FUTURELIGHT – fremtidens vandtætte membran

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
FUTURELIGHT – fremtidens vandtætte membran
Råd og vejledning
12 September 2019

FUTURELIGHT – fremtidens vandtætte membran

Der er mange, som kaster om sig med termer som ”disruptive” og ”nyskabende”. Nogle gange virker det som om, det mest handler om at få noget opmærksomhed. Med FUTURELIGHT fra The North Face ser det dog ud til, at der er noget om snakken. The North Face tror faktisk så meget på deres nyopfundne vandtætte membran og dens åndbarhed, at de har opbygget et helt produktionsapparat omkring den. Inklusiv en fabrik i Vietnam, der kun laver FUTURELIGHT-materiale. 

Scott Mellin, chef for The North Faces Mountain Sports afdeling siger selv, at 


“Vi var nødt til at udvikle vores eget garn, egen vævningsmetode, egen lamineringsmetode og andre teknikker. Det tog os to år at klare alt det.” 


The North Face har planlagt, at omkring efteråret i 2020 vil alle high-end produkter i kategorien Mountain Sports, hvor der indgår en vandtæt membran, være overgået til FUTURELIGHT-membranen. 

En ny tilgang – på flere områder 

Normalt vil firmaer som The North Face arrangere første visning af nye produktlinjer  forskellige messer i Outdoor-branchen i enten Europa, USA eller Asien. Med lanceringen af FUTURELIGHT valgte The North Face en anden tilgang. 

Hvert år bliver der afholdt en stor messe for elektronik i Las Vegas. Consumer Electronics Show (CES) er en sikker leverandør af overskrifter verden over – også i Danmark. Det var således i januar i år på CES, at The North Face første gang fortalte omverdenen om FUTURELIGHT, og hvad denne nye membran kan bruges til. I samarbejde med BMW brugte de en futuristisk campingvogn med ydermateriale i FUTURELIGHT-stof som blikfang. 

Men der var ingen tvivl om, at det, The North Face helst ville tale om, var måden, membranen bliver brugt på i tøj til oplevelser i bjergene. 

Med FUTURELIGHT-teknologien forsøger The North Face at rykke sig fri fra konkurrenterne på en måde, som kræver både styrke og format. Scott Mellin siger om motivationen for at investere massivt i FUTURELIGHT: 


”Mit job er et skabe den størst mulige forskel imellem The North Face og vores konkurrenter.
En sikker måde at skabe denne forskel på er ved at træde ud af 
leverandørernes favntag.” 


Ved at udbrede FUTURELIGHT til hele det øverste lag af produktsortiment, det være sig skaljakker, sko, handsker, telte og hvad der ellers kræver en vandtæt membran, har The North Face gjort sig uafhængige af de standardmembraner, som alle seriøse udstyrsproducenter kan skaffe sig adgang til. Dermed har The North Face nået deres mål om differentiering. Produkternes succes afhænger nu mest af, om du som forbruger er villig til at prøve noget nyt. 

Futurelight NanospinningSådan bliver membranen produceret

Grundstenen i FUTURELIGHT er en industriel proces, der kaldes nanospinding. Men egentlig burde den nok hedde nanoudtrækning. Den plastic, som den 200 nanometer tynde tråd laves af, bliver nemlig ikke snoet sammen, men bliver i stedet presset ud igennem så mange som 200.000 bittesmå dyser. Derfra bliver ”trådene” lagt i lag, hvor de danner et net. 

Størstedelen af dette net er luft, fordi mellemrummene imellem nanotrådene er meget større end nanotrådene. Når sved fordamper fra kroppen, er de enkelte dampdråber så små, at de kan passere igennem disse mellemrum, eller porer, i membranenPorerne er faktisk også store nok til, at luft kan passere igennem dem. 

Det er her FUTURELIGHT virkelig adskiller sig fra andre vandtætte membraner . For at porerne stadig er så små, at membranen er vind og vandtæt, men samtidig tillader luft at trænge igennem med 5 til 10 gange større hastighed, er ikke set før. Her ligger årsagen til den store åndbarhed. 

Justering i produktionen giver forskellige egenskaber 

Da produktionen af FUTURELIGHT er baseret på, at nanotrådene bliver lagt i lag ovenpå hinanden, er The North Face i stand til at justere på åndbarheden og niveauet for vandsøjletryk ved at lægge flere eller færre lag af nanotråde hen over hinanden. Når membranen er produceret, bliver den lagt imellem to stykker stof, og alle tre lag bliver lamineret sammen. 

Lamineringsprocessen foregår ved, at man lægger en slags lim imellem membranen og de to stykker stof. Det hele får en gang varme og presses sammen, så det ender med at føles som ét samlet stykke stof. Det er derfor, vi kalder det 3-lags-konstruktion. Den lim, som bruges tilamineringsprocessen, kan The North Face også justere på. Ved at lægge større eller mindre mængder af lim i processen, kan der skrues på slidstyrke og åndbarhed. 

Sidste justering af materialets funktioner klares med muligheden for at bruge genanvendt nylon eller genanvendt polyester, da de to stoftyper har forskellig slidstyrke og fugttransport. 

Med disse tre forskellige justeringer kan The North Face lave mange forskellige versioner af FUTURELIGHT-membranen, som alle har forskellige niveauer af åndbarhed, vandtæthed og slidstyrke. Det bliver udnyttet i forhold, til hvilket brugsområde det færdige produkt er tænkt til. 

For eksempel er Summit L5-jakken produceret i et let, men stærkt materiale, fordi den er tænkt til brug som skaljakke, hvor freeridejakken med FUTURELIGHT-membran er langt kraftigere og har en blød fleeceinderside. I den modsatte ende af spektret vil The North Face lave en vandtæt løbejakke, som er ganske let, fordi membranen er helt tynd, og fordi ydermaterialet også er i en meget let kvalitet. Resultatet er at løbejakken er vandtæt, ekstremt åndbar og meget let, men naturligvis ikke nær så slidstærk som den kraftige skaljakke. 

Endelig er der også den bonuseffekt af alle disse kombinationsmuligheder, at skaljakkerne ikke længere behøver at være stive, knitrende og føles som en tyk plasticpose. FUTURELIGHT-produkterne er lavet, så de er bløde og strækbare som en softshell, selvom de er vandtætte og slidstærke som en hardshell.

Den grønne historie i FUTURELIGHT

Når FUTURELIGHT membranen bliver set af The North Face som fremtidens membran, skal materialet naturligvis være miljømæssigt fremtidssikret. Derfor har designerne hos The North Face fra start valgt at arbejde med genanvendt nylon og genanvendt polyesterstof som de stoftyper, der bliver lamineret på hver sin side af membranen. Således ender The North Face med en række produkter, som er lavet mest af genanvendte materialer, omend ikke 100%. Membranen er stadig så nyudviklet, at det ikke er muligt at bruge genanvendt plastic i produktionen. Desuden er forstærkningerne på FUTURELIGHT produkterne i nogle tilfælde lavet af schoeller®-keprotec. Den nylon og aramid, som er bestanddelene i schoeller®-keprotec er heller ikke genanvendt.

Det ændrer dog ikke ved, at The North Face har taget store skridt for at sikre en minimal miljøbelastningen i produktion af FUTURELIGHT.

På det meget omtalte område omkring PFC-indholdet i vandtætte membraner, har The North Face løftet barren. Både selve membranen og imprægneringen af stoffet er produceret uden brug af PFC. Imprægneringen som The North Face har udviklet, er endda den mest slidstærke imprægnering endnu, til at opfylde disse krav. The North Face har ved test fundet, at 80% af imprægneringen stadig er intakt og virksom efter 80 gange i vaskemaskinen. For dig betyder det at du ikke skal bekymre dig om at genimprægnere din FUTURELIGHT skaljakke. Bare vask den ifølge vaskeanvisningen, så virker den.

For at understrege at The North Face virkelig mener det med at fremtidssikre deres produktion, får fabrikken, der laver FUTURELIGHT membranerne, al sin strøm fra solenergi for at begrænse produktionens CO2 aftryk.

Turskiløb på SvalbardErfaringen fra bjergene og laboratorierne

Igennem de to års udvikling af FUTURELIGHT har atleter, der er tilknyttet The North Face som testpersoner, brugt produkterne i bjerge over hele verden. Af de mere spektakulære events kan nævnes Hilaree Nelson og Jim Morrison, som brugte FUTURELIGHT-udstyret, da de i slutningen af september 2018 stod på ski ned ad verdens 5. højeste bjerg, Lhotse i Himalaya. Men inden og siden da har flere atleter og mange bloggere, mediefolk og andre testpersoner haft mulighed for at teste forskellige produkter med FUTURELIGHT-membranen. Generelt er der stor tilfredshed med åndbarheden. En indkøber fra en detailbutik i Wyoming, som var testperson ved lanceringen af FUTURELIGHT, fortalte om sin oplevelse på denne måde: 


Det er det mest åndbare tøj, jeg nogensinde har været i. Jeg lynede slet ikke lynlåsene op.
Mine goggles duggede, min hjelm var virkelig våd, men der var ikke en eneste dråbe fugt indeni min jakke. 


Uanset hvad, så forbliver det naturligvis subjektive vurderinger. 

Derfor er FUTURELIGHT-produkterne også blevet testet hos et professionelt, eksternt testinstitut. Underwriters Laboratories tester efter ret stejle standarder. Standarder, der er stillet op for test af udstyr til brandmænd og redningsholdTestmetoderne er omkring 50% strengere end de normale tests til friluftsudstyr. 

De eksterne tests hos Underwriters Laboratories viste, at vandtætheden i FUTURELIGHT uden problemer lever op til kravene, og derfor også er egnet til de hårdeste ekspeditioner, som friluftsentusiaster tager på i hele verden.  


I Eventyrsport kan du finde de første produkter med The North Face FUTURELIGHT-membran i udvalgte butikker og i vores webshop. Se produkterne lige her

Råd og vejledning
Posted: September 12, 2019
Forfatter: Eventyrsport Blogger