Bag om The Seven Summits

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Bag om The Seven Summits
Inspiration
27 August 2021

Bag om The Seven Summits

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.

Det var i 1980’erne, at bjergbestigere første gang begyndte at tale om The Seven Summits; den højeste top i hver af de syv verdensdele. Blandt bjergsportens andre store og imponerende præstationer, der ofte var kendetegnet ved komplicerede ruter, som kun de færreste kendte, var The Seven Summits en udfordring, der var til at forstå for de fleste. Der gik hurtigt inflation i at sætte kurs mod de syv tinder. Og faktisk er flere af toppene tilgængelige for let øvede vandrere med vilje og hang til store eventyr.

Mere end 500 mennesker har efterhånden stået på toppen af alle The Sevens Summits. Ud af disse finder man seks danske bjergbestigere, og flere danskere forsøger i disse år at nå det eftertragtede mål. Verdensrekorden i at nå alle The Seven Summits hurtigst haves faktisk af en dansker, Henrik Kristensen. Han klarede alle toppe på små 136 dage. Det er temmeligt sejt for en mand fra et fladt land som Danmark.


Forskellige lister, forskellige toppe

Man skulle tro, at det var relativt simpelt at udnævne den højeste top i hver af de syv verdensdele. Men når det kommer til verdensdelen Oceanien, deles vandene. Der findes derfor to forskellige Seven Summits-lister; den ene inkluderer Australiens højeste bjerg, Mt. Kosciuszko, den anden Carstensz Pyramid i Indonesiens Papua-provins.

Uenigheden skyldes, at Papua-provinsen politisk set ikke er en del af Oceanien. Men geografisk ligger den på den australske kontinentalplade. Hvis man skal vælge, er Carstenz Pyramid langt den sværeste af de to bjerge at bestige, og den er dermed også ofte den mest prestigefyldte af de to toppe at påføre sit Seven Summits CV. Mere om det senere.


Sydamerikas højeste: ACONCAGUA 

Det er bidende koldt. Dine lunger arbejder på højtryk. Det er næsten ikke til at forstå, at du befinder dig i varmens, vinens og de voldsomt store bøffers land. Du befinder dig i 6959 meters højde i hjertet af Argentina. Aconcagua.

Omkring dig står der sandsynligvis masser af glade, men udmattede mennesker. For mange af dem er det første gang, at de mærker luften og forholdende i næsten syv kilometers højde. Det gælder måske også dig selv. Bestigningen via normalruten er nemlig ikke specielt teknisk svær, og en ekspedition kræver derfor ikke særligt meget tidligere erfaring med bjergbestigning. Den lettere tur gør således Aconcagua til en af de mest populære Seven Summits. Men husk, at selvom bjerget ikke er fyldt med farlige passager med stejl klippe- og isklatring, betyder det ikke, at her bare er tale om en almindelig vandretur.

En af de store udfordringer på Aconcagua er det meget omskiftelige vejr med ofte kold og kraftig vind. Derudover er der et meget lavt iltniveau i denne højde, hvor trykket i luften kun er 40% af det, vi er vant til her i Danmark. Derfor er højdesyge en reel risiko, som alle, der tager udfordringen op, er nødt til at tage hensyn til og planlægge efter. En bestigning af Aconcagua kræver derfor en stærk fysisk form, masser af viljestyrke og ikke mindst god tid til akklimatisering. Og derudover lidt held med vejret. Omkring 3500 personer forsøger hvert år bestigningen. Kun omkring en tredjedel når toppen. Resten må vende om pga. højdesyge, dårlig vejr eller udmattelse.

Har man lyst til at prøve den kolde, tynde luft i Andesbjergene, er det bedst at sætte ud i højsæsonen mellem november og marts. Argentina ligger jo på den sydlige halvkugle og har derfor sommer, når vi har vinter herhjemme.


Nordamerikas højeste: DENALI

Her er tale om en storslået ekspedition til Alaskas vildmark. Man skulle tro, at den relativ ringe højde, 6194 meter, sammenlignet med Mt. Everest og Aconcagua kunne indikere, at det er en meget nemmere top at få has på. Faktum er dog, at placeringen så tæt på polarcirklen gør, at kulden og vejret er en voldsom forhindring at overkomme.

Når termometeret er allerlavest i løbet af den benhårde vintersæson, rammer kviksølvet nogle gange så lidt som -60°C. I kombination med blæst, som kan nå op omkring 160 km/t, betyder kuldefaktoren, at det kan føles som koldere end -80°C på toppen. Dermed kan udfordringerne på Denali blive lige så store som på verdens højeste bjerg.

Selv i forårsmånederne, hvor de fleste forsøger sig med at bestige bjerget, er forholdene barske. Så det giver sig selv, at Denali er en top, hvor man skal have godt med erfaring fra andre bjerge, inden man kaster sig ud i en ekspedition mod toppen. Alligevel har mange dygtige bjergbestigere mistet livet på dette bjerg i tidens løb.


Afrikas højeste: KILIMANJARO

Gletsjere og sne midt i Afrika? Ja, den er god nok. Nede fra den tanzaniske savanne kan man på lang afstand få øje det helt særlige syn af Kilimanjaros snehvide top, når den glimter i afrikasolen. Den gamle vulkan tårner sig med sine 5895 meter op over løver og zebraer, og det spektakulære syn nærmest kalder på bestigning.

Mange mennesker hører hvert år dette kald, og så er det jo et held, at Kilimanjaro er den mest tilgængelige top på listen over The Seven Summits. Her er nemlig hverken brug for isøkser eller reb. Folk bruger som regel en uges tid på at vandre til toppen, hvor den iltfattige luft er den største udfordring.

Stierne mod toppen er helt specielle, og turen bliver aldrig kedelig undervejs. Bjerget rejser sig nemlig direkte fra den flade savanne, og man bevæger sig derfor op gennem mange forskellige typer klima på vej mod toppen. Hvert år er der mange danskere at finde på disse Kilimanjaros stier, og mere end halvdelen når også på toppen. Men husk på alligevel aldrig at undervurdere så højt et bjerg som Kilimanjaro. De næsten 6000 meter kræver grundig fysisk forberedelse og udstyr af en rimelig kvalitet.

Vil du prøve kræfter med Kilimanjaro, kan du læse meget mere om bjerget her.


Europas højeste: MOUNT ELBRUS 

Europas højeste bjerg har, ligesom Oceaniens, været diskuteret en del pga. uenighed om definitionen af den geologiske grænse mellem Europa og Asien. I dag er det efterhånden kun franskmænd, som stadig holder fast i, at Mont Blanc i Alperne skulle være Europas top. Hvis du vil opnå The Seven Summits skal du derfor i stedet til Rusland, nærmere bestemt Kaukasus.

Selvom Elbrus med sine 5642 meter er lavere end Kilimanjaro, kræver en bestigning noget mere af dig og dit udstyr. Turen mod toppen går nemlig over gletsjere fyldt med dybe spalter. Alligevel er Elbrus med en dygtig guide i front og lidt højdeerfaring i rygsækken stadig en af de nemmere og mere tilgængelige Seven Summits. Og så er den billig, da overnatning og forplejning ikke koster meget i det fattige Kaukasus.

Men før du hopper på det første fly til Rusland, så husk, at vejret i 5642 meter kan være barskt og omskifteligt. Hvert år er der bjergbestigere på Elbrus, som mister orienteringen og ikke finder vej hjem igen.


Antarktis’ højeste: MT. VINSON 

Antarktis højeste top er som forventet en isnende oplevelse, og som det eneste bjerg på listen tilhører det ikke officielt noget land. Toppen ligger i 4892 meters højde, men udfordringerne ligger i lige så høj grad i bjergets svært tilgængelige placering, den bidende vind og de ekstremt lave temperaturer her små 1200 km fra Sydpolen.

Og så skal man regne med, at en bestigning nok kommer med en regning på den mindre sjove side af 250.000 kroner, da transport, tilladelser, forsikringer og udstyr alt sammen løber op for 2 ugers ekspedition. Til gengæld har du nok den uden tvivl mest spektakulære historie, næste gang familien samles.


Oceaniens højeste: CARSTENSZ PYRAMID eller MOUNT KOSCIUSZKO

Cartstensz Pyramid

Bjerget, der også er kendt som Puncak Jaya, ligger på den indonesiske del af øen Ny Guinea og topper øen med sine 4884 meter. Vil man prøve kræfter med dette bjerg, ligger eventyret mindst lige så meget i rejsen ind til bjerget som turen til selve toppen. 

Carstensz Pyramid ligger nemlig dybt inde i junglen, og det kræver i alt cirka ti dages trekking at komme til og fra bjerget, som så oveni lige skal bestiges. Og her er altså tale om stejl klippeklatring. I junglen bor primitive indfødte, der foruden deres krige stammerne imellem er kendte for deres flotte penisfutteraler. Derudover kan vejret give problemer med voldsomme regnskyl – og selvom man er tæt på ækvator, kan det sne, når man nærmer sig toppen.

Den første til at bestige bjerget var for øvrigt østrigeren Henrich Harrer – der er bedst kendt for sin bog ”Syv år i Tibet”. Hvis du ikke har læst bogen, har filmen af samme navn Brad Pitt i hovedrollen.


Mt. Kosciuszko

Med en højde på små 2228 meter kan alle være med. Det tager en dag at gå den otte km lange sti til toppen og samme vej tilbage igen, og man kan gå derop året rundt. Hvis man altså ikke har noget imod en smule sne. Så hvis du bare skal have besteget en Seven Summit så let som muligt, så er denne mulighed altså nærmest kun en billet til Melbourne væk. Men som tidligere nævnt, deler bjergets plads i The Seven Summits vandene.


Asiens højeste: MOUNT EVEREST 

Nok et af de mest legendariske steder i verden. Fyldt med eventyrlige historier om store successer og store tragedier. Toppen af Asien og verdens højeste bjerg ligger på grænsen mellem Tibet og Nepal og kan bestiges fra begge sider. Everests 8848 meter blev faktisk forsøgt besteget første gang nogensinde af en dansker i 1951. Klavs Becker-Larsen nåede på sin ekspedition op i 6800 meters højde, før han vendte om. Og det altså uden at have hverken erfaring med eller viden om bjergbestigning overhovedet – og mens ekspeditioner til Everest stadig var strengt ulovligt. To år senere, i 1953, blev bjerget endeligt besteget, og først i 1978 blev toppen nået uden at bruge ilt på flaske.

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at det her er langt fra alle, der kan være med. Selvom det var en dansker, der startede klatrehistorien på Everest, er der kun ganske få personer fra vores flade, lille land, som kan fremvise et klatre-CV med Mt. Everests top anført på. Den første dansker på toppen var Michael Knakkergård Jørgensen i 1995. Siden har yderligere 19 danske personer nået den højeste af The Seven Summits, og kun en af dem uden medbragt ilt på flaske.

Har du selv et ønske om at opleve dette fantastiske bjerg, så er det faktisk muligt for de fleste at vandre til Everest Base Camp på Nepal-siden. En fantastisk smuk tur. Tager du afsted i foråret, hvor rododendronen blomstrer i de nepalesiske bjerge, og hvor stort set alle ekspeditioner på Mt. Everest ligger pga. det fordelagtige vejrvindue, kan du få lov at mærke Base Camps helt særlige stemning af eventyr og store drømme.

 

Når The Seven Summits ikke er vildt nok

Hvis ovenstående ikke lyder som et stort og sejt nok projekt for dig, kan du overveje at kigge på udfordringen ”Explorers Grand Slam”. Udover de syv verdensdeles højeste toppe inkluderer denne en tur til både Nordpolen og Sydpolen. Men oveni de store mængder træning og ikke mindst massiv erfaring kræver Explorers Grand Slam nok også lige en alvorlig snak med din bank.

 

Hvis banken siger nej, kan du jo altid starte med de danske Seven Summits. Uanset hvad, så rigtig god tur!


Relevante links:

Beklædning
Udstyr
Bagage

Inspiration
Posted: August 27, 2021
Categories: Vandring , Rejse
Forfatter: Eventyrsport Blogger