Bliv klogere på springerknæ | Fysioterapi i Eventyrsport

< Forrige artikel Næste artikel >
Bliv klogere på springerknæ | Fysioterapi i Eventyrsport
Råd og vejledning
09 July 2021

Bliv klogere på springerknæ | Fysioterapi i Eventyrsport

Har du ondt i knæet nedenfor knæskallen? Måske er dine smerter opstået efter løb? Du kan blive klogere ved at læse denne artikel om en af de typiske knæskader vi ser i klinikken. Du kan også blive klogere på, hvordan vi kan hjælpe dig.

Hvad er et springerknæ?

Et springerknæ, også kendt som ”jumper’s knee” eller patella tendinopati, er en

overbelastningsskade. Oftest er denne skade forbundet med aktiviteter, der indebærer mange hop og landinger. Skaden opstår på baggrund af mange gentagne eller eksplosive belastninger der påføres den sene, som vores store forlårsmuskel (m. quadriceps femoris) ender ud. Denne sene hedder patellasenen, som den tager navn af efter knæskallen, patella. Senen hæfter sig i toppen af vores skinneben.

Symptomer | Hvordan føles et springerknæ?

Smerten opstår på grund af den inflammationstilstand der er i patellasenen. Ofte vil området være følsomt og ømt ved tryk ind på senen. Aktiviteter såsom trappegang, hop, landinger og knæbøjninger vil typisk fremprovokere en kendt smerte. Flere kan opleve, at det er smertefuldt at sidde med bøjede knæ over længere tid eller sidde med knæene i jorden. Karakteristisk for symptomerne er, at de særligt er værst når en aktivitet igangsættes for så at aftage undervejs.

Behandling af springerknæ

Da et springerknæ  er en overbelastningsskade, vil vi i behandlingen sammen finde frem til hvilke faktorer, der er årsagen til smerterne i patellasenen. Behandlingen og genoptræning tager udgangspunkt i dig, tilstanden af patellasenen og hvad den på nuværende tidspunkt kan holde til. Dermed vil vi individuelt tilpasse et forløb, hvor der tages hensyn til de symptomgivende faktorer og skabe den rette balance mellem kapacitet og belastningen.

 

I Eventyrsport lægger fysioterapeuterne vægt på, at du så vidt det overhovedet er muligt, stadig er aktiv under dit skadesforløb. Dermed vil vi modificere på faktorer såsom løbestil, terræn, mængde, distance mm. og supplere med relevant træning, der kan øge kapaciteten af patellasenen.

 

Det er særligt vigtigt for os at klæde dig på med viden, så du forstår hvorfor din smerte er opstået og hvad der kan gøres for, at den ikke kommer igen. Her vil vi rådgive og vejlede dig i, hvordan du hensigtsmæssigt genopbygger din løbetræning, så du undgår en tilbagevendende skade.

Kom let i gang | Smertefrit videre

Grafik-til-fys_mobil

Kom let i gang | Smertefrit videre

Grafik-til-fys2

Årsag

Springerknæ er en overbelastningsskade. Årsagen til skaden skal findes i forholdet mellem den belastning du har påført patellasenen og den kapacitet eller tolerance, senen har haft på det givne tidspunkt. Det kan ofte være faktorer såsom en øget træningsmængde eller anden træningstype, som har påvirket forholdet mellem den træningsbelastning og vævskapacitet.

Hvis dit væv over længere tid påvirkes med en belastning, som det ikke har kapacitet til, vil det ofte resultere i en overbelastningsskade. Omvendt kan en overbelastningsskade også opstå uden at have øget belastningen som der påføres vævet, men træningen blot har været som den plejer. Det vil dermed betyde, at nogle andre faktorer har påvirket kapaciteten af dit væv. Det kunne være faktorer som manglende restitution, øget stressniveau, dårlig kost, søvn mm. Det er forholdet mellem vævsbelastning og vævskapacitet, som forårsager inflammationstilstanden i patellasenen.

Skrevet af Katrine Abel 

Uddannet fysioterapeut fra VIA University College. Jeg interesserer mig særligt for, hvordan mine klienter kan blive selvhjulpne ved at give min rådgivning, behandling og skabe et godt samarbejde.  Selv har jeg en stor interesse for løb. Jeg kan nok ikke ”løbe fra”, at jeg i min fritid er en meget dedikeret løber. 

Kilder

1.   Mendonça LD, Ocarino JM, Bittencourt NFN, Macedo LG, Fonseca ST. Association of Hip and Foot Factors With Patellar Tendinopathy (Jumper’s Knee) in Athletes. J Orthop Sports Phys Ther. september 2018;48(9):676–84.

2.   Dan M, Parr W, Broe D, Cross M, Walsh WR. Biomechanics of the knee extensor mechanism and its relationship to patella tendinopathy: A review: BIOMECHANICS OF PATELLA TENDINOPATHY: REVIEW. J Orthop Res. december 2018;36(12):3105–12.

3.   Golman M, Wright ML, Wong TT, Lynch TS, Ahmad CS, Thomopoulos S, m.fl. Rethinking Patellar Tendinopathy and Partial Patellar Tendon Tears: A Novel Classification System. Am J Sports Med. februar 2020;48(2):359–69.

Book GRATIS første samtale | Vil du vide mere om springerknæ?

Råd og vejledning
Posted: July 09, 2021
Categories: Løb , Fysioterapi
Forfatter: Magento User