Bæredygtig vandring og friluftsliv | Efterlad kun fodspor

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Bæredygtig vandring og friluftsliv | Efterlad kun fodspor
Råd og vejledning
14 March 2022

Bæredygtig vandring og friluftsliv | Efterlad kun fodspor

Bæredygtighed og klimabevidsthed er store emner for tiden, og har været det længe – og med god grund! For vi vil jo alle sammen gerne passe godt på den natur, som vi alle sammen elsker at bruge og befinde os i. Læs med og bliv endnu skarpere på, hvordan du bruger naturen bæredygtigt, og på en måde, så man ikke kan se du har været der!

Her i artiklen kan du blive klogere på:

1)  Bæredygtig vandring

2)  Princippet Leave No Trace (oversat til Efterlad kun fodspor)

Bæredygtig vandring begynder med forberedelserne 

Når det handler om bæredygtighed, så handler det selvfølgelig også om din CO2-udledning. Og man må jo bare erkende, at der findes større og mere storslåede vandreoplevelser i andre lande end vores – desværre, for så skal du jo derhen – og hvordan gør du det mest bæredygtigt?

Jo, du kan jo overveje at tage toget i stedet for f.eks. at flyve, næste gang du skal på vandretur. Det tager typisk længere tid, men så bliver rejsen også en del af turen. Og det er tit ret skønt at køre i tog! Jeg har f.eks. kørt med nattoget til Abisko på vandretur – det kan du læse om her.

Hvis du bliver nødt til at flyve, så kan du derimod overveje at betale lidt mere for din billet, og så sørge for at den bliver klimakompenseret af flyselskabet. Det udligner ikke din flyvetur helt, men det er et skridt på vejen.

Når du så er afsted, så kan du med fordel sørge for at købe lokale varer, hvis det er muligt. Det har flere forskellige fordele; dels støtter du det lokalsamfund, som du besøger, og dels er varerne ikke blevet transporteret over lange afstande med enten containerskib eller transportfly.

Det sidste råd jeg vil give dig, i denne del af artiklen er, at du også bør være skarp på hvor og hvordan du køber dit grej – og hvem der producerer det. Og så kan det være en fordel for dig at være helt skarp på, hvilke mærker der gør meget for klimaet og for at reducere deres CO2-udledning. Kast et blik på denne artikel – så kan du blive klogere på, hvordan du vælger bæredygtigt grej.

Efterlad kun fodspor

Denne 2. del af artiklen handler om princippet ”Leave No Trace” Det er en tankegang om, at dem der kommer efter dig på stien, på lejrpladsen, i bjergene eller på stranden, ikke kan se, du har været der. Det betyder kort sagt, at du ikke må ødelægge noget, tage noget med hjem, du må ikke efterlade skrald og så videre. Mange af disse ting gør mange af os, som er vant til at færdes i naturen naturligvis i forvejen. I starten vil mange af de her råd virke svære og besværlige at følge. Men som alt andet, så gælder det, at jo mere du gør det, jo nemmere bliver det.

Så her kommer altså en stribe gode råd til, hvordan du passer på naturen, når du er på vandretur, og undgår at efterlade andet end fodspor.


Det er lidt af en kliche, men det er ikke desto mindre et glimrende råd, når man drager ud i naturen: Efterlad kun fodspor og tag kun billeder med hjem. Pointen er, at det eneste synlige bevis på, at du har været et sted i naturen, kun skal kunne ses på de billeder, du har taget. Vi har her samlet en stribe råd til, hvordan du kun efterlader fodspor på vandreturen i vildmarken.

1 Undersøg området, du er på vej ind i

Forbered dig inden du tager hjemmefra. Jo mere du kender til det område, du er på vej ind i, des mere kan du gøre for at værne om naturen, når du er derude. Til at begynde med er det vigtigt at sætte sig ind i, om der er særlige regler, der gælder i området. Det kan for eksempel være bestemte planter, man skal passe på ikke at træde på, eller der kan være tale om dyr, man skal være opmærksom på ikke at forstyrre, da de måske er i ynglesæsonen. Ved du, hvad du skal være opmærksom på, er der mindre risiko for, at du utilsigtet kommer til at lave ravage. 

Hvis du vil læse mere om det første råd, så kig her.

2 Find den gode lejrplads

Man siger, at den gode lejrplads bliver fundet, ikke bygget. Det vil sige, at man ikke begynder at flytte rundt på ting i naturen, bøje eller knække grene af mv. for at skabe en lejrplads, selvom det måske gør din overnatning mere behagelig eller hyggelig. Hvis du vil efterlade et minimalt aftryk i naturen, er det bedst at slå dit telt op på anlagte lejrpladser eller alternativt på solide flader, som for eksempel klippe, grus eller tørt græs. Her gør du nemlig mindst skade på naturen. Beskyt vand og bredder ved at slå lejr mindst 70 meter fra floder, søer og vandløb.

3 Hold dig til stien

Er der anlagte stier i det område, du vandrer i, så hold dig til dem. Der er ikke nogen grund til at belaste naturen uden for stien. Er I flere på tur sammen, så prøv at gå på en række midt på stien i stedet for at sprede jer ud, så nogle ender med at gå ved siden af stien. Det slider mindre på bevoksningen. Er man på vandretur i et område, hvor der ikke er anlagte stier, så forsøg at holde dig til solide flader, hvor fodaftrykket er mindre. 

4 Bortskaf dit affald korrekt

Efterlad ingen emballage eller andre former for skrald i vildmarken. Groft sagt, så skal alt, hvad du har med i rygsækken, når du vandrer ud i naturen, også med i den, når du vender hjem igen. Så kan du skille dig af med affaldet på en fornuftig måde, der ikke gør unødig skade på naturen. 

Gå på toilettet på en ordentlig måde

Er der ingen toiletter, så grav et hul med en dybde på mellem 15 og 20 centimeter, mindst 70 meter fra floder, søer og vandløb. Når du har gjort, hvad der skal gøres, så dæk hullet til igen.
Men når du nu alligevel har gravet et hul, så kunne du jo med fordel smide dit nedbrydelige madaffald i dette hul også. På den måde kan du slå to fluer med et smæk. Men husk at det kun må være dit madaffald – plastic og lignende skal du selvfølgelig have med i rygsækken igen.

Vask op på afstand af vand

Når du skal have vasket gryder op efter maden, så undgå fristelsen til at vaske dem direkte i en sø eller flod. Bær i stedet vandet mindst 70 meter væk og tag opvasken der. Du kan samtidig værne om naturen ved kun at bruge en lille smule bionedbrydelig sæbe. Er du virkelig hardcore, så sier du vaskevandet, inden du hælder det ud, og bærer madresterne med dig ud til en skraldespand eller til dit toilethul.

Her kan du læse mere om hvordan du bedst håndterer dit affald.

5 Pas på med lejrbålet

Et lejrbål kan efterlade et vedvarende aftryk i vildmarken, så tænd kun bål på anlagte bålpladser. Alternativt kan du bruge et bålfad. Brug kun brænde du finder på jorden og undgå at knække eller skære grene af træer og buske.

6 Vis respekt for dyr

Selvom dyr kommer tæt på i løbet af dagen eller i lejren, så lad være med at fodre dem. Maden kan gøre dem syge, og den kan desuden være med til at ændre deres naturlige adfærd. Ændrer dyrene adfærd, kan det bringe dem i fare - for eksempel ved at de kommer for tæt på andre mennesker eller bebyggelse.

7 Bærer du det ind, bærer du det også ud igen

Efterlad ingen emballage eller andre former for skrald i vildmarken. Alt, hvad du har med i rygsækken, når du vandrer ud i naturen, har du også med i den, når du vender hjem igen. Så kan du skille dig af med affaldet på en fornuftig måde, der ikke gør unødig skade på naturen. 

Råd og vejledning
Posted: March 14, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger