Garanteret bål-succes | Sådan planlægger du dit bål

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Garanteret bål-succes | Sådan planlægger du dit bål
Råd og vejledning
23 August 2021

Garanteret bål-succes | Sådan planlægger du dit bål

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Findes der noget bedre end at spise et måltid, som du selv har lavet over åben ild? Forestil dig at du rigtig nyder at lave maden, du holder styr på grillen over flammerne, samtidig med at du har haft grøntsager eller noget lækkert kød pakket ind, og liggende i gløderne. Tænk at sidde der, med tallerken fuld af den lækreste mad, med udsigt over vandet og fuglefløjt for oven. Og så bare nyde at være til.

Hvis du synes at det bare lyder som det fedeste i hele verden, så skal du bare i gang! Det kræver dog først et par ting. Og det allervigtigste er et bål. Her i artiklen får du en huskeliste på 10 punkter som gør, at du kommer til at få succes med dit bål hver eneste gang. Og så er du klar til at lave maden!

andreas-pajuvirta-VfJ600bfjdc-unsplash

1. Tørt, tørt, tørt brænde

Noget af det vigtigste du skal have styr på når du skal lave bål, er tørt brænde. Jo tørrere dit brænde er, jo nemmere bliver det at tænde op og din forbrænding bliver meget renere. Du kan faktisk lave et bål der nærmest ikke ryger, hvis du finder det rigtige træ at bruge som brænde.

Det kan være en god idé at have styr på brændet hjemmefra – især hvis du skal lave mad på bålet, for så er du afhængig af, at det bliver godt og ordentligt. Læg mærke til om det for nyligt har regnet i det område, som du har udset dig at lave bål i. Hvis det er tilfældet, så kan du overveje at slå et smut forbi et byggemarked og købe en sæk tørt brænde. Og så kan du sanke brænde i skoven og tørre ved bålet.

2. Vær klar over hvad du skal bruge bålet til

Inden du starter, så skal du være klar over hvad du gerne vil opnå med dit bål. Skal du bare have et hygge-bål til aftenen eller skal du bruge det til madlavning?

Hvis du skal bruge bålet til madlavning, så husk at starte i god tid. Det tager mellem 30 og 60 minutter at lave ordentlige gløder til din madlavning. Og det er jo gløderne du skal lave din mad over – ikke flammerne.

madbaallejrbaal

3. Kløv brændet ned til brugbare stykker og snit spåner

Så skal du have fat i dit tørre brænde. Det skal kløves i mindre stykker og du skal gerne have brænde i alle størrelser. Det største skal selvfølgelig være dine kævler, mens de mindste ikke bør være større end ca. 1 cm i diameter. Det er vigtigt at have brændet til alle trinene klar på forhånd, for ellers kan du komme til at løbe tør for noget og bålet kan risikere at gå ud.

Derudover så er det en god idé at få lavet nogle rigtig gode spåner, som du kan bruge til optændingen. Tag et af dine mellemstørrelse stykker brænde og snit lange, gode spåner fra et hjørne. Fortsæt indtil du har en lille bunke, på størrelse med en lille knytnæve.

spaanerkoevbraende

4. Forbered optændingsmaterialet

Nu skal du til rigtig at have styr på optændingsbrændet. Det bedste du kan gøre, er at have birkebark ved hånden. Det er så fyldt med olier at det brænder nærmest uanset hvor vådt det ellers er. Det kan du også sagtens have med hjemmefra – gør det til en vane at høste bark fra alle de væltede birkestammer du kommer forbi på dine gåture. Du kan også bruge fatwood (altså harpiksholdigt grantræ) eller lave amerikanske tændstikker – det er mindre stykker brænde som du snitter eller økser, så de kommer til at ligne små juletræer.

niklas-tidbury-KEI1C_OjMms-unsplash
47-10530_swedish_fireknifeBIO_images5
47-109_2_-_Lifestyle-image-fire5

5. Beslut dig for hvordan du vil tænde dit bål

Når du har styr på tørt brænde og optænding, så skal du vælge hvordan du vil tænde bålet.

Der findes jo en lang række måder at gøre det på og med varierende sværhedsgrader. Hvis du er rutineret og skal have lidt udfordring, så kan du tænde med tændstål og din kniv. Eller du kan gøre det helt old-school og bruge flint og stål! Personligt plejer jeg at bruge en tændstik – eller en lighter, hvis jeg har den.

Og hvis du er lidt usikker på om det kan lade sig gøre – eller hvis det er meget vådt – så tag et par tændblokke (dem du bruger til grillen) med hjemmefra. Så er du sikker på at du får et bål. 

Og hvis du vil prøve at tænde helt uden hjælp fra andet end bålet, så gøres det nemmest, hvis der dagen før var tændt bål det samme sted. Så kan du nemlig sommetider rode lidt op i asken og finde gløderne fra i går. Så kan du tænde dit bål med dem.

6. Byg dit bål op

Der findes mange forskellige bål, som hver især er gode til noget forskelligt. Hvilket bål du vil lave afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge det til, men f.eks. også af hvor meget, og hvilket, brænde du har til rådighed. Hvis du gerne vil se nogle gode bål til din lejr, så kast et blik på denne artikel.

markus-winkler-j8WzPymt4YQ-unsplash

7. Tænd dit bål

Når du skal tænde dit bål, så gør det nænsomt og så langt inde i bålet som overhovedet muligt. Sørg for at tænde i din birkebark eller dine spåner, og vær sikker på at der er nogle af de mindste tørre pinde, som ilden kan fænge i, tæt på.

8. Byg gradvist bålet op og ”fodr” det

Når bålet er tændt og ilden har fået fat, så er det først her, at dit arbejde rigtigt begynder. Nu skal du til at være over bålet og gradvist lægge større og større brændestykker på – du skal fodre det. Du skal dog passe på de ikke får bålet til at styrte sammen. Husk at ilden skal kunne arbejde. Du kan altså ikke bare smide en bunke pinde på din lille flamme af birkebark, og så forvente det bliver til et bål – det gør det ikke.

ian-keefe-SCMZLSDto14-unsplash_1_
matt-whitacre-F4GGnyJ8aiI-unsplash

9. Vær tålmodig og husk brandtrekanten

Du skal altså være over dit bål, så du får det bål som du skal bruge. Husk på at er skal tre ting til, for at du kan lave et bål: ilt, varme og brandbart materiale. Det kalder vi for brandtrekanten. Ligeså snart du fjerner en af delene i trekanten, så går bålet ud. Derfor skal du konstant fodre dit bål, med den rette størrelse brænde. Pas på med at de ikke er for store, for hurtigt. Og husk at puste til det. Tålmodighed er dit bedste værktøj, når du laver bål.

Husk også at reaktionstiden for dit bål er noget længere end for dit komfur derhjemme. Som sagt, så tager et godt glødebål ca. 30 til 60 minutter at lave.

10. Lav din mad over bålet – under alle omstændigheder: nyd bålet og din egen kreation!

Nu har du et ordentlig glødebål, som bare venter på at blive brugt til madlavning. Du kan selvfølgelig også bare bruge bålet til hygge, til at stege skumfiduser eller noget andet, som du kommer på. I hvert fald ved du nu, hvad du skal forberede og hvordan du skal gøre, næste gang du skal tænde bålet.

Råd og vejledning
Posted: August 23, 2021
Tags: bålmad , bålgrej , bål
Forfatter: Frederik Thurø