Guide: Her er pakkelisten til kør-selv skiferien

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Guide: Her er pakkelisten til kør-selv skiferien
Råd og vejledning
03 February 2017

Guide: Her er pakkelisten til kør-selv skiferien

Skiferie er fedt, det kan der ikke herske nogen tvivl om, men der er bare lige en enkelt hurdle, som skal cleares først: pakkelisten.

Skiferie er en herlig ferieform og ikke mindst, når hele familien skal afsted. Selve det at stå på ski er en fælles aktivitet, som forældre og børn kan være sammen om i mange år fremover. Ja, for de fleste familier bliver skiferien en af de tilbagevendende begivenheder, som giver et pusterum til bare at være sammen og nyde hinandens selskab.

Skiferie er fedt, det kan der ikke herske nogen tvivl om, men der er bare lige en enkelt hurdle, som skal cleares først: pakkelisten. Der er næppe nogen ferieform, som indbyder til at slæbe mere grej med end skiferien - og det stikker kun endnu mere af, når børnene skal med. Her bliver forældrene virkelig sat på overarbejde, og tungen må holdes lige i munden, hvis alt ud over tøj og toilettasken skal huskes.

Vi har derfor skruet en pakkeliste sammen til kør-selv skiferien, som kan hjælpe jer med at undgå den værste stress lige inden afgang.

1. Generelt: Før I når til pakkelisten

Her er nogle overordnede pakketips, som er gode at huske på. De gør pakkeprocessen meget mere overskuelig. 

  • Start med pakke mindst 3-4 dage inden afgang
    Der skal virkelig meget med, og hvis du kan undgå at skulle huske det hele på én gang, er det en stor fordel.
  • Organiser alle tingene på stuegulvet, før de rykker ud i bilen
    På den måde kan du fylde bilen mest hensigtsmæssigt (de ting, der skal bruges først, fyldes på bilen til sidst). OG: Du får en sidste chance for at gå pakkelisten igennem med alle tingene foran dig.
  • Overvej en tagboks
    Der skal en stor bil til, hvis den skal rumme alt jeres grej. Og selv med en stor bil er det måske ikke forsvarligt i forhold til chaufførens udsyn og passagerernes sikkerhed, hvis der skulle ske en hård opbremsning.

Med de generelle tips på plads, kan vi bevæge os videre til første del af kør-selv skiferiens pakkeliste.

Få god tips til underholdende lege og gode råd til køreturen her.

2. Vigtige sager til køreturen

Vi anbefaler, at I husker følgende til køreturen og sejlturen med færgen, hvis kør-selv-skiferien går til de børnevenlige skisportsdestinationer Norge og Sverige:

  • Snacks til børnene
    Ud over et større måltid er det en god ide at medbringe snacks til den lille sult, der helt sikkert vil opstå på farten.   
  • Drikkevarer
    Vand og juicebrikker er et hit på pakkelisten
  • Skiftetøj til børnene
    Altid smart at have ved hånden, så I ikke skal til at rode hele bilen igennem.


    • Håndsprit
      Både til store og små.
    • Vådservietter
      Et must når der ikke er en håndvask i nærheden. 
    • Snekæder
      Husk snekæder, så i nemt kan trodse sneen og de glatte veje. Foruden snekæder er det også en god ide at medbringe en lille skovl, eksempelvis hvis snekæderne skal sættes på midt om natten og der er meget sne. Se evt. FDM’s test af snekæder her.
    • Motervejs-vignette
      Hvis turen går til Østrig skal I huske at købe en mototvejsmærkat når der skal betales vejafgift. Det kan i altid gøre på turen, men for at spare tid og penge kan I med fordel købe mærkatet her. 

    Vil du have gode råd til selve køreturen, kan denne artikel anbefales. 

    3. Underholdning til ungerne             

    Skiløb er i sig selv fremragende underholdning. Men til den sene eftermiddag og de tidlige aftentimer er det alligevel en god ide at medbringe noget underholdning, som børnene kan slappe af med. Og så er det altid hyggeligt med et spil eller to, som hele familien kan samles om. 

    • Terninger og spillekort 
      Et simpelt terningspil som yatzy er en klassiker på pakkelisten. Et sæt spillekort går man heller aldrig fejl af, og så fylder det ikke meget.
    • Yndlingsbamsen
      Især til de små børn. En fremmed lejlighed og seng bliver hurtigt meget mere hyggelig, hvis ynglingsbamsen er med.
    • Godnatlæsning
      En skiferie er så propfyldt med aktiviteter, at børnene nogle dage vil dratte om i sofaen. Til de andre dage er det en god ide at have et par bøger med på pakkelisten.
    • Farver og papir
      Det kan ikke lade sig gøre at slæbe hele det hjemlige lager af legetøj med på skiferien, så det er med at finde de legesager, der ikke fylder for meget.    
    • Kælk
      Når børnene har stået på ski i et par timer, er det sjovt med et alternativ. Bare for variationens skyld.

    4. Elektronik på pakkelisten

    Vi kommer ikke udenom: Selvom det er skiferie, og mange familier drømmer om en pause fra de ting, som fylder hverdagen, så er noget elektronik bare uundværligt. Både i forhold til underholdning og kontakt med omverdenen.

    • Opladere
      Meget nemme at glemme, men meget svære at undvære.
    • Hovedtelefoner
      Værdifulde når børnene vil se tegnefilm. Især i bilen og på færgen.
    • Kamera
      Hvis I har et spejlreflekskamera liggende, er det jo lige præcis på en skiferie, at det skal frem. Også selvom telefonen tager udmærkede billeder.
    • Powerbank
      Til stor nytte hvis I skal have en telefon eller andet elektronisk grej med på udflugt.
    • iPad
      Film, lydbøger og underholdning.

    5. Udstyr til pisterne

    Til skiløbet er der brug for en helt masse forskelligt tøj og udstyr. Udstyret er det nemmeste at leje ved destinationen, hvis man skulle glemme noget derhjemme. Tøjet kan være sværere at finde en umiddelbar erstatning for, hvis det ligger hjemme i skabet. Under alle omstændigheder: Prøv at få det hele med på pakkelisten.

    • Til lommerne
      Snacks eller lidt slik i lommerne kan være en god ide, i tilfælde af at børnene skulle blive utålmodige eller små-sultne.
    • Skijakke 
      Vind- og vandafvisende materiale er et must. Der skal også tages hensyn til hudens mulighed for at ånde i den tunge jakke. Ellers risikerer huden at blive irriteret i løbet af en lang dag på pisterne.   
    • Skibukser
      De kan næsten ikke blive slidstærke nok. Indersiden af benene gnider mod hinanden, når man står på ski. Der kan hurtigt opstå huller, hvis kvaliteten ikke er tilstrækkelig. 

    • Skiundertøj
      Husk på at bomuld ikke er fugt- eller svedtransporterende. Skiundertøj i uld evt. i to lag med skiundertøj af et syntetisk materiale inderst (for maksimal svedtransport) er klart at foretrække, så I ikke bliver våde og kolde ude på bjerget.
    • Skihandsker
      Det er en god ide at have både vandtætte og åndbare skihandsker med på pisterne. Dertil er handsker med ”handcuffs” - en elastik til at tage om håndleddet, som hænger fast i luffen med en strop - en god løsning som sikrer, at du og børnene ikke mister handskerne.
    • Håndvarmere
      Hvis du rejser til Norge og Sverige er temperaturen sikkert et godt stykke under menupunktet, og det kan nemt blive en kold fornøjelse at sidde i liften eller køre ned af pisten. Derfor kan ”håndvarmere” være en god investering til at holde jeres hænder varme.
    • Inderhandsker
      Hvis du ofte oplever, at du slet ikke kan holde varmen inde i handskerne kan en såkaldt ”inderhandske” af uld være et godt supplement.
    • Halstørklæde
      Halstørklædet kan eventuelt udskiftes med den noget mere sporty halsedisse. Det kan også være en god ide at supplere med en rullekravemodel i valget af skiundertøj.
    • Hue
      Der skal stadig være plads til skihjelmen. Find en tynd model i et hensigtsmæssigt materiale som uld. 
    • Uldsokker
      Husk at medbringe mange par. Der vil uundgåeligt blive vådt i skistøvlen og omkring foden i løbet af en lang dag i sneen. Våde fødder er bestemt ikke fedt på skiferie. 
    • Ski
      At finde den rigtige ski model er efterhånden en videnskab, så du får virkelig noget for pengene, hvis du søger rådgivning i en fagbutik, Hvis du ikke er off-pist-typen, men kører på præparerede pister, handler det om at finde en god all mountain-model.      
    • Skistave
      Husk på at børn ikke skal bruge skistave, når de lærer at stå på ski. Det samme gælder for nybegyndere af den voksne slags. Og så er det vigtigt at være meget grundig med at finde den rette længde på skistavene. Skistavene skal passe til din højde. 
    • Skihjelm
      Vigtigt: Skihjelmen må ikke føles for tung. Brug et målebånd til at finde din størrelse, før du går på udkig efter skihjelmen. På de fleste hjelme bliver størrelsen nemlig angivet i centimeter.
    • Skibriller
      Vær opmærksom på at der både findes skibriller og ski goggles. Som tommelfingerregel er goggles til mere barske vejrforhold som blæst og storm, imens skibriller fungerer helt tilstrækkeligt i solskinsvejr.
    • Rygsæk
      Hvis I har børn med på skiferien, er det en super idé at medbringe en rygsæk, som er praktisk nok til at overleve sne og bevare indholdet tørt. Medbring eksempelvis snacks, kamera og solcreme på pisterne.
    • Pandelampe
      I de skandinaviske lande falder mørket på allerede hen på eftermiddagen. Derfor kan en pandelampe ved hånden være en god idé – både på pisten, men også i bilen.

    6. Toiletgrej og pleje

    Toiletgrej skal man altid huske på en udenlandsrejse, men de forskellige sager er særligt vigtige på skiferien. Her udsættes kroppen, huden og helbredet for visse spidsbelastninger, så som sol, frost, kulde osv.. De er ikke decideret skadelige, men det er frustrerende at bruge sin skiferie på at føle sig utilpas eller irriteret over småskavanker. Vi anbefaler, at I husker følgende. 

    • Tandbørster, tandpasta, tandtråd
    • Solcreme
      Solen kan være rigtig skarp på de svenske og norske pister. Faktor 15 er minimum.
    • Læbepomade
      Så læberne ikke sprækker i den kolde vind, når I fræser ned ad pisterne. Gerne én med solcreme i.
    • Fugtighedscreme
      Luften er tør oppe i bjergene, så I skal gerne have en fed fugtighedscreme med på pakkelisten. 
    • Halstabletter
      Halsen er særligt udsat i løbet af en skiferie, så Strepsils eller andre halstabletter kommer ofte til gavn.
    • Plaster
      Til eventuelle vabler. Det er (desværre) ikke altid, at skistøvlen eller skisokken sidder helt perfekt. 
    • Hovedpinepiller
      For en sikkerheds skyld, hvis en hektisk skiferie eller transport skulle sætte sig i knolden.

    7. Pas og papirer

    Det er ikke udelukkende på grund af tøj og udstyr, at pakkelisten til skiferien er lang. Der er også en håndfuld identifikationspapirer og policer, som er vigtige at huske. Næsten alle sammen falder under kategorien: Forhåbentligt får vi ikke brug for dem. Men, hvis I gør, så skal der bare være styr på tingene. Ellers kan det hurtigt blive en dyr og ubehagelig omgang.   

    • Pas
      Ingen overraskelser her. Når du krydser landegrænser, skal du have dit pas med. Også selvom skiferien går til Sverige eller Norge.  
    • Sygesikringsbevis
      Og det er selvfølgelig det blå af slagsen, vi taler om. Med et blåt sygesikringskort får du ret til den samme behandling som lokalbefolkningen. 
    • Rejseforsikring
      Enten som rejseforsikring eller årsrejseforsikring. Dækker eksempelvis adgang til indlæggelse på privathospital eller hjemtransport.  
    • Kørekort
      Ja, det ville være en temmelig ærgerlig start på skiferien at blive stoppet på motorvejen uden kørekort. Desuden fungerer kørekortet glimrende som identifikationsdokument i udlandet. 
    • Bilforsikringspolice
      Du kan nøjes med en kopi af selve policen. Så kan I få dækket reparation, hvis bilen skulle begynde at drille i løbet af skiferien.

    Du kan læse mere om rejsedokumenter til ferien her, hvis I har specielle behov som f.eks. dyr eller medicin. 

    Nu er vi efterhånden ved at være i mål

    Der skal rigtigt meget udstyr, grej og tøj med på sådan en skitur, så vores bedste råd må stadigvæk lyde: Sørg for at påbegynd nedpakningen i god tid. Det er uden tvivl det bedste værn mod forglemmelser. Og hvis du samtidig har vores pakkeliste ved hånden, så kan det ikke gå helt galt. 

    Mangler du noget skiudstyr til Jeres skiferie?

    Hvis du står og mangler noget udstyr er du velkommen til at tage et kig på det skiudstyr som vi har på tilbud eller tilbyder i vores webshop:

    Rigtigt god fornøjelse – og ikke mindst GOD SKIFERIE!

    Råd og vejledning
    Posted: February 03, 2017
    Forfatter: Eventyrsport Blogger