Grej til din bålmad: fra snacks til simremad

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Grej til din bålmad: fra snacks til simremad
Råd og vejledning
19 April 2022

Grej til din bålmad: fra snacks til simremad

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


At lave bål er en af de helt klassiske outdooraktiviteter, som virkelig er både hyggelige og kan være godt at kunne. Og en god måde at få et solidt skud friluft, er netop ved at lave bål – i haven!

I denne artikel får du en solid introduktion til, hvilket grej du skal bruge til at lave mad over bål i haven. Grejet er inddelt i kategorier, baseret på hvad det bedst skal bruges til, så du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvad der giver mening for dig at kigge på.

Men først skal vi lige kigge på, hvordan du egentlig bedst laver et bål i haven, og hvad du skal være opmærksom på.

Hvordan laver du bål i haven?

Det første du skal bruge, når du overvejer at lave bål i haven, er jo selvfølgelig et sikkert sted at tænde bålet. Der kan du jo enten gå linen ud og etablere en bålplads i haven. Men hvis du synes det er lidt for meget, så er det vigtigste egentlig bare at have noget i haven, som kan indeholde bålet, så du er sikker på det ikke breder sig. Hvis du gerne vil have et bud på det, så kunne det f.eks. være det her bålfad fra Petromax, som også er en form for komfur. Det kan holde en gryde, det har en rist og så kan det klappes sammen, så det ikke fylder så meget, når du ikke bruger det.

Uanset hvad, så skal du bare være sikker at dit bål ikke breder sig i haven. Husk også at have noget vand tæt på til at slukke dit bål. Hvis du gerne vil læse lidt om, hvordan du får succes med dit bål hver eneste gang, så kast et blik på denne artikel.

Fra simremad til fingermad

I det her afsnit skal vi kigge lidt på en række grej, og hvad det bedst bliver brugt til. Der er selvfølgelig en lang række ting, som du allerede har i dit køkken, som du sagtens kan bruge til bålmad også. I virkeligheden er det eneste du har behov for at købe, de ting der går direkte på bålet – gryder, pander og sådanne ting.

Simremad

Bålmad og simremad er jo nærmest umulige kategorier at skille ad. De går i hvert fald godt i tråd med hinanden. Noget af det svære ved at lave bålmad er jo at kontrollere og regulere temperaturen på ”komfuret”. Det kommer du ud over ved simremad, hvor retten skal have et par timer på bålet, og hvor den bare skal stå og hygge sig.

Det siger sig selv, at du skal bruge et par gryder til din simremad. Det kunne f.eks. være en lille gryde som denne eller denne lidt større gryde – begge to fra Petromax. Gryderne fra Petromax er fremstillet i støbejern, hvilket gør dem velegnede til både simreretter over bålet, men faktisk også til brødbagning – der skal du bare huske at lægge gløder på låget også.

Og nu vi er ved låget; så er det lavet så smart, at det også kan bruges som stegepande!

Når vi taler om simremad, så er det sommetider rart at kunne have din gryde over bålet, uden at den skal stå nede i det. Derfor kan du komme ud for at skulle bruge en trefod. Det kunne være denne her – også fra Petromax. Trefoden er nærmest dit svar på et komfur til bålet. Her er det nemlig muligt at regulere hvor langt din gryde skal hænge fra bålet, og på den måde skrue op og ned for varmen.

 

Mad til mange

Når du laver mad over bål, så er det typisk næsten lige så nemt at lave mad til mange, som at lave mad til få. I forhold til simremaden ovenfor, så skal du jo bare bruge en større gryde. F.eks. den her – som kan indeholde næsten 12 liter!

Men hvis du gerne vil lave noget andet end simremad, så kunne du jo overveje at bruge en form for wok. Her er det nemlig både muligt at stege store mængder kød og grøntsager, og den er så stor, at du kan rykke færdige ting ud i kanten, for at holde sig varme. Og faktisk dobler den også som bålfad, hvis du gerne vil have sådan et – ret smart! Se bare den her video.

Hvis du virkelig skal lave mad til mange mennesker, og du gerne vil have udstyret i orden, så er dette bålstativ noget for dig! Her er der både en relativt stor grillrist, der er tre kroge til at hænge gryder op og så kan stativet klare op til 70 kg belastning – det er i hvert fald nok til hele din families aftensmad ved bålet!

"Speciel" mad

Når du laver mad på bål, så er det jo også sommetider sjovt at lave noget anderledes mad. Og hvorfor så ikke udnytte bålet til at ryge din aftensmad?

Det kan du gøre med denne lille rygeovn fra Muurikka. Selvom den kun vejer omkring 2 kg, så kan du ryge en solid størrelse lakseside i den. Du skal dog lige huske at det kræver noget elletrætil at lægge inden i den – det er det, der udleder røgen.

Du kan se hvordan den virker i videoen her (åbner i Youtube). 

Snacks og desserter

Selv når du laver mad på bål, så er der jo oftest plads til dessert! Eller bare til en lille snack i løbet af dagen. Her kan du anskaffe dig en række grejer, som kan gøre det nemmere for dig.

Du kan f.eks. tage denne toaster med til bålet, og lave lækre toasts til dig selv og familien.

Hvis du ikke er så meget til en tung snack, så kan det være popcorn er lige noget for dig. Her er altså et stykke grej til dig, som ikke vil gå på kompromis med udstyret. Her kan du altså lave en solid gang popcorn over bålet.

Hvis du er mere til en sød snack, så er en vaffel nok lige noget for dig. Og til at lave vafler, skal du jo bruge et vaffeljern. Det her kan bage to vafler ad gangen, mens du sidder og nyder livet ved bålet. Skønt, ikke?

Diverse grej

Når du skal lave bål udendørs, så er der et par forskellige ting, du skal bruge.

F.eks. bliver de her støbejernsgryder ret så varme, men du skal jo stadig kunne få låget af. Derfor kan sådan en lågløfter her være en idé at anskaffe dig. Det kan også være en idé at du får fat i nogle handsker. Det kan f.eks. være sådan et par her. Handskerne kan tåle op til 250oC, så du skal nok lade være med at stikke fingrene ind i bålet, men de varme gryder kan de sagtens klare.

Derudover kan det også være rart med nogle ekstra lange køkkenredskaber til bålet, så du ikke får svitset dine hænder. Kig f.eks. på denne tang eller denne spartel.

Husk også:

… at for at komme i gang med mad på bål, så kræver det ikke så meget mere end en enkelt gryde. Behovet kan jo til gengæld udvikle sig hurtigt! ’

 

Jeg håber du har fået blod på tanden udi bålmad – god fornøjelse!

Råd og vejledning
Posted: April 19, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger