Det skal du holde øje med, når du køber brugt outdoorgrej

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Det skal du holde øje med, når du køber brugt outdoorgrej
Råd og vejledning
14 January 2022

Det skal du holde øje med, når du køber brugt outdoorgrej

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Er du på udkig efter nyt grej, kan det sommetider give mening at købe det brugt. Skal du på en tur, der kræver en masse udstyr, du endnu ikke har, eller vil du i gang med en ny, grejtung aktivitet, kan det være rart at undersøge brugte alternativer til det fabriksnye grej.

Her i artiklen bliver du klogere på følgende:

1)     Hvad kan du overveje at købe brugt, og hvad bør du holde dig fra?

2)     Hvor kan du købe brugt grej?

3)     Hvad skal du være opmærksom på, når køber brugt grej?

4)     Generelle råd om at købe brugt grej af private


Hvad kan du købe brugt, og hvad gør du holde dig fra?  

Der er både grej, som det giver mening at købe brugt, og grej som du absolut bliver gladest for at have købt fra ny.

Det bør du købe fra ny 

1) Fodtøj: Når det kommer til sko og støvler, vil jeg klart anbefale dig at købe nyt. Du får absolut mest ud af fodtøj, som du selv går til. Det giver den bedste støtte til dine fødder. 

2) Tøj: Det er lidt en gråzone. Noget tøj kan du sagtens købe brugt, men du skal være meget opmærksom på standen af det. Billeder af tøj kan tit snyde, synes jeg, og tøjet kan være noget mere slidt, end det ser ud. Derfor er det bedst at købe brugt tøj i ”virkeligheden” – og altså ikke online. Medmindre du aftaler en form for fortrydelsesret med sælgeren.

Det kan du overveje at købe brugt 

For de ting det giver mening at købe brugt, er fællesnævneren, at de typisk kan bruges i rigtig lang tid, uden at de får slid af nogen betydning. Eksempelvis kan du nærmest ikke slide gode bålgryder op, uanset hvor hårdt du prøver. I næste afsnit kommer en udførlig liste med de ting, som du kan overveje at købe brugt, sammen med en forklaring på, hvad du skal være opmærksom på.

Når du er på udkig efter at købe noget brugt grej, kan det være en god idé at have en håndfuld produkter, som du er på udkig efter. At købe brugt er jo ikke som at gå ind i Eventyrsport og vælge den størrelse og farve, du gerne vil have. Du bliver sommetider nødt til at gå på kompromis med farve og mærke, når du køber brugt. Medmindre du er villig til at vente rigtig længe på, at det helt rette produkt dukker op.

Hvor kan du købe brugt grej? 

Der er mange forskellige steder, hvor du kan købe brugt friluftsgrej. Det, som efter min mening fungerer bedst, er dog helt klart DBA.dk, Facebook Marketplace og så diverse Facebookgrupper. Facebook Marketplace og dba.dk er gode, hvis du leder efter en specifik vare. De er nemme at bruge, og deres søgemaskiner er rimelig præcise. Der er dog ingen af dem, som har en specifik kategori til outdoor-grej. Derudover findes Facebookgrupper, som har til formål at være en platform for køb og salg af brugt grej. Her er det muligt at lave en bred søgning.

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber brugt grej? 

Der er ting, som du helt generelt skal være opmærksom på, når du køber brugt, men der er også ting, som er specifikke for den enkelte kategori eller det enkelte produkt. Det bliver du klogere på her.

Overnatningsgrej

Når du er på udkig efter brugt overnatningsgrej som telte, bivy bags, tarps og så videre, skal du være opmærksom på, om materialet ser brugt ud. Altså om det er krakeleret eller ser slidt og tyndt ud. Det er især vigtigt at kigge efter de her tegn omkring lynlåsen, bardunfæstningerne og løbegangene til stængerne. For hvis det ser sådan ud, kan det godt være, at produktet ikke har så mange ture tilbage at give af.

Samtidig synes jeg, at det er vigtigt ikke at købe for eksempel et telt, som du kun har set pakket ned i pakposen. Hvis du enten kan komme ud og kigge på det, mens det er slået op eller bede sælgeren om at tage billeder af det, kan du være lidt mere sikker på, at det er i den stand, som du er blevet lovet.

Rygsække

Der er rigtig mange mennesker, som sælger brugte rygsække. Og det er jo godt for dig, for det betyder, at prisen bliver presset ned. I hvert fald hvis du er villig til at gå lidt på kompromis med, hvilken rygsæk du gerne vil have.

Når du er på udkig efter en brugt rygsæk, så skal du være opmærksom på, hvordan den synlige stand er. Holde øje med om rygsækken har huller, skrammer, ridser eller andet, der kan forkorte dens levetid. Du bør også være opmærksom på, om alle spænderne er intakte, og om den har alle sine snore og stropper i behold. Hvis ikke rygsækken har det, kan du sagtens købe den alligevel, men så kan du godt tilbyde en lavere pris, fordi du selv skal lægge noget arbejde i at gøre den klar.

Hvis du bor tæt nok på sælgeren, så kan du også spørge, om du må komme forbi og prøve rygsækken med noget vægt i. Det er absolut den bedste måde at købe en brugt rygsæk på, for så kan du både få afprøvet om den sidder godt på din ryg, og også om den ser ud som på billederne.

Vandrestave

Ud fra billeder kan det være en lille smule svært at vurdere standen på brugte vandrestave. De fleste vandrestave kan klappes sammen på den ene eller den anden måde, og derfor giver det mening at teste, hvordan samlemekanismen virker i begge stave.

Derudover skal du ikke lade dig afskrække, hvis gummidutterne i bunden er slidte – de er nemme at udskifte og koster nærmest ingenting. Se bare her.

Bålgrej

Når du køber brugt bålgrej (gryder, pander, riste, trefødder osv.), er det vigtigt at holde øje med, om det er ramt af rust. Det er faktisk noget af det eneste, som kan sætte en støbejernsgryde ud af spillet. Og så er det ikke så lækkert at lave mad i en rusten gryde.

Du kan derfor med fordel spørge sælger, hvordan gryden har været opbevaret, og om den har været behandlet med olie, når den er blevet pakket ned. På den måde kan du få et fingerpeg om, hvad grejet har været udsat for, og hvordan det er blevet behandlet.

Soveposer

Ved soveposer skal du være opmærksom på, om de føles tynde i fyldet. Husk også på at soveposer generelt mister noget af deres isolerende egenskaber over tid. Derfor kan det godt være, at den brugte sovepose ikke er lige så varm nu, som da sælgeren købte den fra ny. Husk også at holde øje med om soveposen har synlige huller, hvor fiberen eller dunene stikker ud. Så skal de i hvert fald lappes.

Liggeunderlag

Med liggeunderlag er du sommetider nødt til at stole meget mere på sælgeren end ved de andre kategorier. Nogle liggeunderlag har tendens til at miste luften i løbet af natten, og det finder du jo ikke ud af ved at se på billeder eller kigge på liggeunderlaget i kort tid, inden du køber det. Her kan det være en god idé at aftale en form for tilbagekøbsaftale med sælgeren, hvis liggeunderlaget ikke lever op til det, I havde aftalt.

Det kan også være en god idé at høre sælgeren, om der følger lappegrej med, og om liggeunderlaget tidligere er blevet lappet. Hvis det er tilfældet - så husk lige at kigge på området omkring lappen. Og spørg også gerne ind til hvad der forårsagede, at det skulle lappes.

Slutteligt giver det også absolut bedst mening at se liggeunderlaget i virkeligheden, før du beslutter dig for at købe det. På den måde kan du prøve det og mærke efter, om det er det rigtige køb for dig.

Der er selvfølgelig en masse forskelligt grej, som du kan købe privat, og som jeg ikke har nævnt specifikt her. Her er fællesnævneren, at du skal bruge din sunde fornuft, ikke være bange for at stille spørgsmål og ikke føle dig forpligtet til at købe noget, hvis du ombestemmer dig.


Generelle gode råd om at købe noget af private

Og nu hvor vi er ved de generelle råd: at købe fra private er jo en lidt anden øvelse end at købe nyt grej i en butik. Derfor er der en række ting, som du skal huske at tage højde for – læs med nedenfor:

  • Generelt skal du huske at bedømme prisen på det, du gerne vil købe. Du skal vide, hvad produktet ville koste fra ny. I samme ombæring skal du også huske på, hvordan prisen er, i forhold til hvilken stand det er i. Det er også godt at vide, hvor mange gange det er brugt.
  • Det er meget vigtigt at du er opmærksom på, om det brugte, du køber, er under to år gammelt, eller om der er lavet en reparation, som er mindre end to år gammel. Så skal du huske at få en kvittering med, for så er reklamationsretten stadig gældende.
  • Sørg for at gå uden om annoncer, som udelukkende bruger fabriksbilleder, eller som lover noget, som sælgerne ikke kan understøtte. Jeg går altid efter de annoncer, hvor sælgeren selv har taget billeder af det specifikke produkt.
  • Og sidst men ikke mindst: Du skal bruge din sunde fornuft! Du skal selvfølgelig stole på sælgeren, men en generel skepsis er aldrig af vejen. Her gælder det også, som du har hørt så mange gange før: Hvis det er for godt til at være sandt, så er det det nok også.

 

Husk også:

… at nogle brugte produkter bliver solgt dyrere end produkterne egentlig er værd, fordi der er gået mode i mærkerne. Det kunne for eksempel være The North Face jakker eller Salomon Cross sko.

 

Det var alt jeg havde til dig i denne omgang – rigtig god fornøjelse med at købe brugt grej!


 

Råd og vejledning
Posted: January 14, 2022
Forfatter: Frederik Thurø