Bliv klogere på meniskskader | Fysioterapi i Eventyrsport

< Forrige artikel Næste artikel >
Bliv klogere på meniskskader | Fysioterapi i Eventyrsport
Råd og vejledning
08 July 2021

Bliv klogere på meniskskader | Fysioterapi i Eventyrsport

Har du ondt i knæet? Måske har du en skade på din menisk? Herunder kan du se, hvordan fysioterapi i Eventyrsport kan hjælpe dig og blive klogere på, hvad det betyder at have en skade i menisken.

Hvad er en meniskskade?

Mange skader på meniskerne er små og kan hele af sig selv. Du kan også være uheldig og få en skade der er lidt mere omfattende og som ikke heler af sig selv. Sådan en meniskskade er når der opstår revner på langs eller på tværs i menisken. En revne kan medføre, at et lille stykke af menisken går fri og kan klemme i mellem ledfladerne, når knæet bevæges.

Den ødelagte og frie menisk kan både føre til små klik-lyde og andre gange kan der opstå regulære låsninger, hvor dit knæ ikke kan bevæges.

Symptomer | Hvordan føles en meniskskade?

Akutte meniskskader, som er opstået efter et vrid eller lignende, er ofte forbundet med hævelse og smerter i de efterfølgende døgn. Men de egentlige meniskskadesymptomer, kan være svære at få øje på, da man i skadesøjeblikket ofte er smertepræget og bevægelsen af knæet er smertebetinget begrænset.

Foruden låsninger og klik-lyde som tidligere omtalt, kan du opleve smerter ved aktivitet, som ofte er forbundet med hævelse. Herudover er rotationsbevægelser oftest meget smertefulde og du oplever derfor, at det kan være ubehageligt at vende sig i sengen eller dreje rundt om dig selv på det skadede knæ. Karakteren af smerten er typisk stærke og stikkende smerter i dit knæ og langs knæets ledlinje.

 

Dine smerter kan også opleves som dukkende og jagende og det kan være svært at strække knæet. Er dit knæ låst og svært at bevæge, er det en god idé at opsøge en læge, da det kan være et tegn på en større menisk skade og evt. beskadigelse af andre strukturer i knæet.

Behandling

For Eventyrsports fysioterapeuter er det vigtigt, at behandlingen tager udgangspunkt i dig og din historie, og at genoptræningen altid vil være individuelt tilpasset. Det er ligeledes vigtigt, at der tages udgangspunkt i dit knæs samlede funktion og din egen smerteoplevelse. Beslutningen om hvorvidt din meniskskade skal opereres eller ej, tager typisk udgangspunkt i hvad der har udløst det, din alder og om knæet kan bevæges. Nyere forskning peger i retning af, alt efter omfanget af skaden, at man som udgangspunkt skal påbegynde sin genoptræning uden operation af menisken. Det kalder vi konservativ behandling hos en fysioterapeut.


Din genoptræningen vil tage udgangspunkt i din skadeshistorie. Hos Eventyrsport vil vurderingen af din skades omfang og din skadeshistorik efterleve De Nationale Kliniske Retningslinjer for meniskskader. Derfor bliver genoptræningen og behandlingstiltagende individuelt tilpasset og målrettes at skabe mere frihed i dit knæ således, at menisken kan bevæge sig og belastes så optimalt som muligt. Foruden, at du skal opnå den fulde funktion i knæet og blive smertefri, hjælper fysioterapeuterne dig med at undgå eventuelle fremtidige knæproblematikker.

Kom let i gang | Smertefrit videre

Grafik-til-fys2

Kom let i gang | Smertefrit videre

Grafik-til-fys_mobil

Hvad er en menisk?

I dit knæled findes to bindevævsskiver, som kaldes menisker. Meniskerne har til funktion at agere støddæmpere og fordele vægten fra lårbensknoglen. Herudover er det sammen med ledbånd med til at stabilisere dit knæ, da menisker er med nerver, som bidrager til vores stillingssans.

 

Menisker udfylder det mellemrum der er mellem ledfladerne på lårbensknoglen og underbensknoglen. Der findes en udvendig menisk, som ligger på ydersiden af knæet og en indvendig menisk på indersiden. Hvis meniskerne mangler, vil de ikke længere kunne fordele belastningen udover et større areal i knæet og brusken på ledfladerne vil derfor hurtigere blive slidt.

 

Hvordan opstår en meniskskade?

En meniskskade kan både opstå pludseligt, hvor du ofte kan huske tilbage på en konkret situation, som førte til skaden. Den kan også opstå efter længerevarende slid og opstå ved almindelige hverdagsaktiviteter eller den kan være aldersbetinget.

Din skade opstår dog oftest, når der kommer et vrid i knæet imens det er bøjet. Det kan både ske ved idræt, hvor der er nærkontakt eller når dit knæ belastes i yderstillinger. Din skade kan opstå uden ydre påvirkning.

Skrevet af Katrine Abel 

Uddannet fysioterapeut fra VIA University College. Jeg interesserer mig særligt for, hvordan mine klienter kan blive selvhjulpne ved at give min rådgivning, behandling og skabe et godt samarbejde.  Selv har jeg en stor interesse for løb. Jeg kan nok ikke ”løbe fra”, at jeg i min fritid er en meget dedikeret løber. 

Kilder

1.   National klinisk retningslinje for meniskpatologi i knæet. Sundhedsstyrelsen; 2019.

2.   Thorlund JB, Juhl CB, Ingelsrud LH, Skou ST. Risk factors, diagnosis and non-surgical treatment for meniscal tears: evidence and recommendations: a statement paper commissioned by the Danish Society of Sports Physical Therapy (DSSF). Br J Sports Med. maj 2018;52(9):557–65.

3.   Skou ST, Lind M, Hölmich P, Jensen HP, Jensen C, Afzal M, m.fl. Study protocol for a randomised controlled trial of meniscal surgery compared with exercise and patient education for treatment of meniscal tears in young adults. BMJ Open. 21. august 2017;7(8):e017436.

4.   Fox AJS, Wanivenhaus F, Burge AJ, Warren RF, Rodeo SA. The human meniscus: A review of anatomy, function, injury, and advances in treatment: The Meniscus: Anatomy, Function, Injury and Treatment. Clin Anat. marts 2015;28(2):269–87.

Gratis første samtale | Vil du vide mere om meniskskader?

Råd og vejledning
Posted: July 08, 2021
Categories: Løb , Fysioterapi
Tags: løb
Forfatter: Magento User