Interview | Natacha Jagd

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Interview | Natacha Jagd
Inspiration
13 May 2014

Interview | Natacha Jagd

" Det er min passion i livet, og det er jeg sikker på, at det vil blive ved med at være. Jeg elsker at sporten

er en blanding mellem et psykisk og fysisk spil."

Alder?

17 år.

Hvor længe har du klatret?

Min kære far introducerede mig til klatringen, da jeg var omkring 10 år gammel. Jeg begyndte dog først at klatre jævnligt, da jeg var omkring 12 år – så snart 6 år.

Beskæftigelse?

Studerer som tredjeårselev på Greve Gymnasium.

Hvad er din favorit klatresko?

Python fra La Sportiva er klart min favorit! Den sidder virkelig til foden og giver i den grad præcision!

Hvad er dit bedste konk resultat?

Mine aktuelle bedste konkurrence resultater er følgende: Danmarksmester 2013 i junior rute, junior boulder og senior rute.  Mere internationalt lykkedes det mig at nå førstepladsen til nordiskmesterskab junior rute i 2011.

 

N. Jagd

Den bedste og mest mindeværdige rute?

Der må to ruter dele en førsteplads: Super Nova (8a+) og Turkish Airways(8a+). Begge ruter ligger i Geyikbayiri (Tyrkiet). Ruterne er super fede og karakteristiske linjer! Super Nova er en overhængende, kort og tung rute med lange træk imellem positive greb. Turkish Airways er af en lidt anden klatrestil. Det meste af ruten består af let overhængende syvendegradsklatring op af en smal tufa for derefter at slutte af med et benhårdt crux på små greb. Begge ruter er klart værd at anbefale!

N. JagdN. Jagd

Bedste boulder:

Jeg har desværre ikke gjort mig meget i udendørs bouldering – endnu! Det eneste jeg lige kan komme i tanke om, er to hyggelige endagsture til Kjuge(Sverige). Anden gang lykkedes mig at klatre en kort og cruxet 7a.

Lidt om mig selv

Som 10-årig begyndte min far at tage mig med ud i det gamle Dansk bjerg- og klatreklub(DBKK). Det skal dog siges, at jeg ikke rigtig klatrede dengang. Jeg lallede bare rundt med min søster og kiggede på alle de voksne klatrere. Det var omtrent samme tidspunkt, at min far begyndte at tage min søster og mig med på weekendture til Kullen (Sverige), hvor jeg virkelig fik en god og hyggelig start på min ”klatrekarriere”. Et par år senere gik det op for mig, at jeg havde en stor passion for sporten. Derefter begyndte jeg at klatre flere gange ugentligt i DBKK. Dengang klatrede jeg hovedsageligt ruter, men med tiden begyndte jeg også at bouldre en del.


Jeg klatrer fire gange ugentligt, og prøver typisk at lave lidt andet ved siden af – klatrerelateret styrketræning og lidt løb, når jeg kan få taget mig sammen. Her på det sidste har min træning været mest styrkepræget. Dette skyldes, at min udholdenhed er temmelig god, mens styrken halter lidt bagud.  Jeg bouldrer derfor tre gange ugentligt, mens ruteklatringen kun optager en enkelt dag. I starten af ca. halvdelen af mine klatre-sessions campus træner jeg. Dette er for at optimere både finger – og trækstyrke. En typisk session ville afsluttes med nogle pull-ups – nogen gange med vægtvest på, hvis den skal have lidt ekstra.


Hovedsageligt træner jeg i mit ”andet hjem” - Copenhagen Boulders. Der har jeg klatret lige siden hallen åbnede for lidt over fire år siden. Det er en virkelig fed hal med et kæmpe udvalg af faciliteter – varierede boulder-problemer på alle hældninger, træningsvæg med trægreb, massere af campus lister, god kaffe, fed musik og selvfølgelig en hel del stærke og flinke mennesker, som er med til at skabe en god atmosfære i hallen.


Når der skal noget pump i underarmene, befinder jeg mig i Danmarks nyeste klatrehal – Blocs&Walls. Her er faciliteterne også i top! Hallen består af bouldervægge, campuslister og massere af ruter på op til 14 meter. Derudover træner jeg en smule i Roskilde Klatreklub, som er en hyggelig boulderklub, hvor klatrestilen er brutal og tung – super fedt.


TræningHvor klatrer du ude - favoritcrags?

Jeg har klatret lidt forskellige steder: Tyrkiet, Belgien, Norge, Sverige, Frankrig, Spanien og selvfølgelig Danmarks eneste sted med klipper - Bornholm. Mine favoritcrags er klart sydpå, da jeg elsker klatrestilen og varmen! Både El Chorro i Spanien, Ardeche i Frankrig og Geyikbayiri er klart på min favoritliste! Geyikbayiri er nok top et, da klatringen og stemningen er helt fantastisk! Der er adskillige sektorer, som er koncentreret i et smukt område, der er så småt at man ikke behøver bil. Derudover er campingpladserne i Geyikbayiri tilegnet klatrere. Dette gør at man nemt kan skabe et netværk af klatrere på tværs af nationaliteter.

Hvorfor klatrer du?

Fordi jeg ikke kan lade vær! Det er min passion i livet, og det er jeg sikker på, at det vil blive ved med at være. Jeg elsker at sporten er en blanding mellem et psykisk og fysisk spil. En anden vigtig side af sporten er, at det er en udfordring uden ende – man kan altid blive bedre! 

 

Hvad driver dig inden- og udenfor klatringen?

Inden for klatringen er det følelsen af at være vægtløs, som driver mig. Det at kunne lave hårde bevægelser, som burde være imod tyngdeloven, er en overdrevet fornemmelse. Udover det er glædesfølelsen når man topper et projekt eller bare en fed rute, med til at holde motivationen i top. Uden for klatringen gør mine venner og kæreste en stor forskel på hverdagen. De er en vigtig faktor i mit liv, da de er med til at få det hele til at hænge sammen.

Øgenavn og forklaring?

Har ikke rigtig noget øgenavn.  

Hvad er målet med din klatring?

Målet med min klatring er egentlig bare at have det sjovt. Jeg har endnu ikke oplevet at miste motivationen og er sikker på, at jeg altid vil finde glæde i min klatring.

- Natacha Jagd & Eventyrsport 2014


Inspiration
Posted: May 13, 2014
Categories: Klatring
Forfatter: Eventyrsport Blogger