Bliv klogere på hælsporer | Fysioterapi i Eventyrsport

< Forrige artikel Næste artikel >
Bliv klogere på hælsporer | Fysioterapi i Eventyrsport
Råd og vejledning
09 July 2021

Bliv klogere på hælsporer | Fysioterapi i Eventyrsport

Har du ondt i hælen, og tror du, at dine smerter skyldes en hælspore? Læs med her og bliv klogere på hvad hælspore er, og hvordan Eventyrsports fysioterapeuter kan hjælpe dig videre og blive dine smerter kvit.

Hvad er en hælspore?

En hælspore er et dansk ord og dækker over tilstanden fra det latinske facitis plantaris. Det er en hyppig årsag til smerter under hælen. Ordet facia plantaris refererer til den bindevævsplade, bindevævsspejl eller “svangsene”, som sidder fra fra forkanten af vores største hælknogle og så frem imod tæerne.

 

På knoglens udspring kan man på røntgen i nogle tilfælde se en tilkalkning, som antager form som en spore. Deraf kommer navnet hælspore. I dag ved vi, at smerterne ikke nødvendigvis relaterer sig til en eventuel forkalkning, men i ligeså høj grad skyldes andre faktorer. Smerter ved senes hæfte på hælknoglen skyldes meget ofte en overbelastning og irritation af svangsenen, som ikke relaterer sig til ekstra knoglevækst. Du kan sagtens have smerterne uden at have en tilkalkning. Ofte bliver hælspore betegnet som begge dele, selvom dette ikke er helt korrekt. Smertebilledet ligner dog hinanden, hvorfor man i stedet er begyndt af referere til smerterne som “plantar heel pain” eller den danske version - “plantare hælsmerter”.

Symptomer | Hvordan føles en hælspore?

Symptomerne er smerte i hælen omkring tilhæftningspunktet. Du kan opleve, at denne smerte stråler både frem under svangen, men også om på bagsiden af hælen. Måske du oplevet fortykninger i området og du vil være trykøm i varierende grad. Hvor ondt berøring gør afhænger af, hvor reaktiv din tilstand er.

Ofte er denne tilstand forbundet med en stivhed i senen om morgenen og smerte ved første skridt. Ofte vil du have svært ved at gå rundt uden sko på. I starten af forløbet er smerterne betinget af aktivitet, men jo mere din tilstand forværres, des højere tendens vil der være til også at opleve smerter i hvile. Det er vigtigt at gøre noget ved denne tilstand tidligt, da det øger sandsynligheden for, at dine gener ikke vil trække i langdrag.

Behandling af hælspore

Vi ved, at senevæv responderer rigtig godt på styrketræning. Overbelastning af sener kaldes også tendinopatier. Det kender vi bl.a fra diagnoser såsom achillessene betændelse (achilles tendinopati). Selvom svangen ikke har præcist de samme egenskaber som en sene, så ved vi, at den med stor succes kan behandles på samme måde. Det er dog meget individuelt, hvad der virker.

Vi vil altså altid forsøge at behandle en hælspore konservativt. Det vil sige med behandling og vejledning i træning fra en fysioterapeut. Behandlingen vil tage udgangspunkt i at finde den egentlige årsag til dine smerter. Det gør vi ved hjælp af en indledende grundig snak og undersøgelse. På baggrund af denne udredning, og alt afhængigt af hvor irriteret dit væv er, da laves en plan for træning. Er din tilstand særlig slem, da vil de i starten handle om, at lave en plan for, hvordan du kan aflaste bedst muligt. 

Aflastning er i starten et af de vigtigste redskaber i forbindelse med en hælspore i kombination med styrketræning og andre supplerende fysioterapeutiske tiltag. Du kan sammen med din fysioterapeut finde aflastende fodtøj, hvor der er fokus på høj støddæmpning eller korregerende såler i dit fodtøj. Ofte vil du i starten have god effekt af en aflastende silikonehælkop eller en gelstrømpe med aflastende gel i hælen. Desuden kan du også få aflastning med tape omkring hæl og svang. Snak med din fysioterapeut om det er en mulighed for dig. 

En decideret blokade anvendes også til behandling af denne tilstand. Virkningen aftager desværre ofte hurtigt, mens den individuelt tilpassede styrketræning løser udfordringen eller giver længerevarende lindring. 

Løbe- og vandresko til hælspore 

I nogle tilfælde er der ikke noget, der forhindrer, at løb eller vandring er en del af genoptræningen i et hælsporeforløb. Blodgennemstrømningen af området er vigtig for at få en optimal heling. Det er bare vigtigt at understrege, at det skal suppleres med øvelser og nogle af ovennævnte tiltag. I mange tilfælde vil en ændring af løbestil og landing også være relevant, da det kan være med til at skåne svangsenen. Vi har et bredt udvalg af modeller både til vandring og løb. Det kan være meget individuelt, hvilken skotype der føles bedst hos den enkelte ved en hælspore. 

Kom let i gang | Smertefrit videre

Grafik-til-fys_mobil

Kom let i gang | Smertefrit videre

Grafik-til-fys2

Årsager

De er ikke entydigt, hvad der er er udløsende faktorer. Det fleste studier er enige om, at overvægt øger risikoen for at udvikler hælspore. Desuden peger forskningen i retning af at nedenstående også kan have indflydelse

-    Nedsat bevægelighed i ankelleddet og storetåen.

-    Nedsat styrke i underbenets muskulatur.

-    Fejlstilling i foden. Hulfod og platfod.

-    Arbejdsrelateret belastning med gang på hårde overflader. Hælspore kendes også i litteraturen som en “politimands hæl”. Dette refererer til deres ofte meget gangrelaterede arbejde på hårde overflader.

-    Ændringer i sko

-    Sko med minimal støtte og stødabsorbering

Skrevet af Esben Nielsen

Uddannet fusioterapuet fra VIA og viderebygget med 4 moduler i moderne smertevidenskab v. Dr. Morten Høgh. Særligt interesserer jeg mig for at hjælpe mennesker med tilbagevendende- eller længerevarende smerteproblematikker. Jeg selv er passioneret naturmenneske, og jeg er glad for at Eventyrsport nu kan tilbyde RunFit til kunderne

Kilder

-    Higher body mass index is associated with plantar fasciopathy/‘plantar fasciitis’: systematic review and meta-analysis of various clinical and imaging risk factors (Van Lewin et al. (2015))

-    Musculoskeletal and activity-related factors associated with plantar heel pain (Sullivan et al. (2015))

-    High-load strength training improves outcome in patients with plantar fasciitis: A randomized controlled trial with 12-month follow-up (Rathleff et al. (2015))

-    Comparative effectiveness of treatment options for plantar heel pain: a systematic review with network meta-analysis (Babatunde et. al (2017))

-    Evaluation and diagnosis of common causes of forefoot pain in adults, (Karl B. Fields, MD 2021)

Book gratis introsamtale | Vil du vide mere om hælspore?

Råd og vejledning
Posted: July 09, 2021
Categories: Vandring , Løb , Fysioterapi
Tags: løb
Forfatter: Magento User