Efterlad kun fodspor

< Forrige artikel Næste artikel >
Efterlad kun fodspor
Råd og vejledning
09 October 2017

Efterlad kun fodspor

Vil vi værne om den natur, vi er vilde med at drage ud i, er det vigtigt at være opmærksomme på, hvordan vi minimerer vores aftryk så meget som muligt. Vi har samlet en stribe gode råd til, hvordan du passer på naturen, når du er på vandretur.

Det er lidt af en kliche, men det er ikke desto mindre et glimrende råd, når man drager ud i naturen: Efterlad kun fodspor og tag kun billeder med hjem. Pointen er, at det eneste synlige bevis på, at du har været et sted i naturen, kun skal kunne ses på de billeder, du har taget. Vi har her samlet en stribe råd til, hvordan du kun efterlader fodspor på vandreturen i vildmarken.

1 Undersøg området, du er på vej ind i

Forbered dig, inden du tager hjemmefra. Jo mere du kender til det område, du er på vej ind i, des mere kan du gøre for at værne om naturen, når du er derude. Til at begynde med er det vigtigt at sætte sig ind i, om der er særlige regler, der gælder i området. Det kan for eksempel være bestemte planter, man skal passe på ikke at træde på, eller der kan være tale om dyr, man skal være opmærksom på ikke at forstyrre, da de måske er i ynglesæsonen. Ved du, hvad du skal være opmærksom på, er der mindre risiko for, at du utilsigtet kommer til at lave ravage.

2 Find den gode lejrplads

Man siger, at den gode lejrplads bliver fundet, ikke bygget. Det vil sige, at man ikke begynder at flytte rundt på ting i naturen, bøje eller knække grene af mv. for at skabe en lejrplads, selvom det måske gør din overnatning mere behagelig eller hyggelig. Hvis du vil efterlade et minimalt aftryk i naturen, er det bedst at slå dit telt op på anlagte lejrpladser eller alternativt på solide flader, som for eksempel klippe, grus eller tørt græs. Her gør du nemlig mindst skade på naturen. Beskyt vand og bredder ved at slå lejr mindst 70 meter fra floder, søer og vandløb.

3 Hold dig til stien

Er der anlagte stier i det område, du vandrer i, så hold dig til dem. Der er ikke nogen grund til at belaste naturen uden for stien. Er I flere på tur sammen, så prøv at gå på en række midt på stien i stedet for at sprede jer ud, så nogle ender med at gå ved siden af stien. Det slider mindre på bevoksningen. Er man på vandretur i et område, hvor der ikke er anlagte stier, så forsøg at holde dig til solide flader, hvor fodaftrykket er mindre. 

4 Gå på toilettet på en ordentlig måde

Er der ingen toiletter, så grav et hul med en dybde på mellem 15 og 20 centimeter, mindst 70 meter fra floder, søer og vandløb. Når du har gjort, hvad der skal gøres, så dæk hullet til igen.

5 Vask op på afstand af vand

Når du skal have vasket gryder op efter maden, så undgå fristelsen til at vaske dem direkte i en sø eller flod. Bær i stedet vandet mindst 70 meter væk og tag opvasken der. Du kan samtidig værne om naturen ved kun at bruge en lille smule bionedbrydelig sæbe. Er du virkelig hardcore, så sier du vaskevandet, inden du hælder det ud, og bærer madresterne med dig ud til en skraldespand.

6 Pas på med lejrbålet

Et lejrbål kan efterlade et vedvarende aftryk i vildmarken, så tænd kun bål på anlagte bålpladser. Alternativt kan du bruge et bålfad. Brug kun brænde du finder på jorden og undgå at knække eller skære grene af træer og buske.

7 Vis respekt for dyr

Selvom dyr kommer tæt på i løbet af dagen eller i lejren, så lad være med at fodre dem. Maden kan gøre dem syge, og den kan desuden være med til at ændre deres naturlige adfærd. Ændrer dyrene adfærd, kan det bringe dem i fare - for eksempel ved at de kommer for tæt på andre mennesker eller bebyggelse.

8 Bærer du det ind, bærer du det også ud igen

Efterlad ingen emballage eller andre former for skrald i vildmarken. Alt, hvad du har med i rygsækken, når du vandrer ud i naturen, har du også med i den, når du vender hjem igen. Så kan du skille dig af med affaldet på en fornuftig måde, der ikke gør unødig skade på naturen. 

Foto: My Good Images

Råd og vejledning
Posted: October 09, 2017
Forfatter: Opdag Verden