Bliv klogere på skinnebensbetændelse | Fysioterapi i Eventyrsport

< Forrige artikel Næste artikel >
Bliv klogere på skinnebensbetændelse | Fysioterapi i Eventyrsport
Råd og vejledning
09 July 2021

Bliv klogere på skinnebensbetændelse | Fysioterapi i Eventyrsport

Hvis du har ondt langs med skinnebenet på enten forsiden eller bagsiden, så læs med her og bliv klogere på, hvad begrebet skinnebensbetændelse dækker over og hvordan vi kan hjælpe dig tilbage til et aktivt, hvor smerterne ikke er din begrænsning.

Hvad er skinnebensbetændelse?

Skinnebensbetændelse er et ord du kender fra folkemunde, men et mere retvisende ord ville faktisk være “skinnebensinflammation”. Begrebet dækker en smertefuld tilstand, som opstår på baggrund af, at du har lavet mere aktivitet, end dit væv kan tolerere. Det har ikke noget med betændelse at gøre. Inflammation er din krops respons på for høj vævsbelastning, og det er det du oplever her. Det er helt grundliggende en overbelastningsskade.

Symptomer | Hvordan føles skinnebensbetændelse?

Tilstanden opstår i overgangen mellem sene og knogle i noget som hedder periosten. Det er periosten, der forbinder sene og knogle. Smerterne viser sig ofte som skarpe, jagende, stikkende.

I starten vil du opleve ømhed i områderne, som over tid bliver mere fremtrædende. Smerterne er værst ved opstarten af din aktivitet og kan dulmes lidt efterhånden som du bliver varm. Efter endt aktivitet vil du igen ofte opleve en opblusning i symptomer. Fortsætter dette mønster bliver smerterne ofte for stor en hindring for dig og leder til totalt aktivitetsstop.

Du kan opleve at have denne tilstand på forsiden eller bagsiden af skinnebenet.

Behandling af skinnebensbetændelse

Vi tager udgangspunkt i din historie og planlægger behandlingen ud fra 3 punkter. 1: Dine ønsker og mål 2: Den smerteundersøgelse, muskelstyrke- og funktionstest vi foretager. 3: En detaljeret gennemgang af din gang- eller løbestil. Herved har vi de bedste forudsætninger for at hjælpe dig videre til et mere aktivt liv, hvor smerter ikke begrænser dig.

 

Vi laver et individuelt tilpasset træningsforløb til dig. Du vil komme til at forstå dine smerter ud fra en moderne tilgang til smertevidenskab. Det er vigtigt for os, at du har en klar forståelse af, hvorfor dine smerter opstår, og hvordan vi sammen kan komme dem til livs. Ofte vil behandlingen bestå af at finde frem til et aktivitetsniveau, som du kan tolerere. Alt efter sværhedsgrad kan det fortsat indebære løb, men vi vil kigge på supplerende aktiviteter til din genoptræning.

 

Vi vil finde frem til, hvilken muskulatur, som behøver træning, og lave en plan for, hvordan du på sigt bliver stærk nok til at opnå dine mål uden at have smerter. Det vil altså også indebære et element af styrketræning. Desuden vil vi finjustere og eventuelt omlægge din løbestil, hvis det viser sig, at den er uhensigtsmæssig i forhold til din skade. Slutteligt vil vi eventuelt korrigere med nye sko og indlæg, da vi ved, at dette kan være et afgørende redskab i forbindelse med at du bliver dine smerter kvit. Det kommer ikke til at løse problemerne, men det kan være med at at fremskynde din heling.

Kom let i gang | Smertefrit videre

Grafik-til-fys_mobil

Kom let i gang | Smertefrit videre

Grafik-til-fys2

Årsager

Som vi nævnte ovenfor, da er skinnebensbetændelse en skade, der opstår fordi din krop ikke er tolerent over for den mængde af aktivitet, du gerne vil udsætte den for. Af udløsende årsager kan bl.a. være

 

1.     Ændring af træningsvaner

Ændringer kan være en af de mest disponerende faktorer i tilblivelsen af en skade. Hvis du øger din træningsintensitet, ændrer underlag eller øger din træningsmængde for hurtigt, så kan dette være en un udløsende faktor. Skinnebensbetændelse ses ofte i sæsonopstarter. 

2.     Overvægt

Overvægt giver en øget belastning på kroppen. Ønsker du at bruge løb som vægtreducerende aktivitet, så er det derfor vigtig, at du får den rigtige vejledning til at komme godt fra start. Dette indebærer vejledning i godt fodtøj, træning og løbestil.

3.     Pronation

Pronation har traditionelt været et dæmoniseret begreb. Vi opleve tit at blive opsøgt af mennesker i vores butik, som har en forkert indstilling til pronation. Det er kroppens naturlige måde at støddæmpe kroppen på og er derfor ikke en dårlig ting. Når det alligevel kan være en udløsende faktor i udviklingen af skinnebensbetændelse er det fordi, at en stor pronationshastighed eller øget pronation kan give en større belastning på din muskulatur på indersiden af læggen. Den større hastighed vil kræve, at din muskulatur skal arbejde mere for at bremse bevægelsen, og dette kan være med til at periosten irriteres.

4.     Fodtype

Dette punkt hænger i høj skad sammen med ovenstående omkring pronation. Høj svang (pes cavus) eller lav svang (pes planus) kan begge give dig udfordringer, hvis du ikke træner hensigtmæssigt op, så dit vævs tolerance kan modstå den aktivitet du vil lave. Dette kan derfor være en udløsende faktor til skinnebensbetændelse. 

Skrevet af Esben Nielsen

Uddannet fusioterapuet fra VIA og viderebygget med 4 moduler i moderne smertevidenskab v. Dr. Morten Høgh. Særligt interesserer jeg mig for at hjælpe mennesker med tilbagevendende- eller længerevarende smerteproblematikker. Jeg selv er passioneret naturmenneske, og jeg er glad for at Eventyrsport nu kan tilbyde RunFit til kunderne

Kilder

1.   National klinisk retningslinje for meniskpatologi i knæet. Sundhedsstyrelsen; 2019.

2.   Thorlund JB, Juhl CB, Ingelsrud LH, Skou ST. Risk factors, diagnosis and non-surgical treatment for meniscal tears: evidence and recommendations: a statement paper commissioned by the Danish Society of Sports Physical Therapy (DSSF). Br J Sports Med. maj 2018;52(9):557–65.

3.   Skou ST, Lind M, Hölmich P, Jensen HP, Jensen C, Afzal M, m.fl. Study protocol for a randomised controlled trial of meniscal surgery compared with exercise and patient education for treatment of meniscal tears in young adults. BMJ Open. 21. august 2017;7(8):e017436.

4.   Fox AJS, Wanivenhaus F, Burge AJ, Warren RF, Rodeo SA. The human meniscus: A review of anatomy, function, injury, and advances in treatment: The Meniscus: Anatomy, Function, Injury and Treatment. Clin Anat. marts 2015;28(2):269–87.

Book GRATIS første samtale | Vil du vide mere om skinnebensbetændelse?

Råd og vejledning
Posted: July 09, 2021
Categories: Løb , Fysioterapi
Tags: løb
Forfatter: Magento User