Grej der forsøder turen

< Forrige artikel Næste artikel >
Grej der forsøder turen
Råd og vejledning
20 August 2021

Grej der forsøder turen

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Et velkendt mantra, når det kommer til at pakke rygsækken til vandreturen, er, at du kun skal tage det absolut nødvendige med – især hvis du gerne vil være med i letvægtsklubben. Og så skal du næsten læse denne artikel i stedet. Men hvad nu hvis du gerne vil forsøde turen, gøre den lidt mere behagelig og skrue op for nydelsen? Vi kigger her på udstyr, der ikke er absolut nødvendigt, men blot er skønt at have med.

Alle, der har været på vandreture, ved, at der ikke skal meget til at forsøde turen. Når ting, vi tager for givet derhjemme, pludselig ikke er en del af dagligdagen og der ikke er adgang til alle de bekvemmeligheder, vi omgiver os med til hverdag, så skal der ikke meget til at vække en stor glæde. Det kunne være en lille flaske portvin, en særlig lækker snack eller noget helt tredje, som du ved dine rejsekammerater ville sætte pris på.

Vi kigger her på udstyr og grej, som du ikke nødvendigvis har brug for, men som vil forsøde enhver vandretur, nærmest uanset hvor du skal hen.


Sid bedre i lejren

Efter en lang dag på stierne er der noget skønt over at kunne sidde godt, blødt og behageligt. Der skal ikke så forfærdelig meget til for at forbedre livet i lejren. Og det er faktisk muligt at pakke en stol med i rygsækken, uden at vægten knækker ryggen, eller den optager al pladsen. Der er faktisk også et ret stort udvalg af muligheder.

Du kan for eksempel købe et stole-kit, der nemt forvandler dit selvoppustelige underlag til en overraskende behagelig stol. Det kunne f.eks. være denne, fra Sea To Summit. Det er simpelthen et overtræk til dit underlag, som gør at du kan sidde oprejst, med et ryglæn.

Hvis det der med at omdanne dit liggeunderlag ikke lige er dig, eller hvis du ikke bruger et oppusteligt underlag, så findes der også en række forskellige foldestole, du snildt kan hive med på tur. De bliver lidt tungere og besværligere end den med underlaget, men nogen vil argumentere for, at man sidder bedre på dem. Det kunne f.eks. være sådan en som den her.

Hvis du er til det helt simple, som samtidig kan bruges til andre ting – f.eks. til at vifte til bålet, så der rigtigt kommer gang i det – så er den simple, lette løsning et lille siddeunderlag. Dem kan du købe såvel i skum som i den oppustelige udgave. Jeg synes dem i skum giver absolut mest mening. F.eks. det her, fra TLT.


Sov sødere i teltet

Er du blandt dem, der sover meget bedre, hvis du har en ordentlig hovedpude, så behøver du ikke at nøjes med soveposens pakpose, som du har stoppet med tøj, men som aldrig bliver lige så behagelig som den ægte vare.

Du kan enten gå linen fuldstændig ud og medbringe din hovedpude derhjemmefra. Men medmindre du er i bil, så bliver det lidt noget bøvl. Der findes derimod en lang række forskellige og ganske lette hovedpuder, der er beregnet til friluftsbrug, som du nemt kan pakke i rygsækken. Det kunne f.eks. være denne store hovedpude fra Sea To Summit.

Hvis I er to på tur, og I gerne vil sørge for at kunne ligge tæt sammen, på jeres liggeunderlag, så kan det være en udfordring. Risikoen for at den ene – eller begge to (!) – vil komme til at ligge på jorden, er mere end overhængende. Derfor kan det være en god idé at købe sådan nogle stropper her. De er lavet af Sea To Summit til at sørge for, at to liggeunderlag bliver holdt sammen hele natten.


Drik bedre kaffe på tur

Måske er det ikke sovegrejet, som er vigtigt for dig. Måske det er kaffen, der er det vigtigste for dig, for at oplevelsen bliver perfekt. Så hvorfor så ikke tage den gode kaffe med? Der er masser, du kan gøre for at peppe mad og drikke på turen op. Hvis du bare elsker din kaffe om morgenen, behøver du ikke nøjes med en halvslatten gang pulverkaffe. Du kan nemlig finde såvel kaffekværne, særlige filtre og stempelkander, der er designet med det formål at tage dem med på tur. Hvis du har en Jetboil, så kan du f.eks. købe dette stempel, og dermed omdanne din Jetboil til en vaskeægte stempelkande – det bliver da ikke bedre!

Hvis du synes det er lidt for meget at omdanne din Jetboil til en stemplekande, så er der ingen grund til at fortvivle. Du kan nemlig i stedet for, købe nogle kaffeposer. De smager markant bedre end almindeligt pulverkaffe, og så kan du selv vælge hvilke bønner du vil have. Prøv f.eks. sådan en her.

Vil du have en espresso, når du holder pause hen på eftermiddagen, kan du også få en holdholdt espressomaskine. Det hele vejer lidt ekstra i rygsækken, men formålet med at tage på tur er vel stadig den gode oplevelse. Og med en espressomaskine følger selvfølgelig også espressokopper! F.eks. dem her.


Få en bedre opvask

Kan du godt lide at spise ordentligt på tur, så har du formentlig mere opvask end bare en mug og en spork. Og så så følger der desværre også lidt mere omstændig opvask med. De fleste der har lavet mad på et Trangia ved, at det kan være en lille smule bøvlet at vaske op i de små gryder, som det har.

For at gøre opvasken lettere kan du derfor medbringe en sammenfoldelig opvaskebalje, så opvasken kan tages på en effektiv og nem måde. De her sammenklappelige opvaskebaljer fylder ikke så meget, og kan holde meget vand, så du kan vaske op på en ordentlig måde på farten. Et bud kunne f.eks. være den her.

Opvaskebaljen er samtidig god til at hente vand i, hvis du skal hente lidt større mængder. Og så hverken vejer, fylder eller koster den særlig meget.


Hold dig ren og tør på tur

Er du af den overbevisning, at blot fordi du er på tur, så kan du stadigvæk godt være ren og frisk, så køb dig et hurtigttørrende håndklæde. Det vejer og fylder ikke meget i forhold til et ’rigtigt’ håndklæde, men det klarer sagerne. Der findes flere forskellige, og jo lettere de er, jo dårligere absorberer de større mængder vand. Hvis det derfor skal være rigtig luksus, så kunne du jo vælge denne model, som er ligeså stor som dit håndklæde derhjemme og som absorberer sin egen vægt op til seks gange.

For lige at toppe det af, så pak håndklædet sammen med en bionedbrydelig sæbe til den personlige hygiejne. De kommer i små beholdere til friluftsbrug, så de er nemme at finde plads til og samtidig kan de gå med i håndbagagen uden problemer, hvis du skal ud at flyve. Husk bare lige på, at selvom sæberne er bionedbrydelige, så anbefales det stadigvæk at være 100 m væk fra vandløb, når du bruger dem.


Få hjælp til bålet

Det er super hyggeligt med et bål at samles omkring på turen, men det er ikke altid lige hyggeligt at bakse med at få gang i flammerne, hvis forholdene ikke er perfekte, og det eneste brænde, du kan finde, er fugtigt. Og hvis det tilmed regner, så er det først rigtig galt.

Men! Hvis du har du en gang fatwood – altså træ med et højt indhold harpiks – med, så kan du nemt få gang i bålet, selvom det er under våde forhold. Fatwood er nemlig så smækfyldt med harpiks, at det ikke kan blive gennemblødt, og dermed altid kan brænde.

Når nu du har fået gang i bålet og det rigtigt kører, hvorfor så ikke lave mad på det også? Det kan være ret tilfredsstillende at tilberede sin mad direkte på bål eller i gløderne. Hvis du gerne vil have tips og gode råd til hvad du skal bruge, så læs denne artikel.


Overraskelse til alle

Som nævnt i indledningen, så synes jeg noget af det bedste vandreturs-forsødelse er, hvis alle mand har en lille overraskelse med til deling. Det kunne være en Marsbar til alle, en pose vingummier eller en lille portvin, hvis din gruppe er til det. Det løfter altid humøret, og det er nemt at forberede, samtidig med at det giver en stor glæde på ture.

 

Jeg håber du er blevet inspireret til at forsøde dine vandreture, når det giver mening!

Rigtig god tur.

 

Herunder finder du links til noget af alt det, der kan forsøde din tur:

Foldestole og øvrige campingmøbler

Hovedpuder og andet tilbehør

Køkkenudstyr

Toiletartikler og toilettasker

Råd og vejledning
Posted: August 20, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger