knapper også være Bluesign®-godkendte.

Bluesign® bidrager med overvågning af hele produktionsprocessen; lige fra udvinding af de råmaterialer, der skal bruges, til bearbejdning af tekstiler. De undersøger, om der er blevet brugt unødige, miljøskadelige kemikalier og overvåger også håndtering af vand, energiforbrug, luftforurening, arbejdsforhold og meget mere. 


Oeko-Tex
Oeko-tex® er en standard, der har flere kategorier.

STANDARD 100 by Oeko-tex® har tilnavnet ”tiltro til tekstiler”, og certificeringen siger noget om brug af kemikalier og miljøskadelige stoffer i produkter. Der er en ganske frivillig certificering, hvor Oeko-tex tager stikprøver og tester produkterne på alle dele af produktet.

STeP by Oeko-tex® (Sustainable Textile Production) er et certificeringssystem, der bliver brugt, når det kommer til produktion af tekstiler og tekstillignende materialer. 

Her er der meget større krav til et produkts bæredygtighed, og det er certificeringens hovedformål: at produktionener bæredygtig.

Fair Wear
Nonprofitorganisation Fair Wear arbejder med tekstil-brands. De arbejder for at forbedre tekstilarbejderes arbejdsforhold, og der er mange mærker og brancher, der er tilmeldt, så de bedre kan præge industrien.


Producenters egne mærkninger
Det kan kræve en temmelig stor omlægning i produktionen at leve op til en Bluesign®-certificering, og det kan være svært for mindre firmaer at gøre.

Derfor er der firmaer, som har deres egne certificeringer, og der er ofte ingenting galt med dem, når produkter er i for eksempel i genanvendt polyester eller økologisk bomuld.


Det skal du undgå, hvis du vil købe miljøvenligt

  • Engangsløsninger – produkter, der hurtigt skal smides væk, og du må købe noget nyt. 
  • Dunprodukter, der ikke er certificerede.
  • Uld, som ikke har en politik mod mulesing.

Hvad skal man kigge efter?

  • Kig efter solide produkter af god kvalitet. 
  • Kig efter organiske materialer, der kan genanvendes, når de har udtjent deres pligt.
  • Kig efter certificerede produkter, hvor arbejdsforholdene har været i orden og produktionen har haft mindst mulig påvirkning af miljøet.
  • Kig efter produkter, der er produceret lokalt produktion – det er værd at kigge efter, selvom det er de færreste produkter, der produceret i Europa.

Vælg bæredygtigt udstyr. Se eventyrsports store udvalg her
Beklædning
Bagage
Fodtøj 

Råd og vejledning
Posted: March 01, 2019
Forfatter: Opdag Verden