Guide til grønne materialer i friluftsgrej

< Forrige artikel Næste artikel >
Guide til grønne materialer i friluftsgrej
Råd og vejledning
05 March 2019

Guide til grønne materialer i friluftsgrej

Vil du gerne værne om naturen, er det værd at kigge på, hvilke materialer der er i de friluftsprodukter, du køber. Det er nemlig ikke alle materialer, der er lige venlige ved miljøet.   

Uld 

Som udgangspunkt er uld et bæredygtigt materiale. Det er organisk, og det er bionedbrydeligt, og samtidig har det fra naturen nogle fantastiske egenskaber, der gør det særdeles velegnet til friluftsliv.  
Det er også værd bide mærke i, at et får kan give rigtig meget uld i sin levetid, da man jo ikke behøver aflive et får for at bruge dets uld.  
Men, der skal selvfølgelig være styr på dyrevelfærden, og i den forbindelse er det vigtigt at holde øje med mulesing 
Det er en måde at holde fårene fri for parasitterog her skærer man noget hud af fåret – uden at det bliver bedøvetMulesing er ulovligt i de fleste lande, og de store mærker tager afstand fra detEn anden ting, man kan kigge efter, når det kommer til uld, er en Woolmark®-certificering. Den siger, at produktet består af minimum 95% uld.   

 


Dun 

Når det kommer til dun i for eksempel jakker og soveposer, så er det vigtigt at tjekke, at dunene er RDS-certificerede (Responsible Down Standard).   
RDS sørger for, at man kan spore dyrenes velfærd, og det sikrer blandt andetat der ikke bliver plukkefjer af levende dyr. Det sikrer også, at dyrene ikke bliver tvangsfodret.  

 

 

Syntetisk fiber 

Syntetisk fiber kan være med til at isolere for eksempel soveposer og jakkerMen et syntetiske materiale er selvfølgelig ikke bare et syntetisk materiale.  
Primaloft® Silver Eco består for eksempel af 70 % genanvendt fiber, og Primaloft® Silver Natural Blend består af 30 % kapok, som er en naturlig fiber direkte fra planten, og 70 % polyesterfiber, hvor to tredjedele kommer fra genanvendte PET-flasker.  


 

Fluorcarbon-fri  

PFC-fri imprægnering er noget, der bliver mere og mere synligt på markedet for friluftsprodukterFluorcarbon er nemlig en form for kemikalie, der for eksempel bliver brugt, når man imprægnerer jakker, da det giver en meget effektiv vand- og smudsafvisende overflade. Den store ulempe ved fluorcarbon er, at det er langsomt nedbrydeligt og påvirker miljøet negativtTilmed er der usikkerhed om, hvorvidt nogle varianter af stoffet har skadelige virkninger på såvel mennesker som dyr.  

 

 

Genanvendt polyester 

Der bliver brugt mere og mere genanvendt polyester beklædningDet er ofte PET-flasker og lignende, der bliver smelteom og bliver til en lige så god polyester som en nyudvundet 
Ved at genanvende polyesteren mindsker man forbruget af råvarer. Det spiller en rolle, når der er tale om ikkefornybare ressourcer.   

 


Økologisk bomuld  

Bomuld kræver store mængder vand at producere og kan ødelægge biodiversiteten ved større landbrug med pesticider og kunstgødning. Det forsøger man at råde bod på ved økologisk produktion.  
Den økologiske bomuld har de samme egenskaber som almindeligt bomuld, men under produktion er der ikke brugt giftige kemikalier.  

 

 

3 GRØNNE RÅD 

 

  1. Undgå mikroplast: Ved syntetiske plastmaterialer kan der komme rester af forurenende mikroplast ud i vandet og naturen. For at undgå at bidrage til det, kan man for eksempel skære ned på antallet af oliebaserede produkter, man bruger. Vil man gøre noget ved det, kan man købe en vaskeposesom man putter den syntetiske beklædning i. Den opsamlemikroplasten, så den ikke bliver ledt ud i vandet. 
     

  1. Kvalitet frem for kvantitet: Et enkelt, godt råd er at købe kvalitet frem for kvantitet, så man ikke skal skifte sine produkter så ofte. Derfor er det for eksempel værd at tjekke, hvordan lynlåsen på din jakke er. Kan den tåle at blive brugt i mange år? Hvad med kvaliteten af stoffet på din fleece? Mister den facon og sine isolerende egenskaber efter 5 eller 50 vaske? 
      

  1. Reparér selv dit grejKan du selv reparere dine produkter i stedet for bare at smide det ud, når noget er i stykker, kan du reducere dit miljømæssige aftryk.
    Det er også noget, nogle producenter gør noget ved. Hanwags fodtøj kan for eksempel omsåles, og dermed forlænger fodtøjets levetid.