Bag om The Seven Summits

< Forrige artikel Næste artikel >
Bag om The Seven Summits
Inspiration
03 October 2019

Bag om The Seven Summits

Det var i 1980’erne, at bjergbestigere begyndte at tale om The Seven Summits; den højeste top på hvert af de syv kontinenter. Der gik hurtigt inflation i at sætte kurs mod de syv tinder – og faktisk er flere af toppene tilgængelige for vandrere med hang til topeventyr 

Man skulle tro, at det var relativt simpelt at udnævne den højeste top på hvert af de syv kontinenter, men når det kommer til Oceanien, så er der to lister at gå efter. Den ene inkluderer Australiens højeste bjerg, Mt. Kosciuszko, mens den anden har Carstensz Pyramide i Indonesiens Papua-provins.

Det skyldes, at politisk set så er Papua-provinsen ikke en del af Oceanien, men det er den geografisk. Sidstnævnte er langt den sværeste af de to at bestige og dermed også ofte den mest prestigefulde top til at komplementere et Seven Summits CV med.

DENALI

Nordamerikas højeste bjerg ligger i Alaska. Bjerget der er 6194 meter højt, blev første gang besteget i 1913. Man skulle mene at den relativ ringe højde i forhold til Mount Everest og Aconcagua indikerer at det er en meget nemmere top at få has på. Faktum er dog at en placering på den 63. breddegrad betyder at vejret i de godt 6000 meters højde er en voldsom forhindring at overkomme. 

Når termometeret er allerlavest i løbet af den benhårde vintersæson, rammer kviksølvet nogle gange så lidt som minus 60 grader. I kombination med blæst, som kan nå op omkring 160 km/t, betyder kuldefaktoren at det kan føles som mindre end minus 80 graders C. Dermed er udfordringerne mindst lige så store som på verdens højeste bjerg.

Selv i sommermånederne, hvor folk bestiger bjerget, er forholdene barske. Temperaturer har været så lave som minus 30 graders C i nogle juli måneder. Så det giver sig selv, at Denali er en top, hvor man skal have godt med erfaring fra andre bjerge, inden man kan planlægge at få dette eftertragtede hak i bæltet. På Denali dør folk i såvel klatreulykker som i laviner.  

ACONCAGUA 

Sydamerikas højeste top ligger i Argentina, og på trods af at Aconcagua kysser himlen i 6962 meters højde, og er det højeste bjerg i verden uden for Asien, kan man nå til tops uden egentlig bjergbestigning. Aconcagua er da også en af de toppe i Seven Summits, som mange kan gøre sig forhåbninger om at nå på toppen af. Men det betyder ikke at det bare er som en vandretur på et hvert andet bjerg.

Udfordringen ligger i det lave iltniveau næsten syv kilometer over havoverfladen, hvor trykket i luften kun er 40% af det vi er vant til her i Danmark. Derfor er højdesyge en reel bekymring, som alle der forsøger sig er nød til at tage hensyn til og planlægge efter. Det kræver god form og tid til at akklimatisere at komme til tops på bjerget. Det er forskelligt hvor mange dage der bruges, men med mange op og nedstigninger i de sidste 10 -12 dage inden topforsøget, er der en god chance for at komme på toppen. Omkring 3500 personer forsøger hvert år, men ikke alle er lige godt forberedte. Kun omkring en tredjedel når deres mål.

Har man lyst til at indånde den tynde luft i Andesbjergene, er det bedst at sætte ud i højsæsonen mellem november og marts

MOUNT EVEREST 

Toppen af Asien og verdens højeste bjerg ligger på grænsen mellem Tibet og Nepal og kan bestiges fra begge sider. Det kommer nok ikke som en hemmelighed, at her er det langt fra alle, der kan være med. Hvert år dør folk i bestræbelserne for at nå verdens højeste punkt, som uden sammenligning er den mest kendte top imellem The Seven Summits.

Med sin højde på 8848 meter, er det en alvorlig situation at befinde sig i nærheden af toppen. Lufttrykket er kun en tredjedel af det vi kender herhjemmefra. Under de forhold, er kroppen så presset at det er umuligt at restituere. Derfor vil man kun få det værre, jo længere tid man bliver i nærheden af toppen.

Mount Everest blev første gang besteget i 1953 af Edmund Hillary og Tenzing Norgay. Legenden Reinhold Messner og makkeren Peter Habeler blev i 1978 de første til at bestige bjerget uden at bruge ilt på flaske.

I vores lille flade land, er der kun ganske få, som kan fremvise et klatre-CV med Mount Everests top på. Den første dansker på toppen var Michael Knakkergård Jørgensen i 1995 (død i 1999 i en tragisk klatreulykke). Siden har i alt yderligere 18 danske personer nået den højeste af The Seven Summits. Senest er Rasmus Kragh nået op til de 8848 meters højde. Endda uden at bruge anden ilt, end den som forekommer naturligt.

KILIMANJARO

Afrikas højeste top, der også går under det lokale navn Uhuru, er 5895 meter høj og ligger i Tanzania. Det er en af de mest tilgængelige toppe på listen over The Seven Summits – folk bruger som regel en uges tid på at vandre til toppen, hvor den iltfattige luft er den største udfordring for de fleste.

Stien mod toppen er speciel, da bjerget rejser sig direkte fra den flade savanne, og man bevæger sig op gennem flere klimabælter mod toppen. Mange almindelige danske motionister finder, at denne markante spids i den østelige del af Afrika er et mål, der skal nåes. Med god forberedelse og masser af vand og akklimatisering undervejs, er der rigtig mange, der når til tops hvert år. Når de kommer hjem til hverdagen, er det en kilde til stolthed at kunne sige, at man har besteget en af The Seven Summits.

MT. ELBRUS 

Europas højeste top ligger i Rusland. Elbrus har to toppe, og den vestlige er den højeste med 5642 meter. Dette er endnu en af de toppe, hvor folk, der ikke nødvendigvis er bjergbestigere, kan være med. 

Teknisk er det nemlig ikke forfærdeligt udfordrende, men vejret på bjerget kan være meget omskiftelige, og temperaturen kan være brutalt lav, og som altid i bjergene skal man være forsigtig.

Mount Elbrus blev første gang besteget helt tilbage i 1829. Bestigningen er dog ikke officielt registreret, og det menes desuden at det "kun" var den 20 meter lavere sydtop, som blev nået af en enlig guide ved navn Khillar Khachirov. Næsten 50 år senere i 1874 fik en engelsk ekspedition endelig indtaget den vestlige top, og kunne dermed blive registreret som førstebestigning.

Har man en drøm om at bestige en af The Seven Summits, så er Elbrus dog stadig en af de mere tilgængelige toppe – og en af dem, der gør det mindste indhug på bankbogen.  

MT. VINSON 

Antarktis højeste top er som forventet en isnende oplevelse, og som det eneste bjerg på listen tilhører det ikke officielt noget land. 

Toppen ligger i 4892 meters højde, men udfordringerne ligger i lige så høj grad i bjergets svært tilgængelige placering, de isnende vinde og de lave ekstremt lave temperaturer. 

Og så skal man regne med, at en bestigning nok kommer med en regning på den mindre sjove side af 150.000 kroner, da transport, tilladelser og udstyr alle løber op. Så måske er dette den dyreste af The Seven Summits.

CARSTENSZ PYRAMIDE

Oceaniens højeste bjerg ligger på Ny Guinea og rejser sig 4884 meter over øen. Vil man til tops, ligger eventyret måske lige så meget i rejsen til bjerget, som turen til tops på det. 

Bjerget ligger nemlig dybt inde i junglen, og det kræver i alt cirka 10 dages trekking at komme til og fra bjerget, som så også lige skal bestiges. Vejret kan volde problemer med voldsomme regnskyl i junglen, og selvom man er tæt på ækvator, kan det sne, når man nærmer sig toppen. 

Den første til at bestige bjerget var for øvrigt Henrich Harrer – østrigeren, der er bedst kendt for sine ’Syv år i Tibet’.

MT. KOSCIUSZKO

Australiens højeste bjerg er blot 2228 meter højt, og her kan alle være med. Det tager en dag at komme til tops, og man kan gå derop året rundt, hvis man ikke har noget imod en smule sne. 

Relevante links:

Beklædning
Udstyr
Bagage

Inspiration
Posted: October 03, 2019
Forfatter: Opdag Verden