Få dine store børn med ud

< Forrige artikel Næste artikel >
Få dine store børn med ud
Råd og vejledning
04 May 2021

Få dine store børn med ud

Skrevet af Astrid Bjørg Mortensen, Kommunikationschef Friluftsrådet

Der er faktisk dejligt nok i naturen. Det synes rigtig mange af de 11-15-årige i Danmark. Men. For der er et men. De ved ofte ikke, hvad de skal lave derude. Og det er én af de årsager 26 % af børnene og forældrene giver, når de bliver spurgt, hvorfor de ikke kommer så meget udenfor som de yngre børn.

 

SEND BØRNENE UD PÅ EGEN HÅND

Børn har godt af at blive sluppet løs i naturen på egen hånd. Her er fem ideer til ting, som de 11-15 årige kan lave på egen hånd eller sammen med deres venner i naturen.

Tag på virtuel skattejagt:
Hvem elsker ikke jagte skatte? Børn udstyret med en mobiltelefon kan sagtens kaste sig ud i den mere moderne version af skattejagt, Geocashing der kombinerer GPS-teknologi med orienteringsløb. Netop orienteringsløberne har også skabt et sjovt koncept med elementer af skattejagt. Det hedder Find vej i Danmark og kan findes på www.findveji.dk

Dyrk motion:
Løbetur, cykeltur eller en tur på rulleskøjter. Det kan man sagtens om vinteren, hvis blot man har den rette påklædning.
Start i en forening: Det er ikke for sent at starte til spejder. Eller til sejlads, mountainbike, rollespil eller noget som helst andet friluftsliv. Friluftsliv er nemlig sjældent konkurrencepræget, og selv om det kan tage lidt tid at lære nyt, så kan man altså sagtens starte lidt senere.

Tag skærmen med ud:
Spil Argumentet Reality-spil Pokémon Go eller Harry Potter: Wizards Unite, der blan- der virkeligheden sammen med det digitale. Det Danske Spejderkorps har også udviklet en rigtig skæg app, der hedder WOOP, hvor man kan lave sine egne udfordrende løb og spille et bombespil sammen med andre. I kan også hente en svampesamler-app, som gør det ekstra sjovt at finde svampe i skoven.

Tag på fotosafari:
Gå på jagt efter motiver i naturen og gå helt tæt på bark og blade, sten og svampe. Man kan eventuelt stille sig selv og sine venner foto-opgaver, hvor man leder efter motiver med bestemte farver, leder efter mønstre eller andet. Eller finde gode natursteder til selfies. Man kan selvfølgelig også lave særligt fede tiktok-videoer i naturen.

 

SAMMEN MED DINE STORE BØRN

De fleste større børn vil stadig synes, det er hyggeligt at lave ting sammen med deres forældre i naturen. Her er fem ideer til aktiviteter, du kan lave sammen med de store unger:

Til overleveren:
Lær seje survivalskills sammen. Det kan man
starte med på begynderniveau og sammen lære at tænde et bål, ligesom man kan blive specialist i at bygge bivuaker, finde mad og vand i naturen og meget, meget mere. www.spejder.dk er fyldt med inspiration til survival-træning.

Den kreative:
Saml materialer i naturen og skab kunst. Det kan være flotte, forgængelige, instagram-venlige mandalaer lavet af forskelligt farvede blade. Det kan være fine kort eller superavancerede kastanjedyr. I kan også lave flotte lanterner af efterårsblade, der er limet fast på et syltetøjsglas.

Saml affald:
De danske børn er meget miljøbevidste. En god aktivitet sammen kan derfor være at samle affald i naturen. Så får man både bevæget sig, været ude sammen og g jort lidt godt for planeten.

Til de modige:
Hop i havet sammen. Det kan være en challenge for både børn og forældre, og det er en rigtig god idé at gøre det sammen.

Tid til fordybelse:
En øvelse er at prøve at gå en tur sammen i skoven, hvor I aftaler at være helt stille – og ikke hiver skærme op af lommen. Det sætter jeres sanser i spil på en helt anden måde. Hvilke lyde er der omkring jer? Hvilke sanseindtryk får I? Mærk efter. Og snak så sammen efter måske 10 minutter i stilhed. Det kan give lidt ro på for travle og til tider overstimulerede børnehjerner. En anden sjov øvelse er at gå på bare tæer i skovbunden om vinteren og mærke de mange forskellige, anderledes sanseindtryk under fodsålerne.

 

Viden fra undersøgelsen

”Danske børns aktiviteter og ophold i naturen” er en baselineundersøgel- se foretaget i 2018-2019 på Center for Børn og Natur på Københavns Universitet. Mere end 4200 børn samt deres forældre har deltaget i undersøgelsen. Center for Børn og Natur hører under Institut for Geo- videnskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Centeret er et partnerskab mellem Friluftsrådet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Via University College, Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Universitet.

 

 

Find godt udstyr til de store ungernes eventyr:

Rygsække til børn

 

Soveposer til børn 

 

Beklædning til børn

Råd og vejledning
Posted: May 04, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger