Årets bedste løbesko | til alle slags løbere 2021

< Forrige artikel Næste artikel >
Årets bedste løbesko | til alle slags løbere 2021
Råd og vejledning
12 July 2021

Årets bedste løbesko | til alle slags løbere 2021

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

Er det tid at skifte løbesko eller leder du efter sko nr. 2 til at skabe variation i din træning? Vi har samlet nogle af de mest interessante løbesko fra året 2021 og giver dig her 10 bud på din næste løbesko.

Adidas Adizero Boston 10

Boston serien fra Adidas har efterhånden mange år bag sig og i en eventuel rundspørge blandt løbere verden over, vil man kunne finde adskillige der har haft en periode i modellerne. Boston er ikke uden grund blevet et ikon produkt fra Adidas. Gennem en konstant udvikling er vi nu nået til model nr. 10 i rækken.

 

Boston modellerne har altid haft fart i sig og er tænkt som en tempoorienteret sko, der tilmed har noget komfort i sig og Aizero Boston 10 forsætter, hvor tidligere modeller slap, nu endda med endnu mere komfort takket være en forøget højde på mellemsålen.

 

Derudover byder modellen på hele to nye teknologier: en lettere udgave Adidas’ Lightstrike skum – nu kaldet Lightstrike Pro – og nyudviklede Energyrods – 5 lange ”fingre” af glasfiber der strækker sig gennem sålen ud under tæerne. Kombinationen giver en meget responsiv løbesko med høj energireturnering og god komfort af en temposko at være.

 

Et ekstra plus er den lave pris set i forhold til hvor meget sko du får for pengene.

Til løberen der søger en hurtig sko til tempoture, intervaller eller konkurrence men som stadig ønsker komfort.

Saucony Endorphin Pro 2

Da Saucony lancerede deres Endorphin serie medførte det en lang række begejstrede løbere. Kombinationen af fart, komfort og lav vægt, var et hit og serien på i alt 3 modeller kunne tilbyde noget for enhver smag – eller enhver løber.

 

Endorphin Pro 2 er topmodellen i serien og rider med på bøgen af løbesko med carbonplade i mellemsålen. En ultralet og meget stiv S-buet kulfiberplade er integreret i mellemsålen, som i kombination med SPEEDROLL-teknologiens fremdrivende kraft, skaber en hurtigere skridtafvikling. Læg dertil en relativ høj mellemsål og et 8mm drop og du kan tilføje et lavere energiforbrug og en mindre belastning for kroppen på plussiden.

 

Vægten er overraskende lav når man ser skoen ved første øjekast. Takket være den lette, men stadig med energireturnerende PWRRUN PB skum, holdes vægten nede på 213 gram (EU42) og det er mere end acceptabelt for en konkurrencesko med den mængde stødabsorbering.

 

Til løberen der søger en løbesko til raceday eller en sko nr. 2 til intervaller og som tænker på at holde vægten på skoen nede.

New Balance Fuel Cell Racer Elite V2

FuelCell Elite 2 er 2. generation at den hurtige sko fra New Balance. Mest dominerende i mellemsålen er den carbonplade, der ligger i fuld længde. Teknologien med carbonplader, har for længst bevist sit værd i konkurrence- og tempoløbesko og FuelCell RC Elite v2 er ingen undtagelse.


I kombinationen med FuelCell skum, der er den letteste og mest energireturnerende skum fra New Balance, får du mest muligt ud af den energi, du selv yder og vil få optimale betingelser for at holde momentum og fremdrift over lang tid.

 

Vær opmærksom på, at FuelCell skummet er relativt blødt, hvilket medfører, at en landing direkte på hælen vil være meget ustabil for løberen med en kraftig belastning for achillessene til følge. Skoen er derfor til den trænede løber, der har en aggressiv løbestil og lander på midtfod og frem.

Til den trænede løber der ønsker en løbesko, der har kontant afregning og super energireturnerning.

Adidas Solarcharge

Solarcharge fra Adidas er stabil løbesko til løberen, der har behov for at afhjælpe et mildt pronationsindfald.

 

Stabiliteten kommer fra en fast hælkappe og en sålkonstruktion, der styrer dig gennem skridtafviklingen via et fast TPU Torision system under midtfoden og en fastere EVA skum på indersiden af svangen. Det giver en mere naturlig form for pronationsstabilitet end især ældre pronationssko.

 

Adidas er om noget berømt for deres meget stødabsorberende BOOST-skum, der efterhånden ligger i mange af deres modelle inklusive ikonet Ultraboost. Udover at være særdeles dæmpende, er BOOST-skummet yderst energireturnerende og du vil opleve en ”bouncy” effekt i skoen.

Adidas Solarcharge er en løbesko, der løber langt på literen og du får rigtig meget sko til en forholdsvis lav pris. Materialerne er slidstærke og ydersålen er forstærket samt med et godt greb, der gør skoen god til ture på grus og i vådt føre.

Til løberen der har brug for pronationsstabilitet og som søger en løbesko til mængdetræning og de lange ture.

HOKA Clifton 7

Hoka har løbet stærkt i løbeverdenen de seneste år og ligger nu langt fremme i feltet. Kendetegnende for deres sko er et fokus på masser af stødabsorbering og det formår de at lave, uden at skoene bliver tilsvarende tunge.

 

I en efterhånden lang række af modeller, der blandt andet byder på hurtige sko med carbon plader, trailsko og vandrestøvler, finder du Clifton modellen, der vil betegnes som den mest allround model af dem alle. Det vil være en go-to løbesko for rigtig mange løbere og til trods for at den kategoriseres som en neutral løbesko, vil den faktisk fungere selv for løbere med behov for pronationsstøtte, da det er en forholdsvis stabil sko, takket være et bredt fundament – en bred sål – i skoen og derved mindsket risiko for at falde indad på foden.

 

Udover af producere lette og stødabsorberende løbesko har HOKA også et fokus på at holde droppet nede, dvs. forskellen på højden af sålen i hælen kontra forfoden. Det fremmer forudsætningerne for at man som løber, kan arbejde med sin løbestil og komme længere frem på foden i landing og derved skåne kroppen mest muligt. I Clifton 7 er droppet på 5 mm. Et ”normalt” drop i løbesko, har i mange år ligget omkring 10 mm.

Til løberen der søger en allround løbesko til den daglige træning eller lange ture, hvor der er rigtig god stødabsorbering og hvor vægten på skoen samt droppet samtidig holdes nede. Eller til pronationsløberen der gerne vil prøve sig af i en neutral løbesko.

Saucony Ride 14

Saucony er verdens ældste producent af løbesko, men lad dig ikke nare til at tro, at de af den grund er støvede og kedelige. Saucony har i flere år være at finde som løbesko på ortopæd-klinikker, hos behandlere og specialbutikker. Det skyldes blandt brandets fokus på en pasform, der passer til føddernes naturlige anatomi.

 

Først med ISO-fit og nu med den eksisterende Form-Fit teknologi, har Sacunoy formået at skabe sko, der bare sidder super godt og Ride 14 fra 2021 er ingen undtagelse. Du får masser af lækker polstring i overdelen, der består af ventilerende og sømløse materialer med 3D printet strukter. Fod-sengen er som sagt formet efter fodens naturlige form og understøtter fornemmelsen af, at skoen slutter tæt op omkring foden.

 

Læg dertil en god fast hælkappe, en topsål af den særdeles stødabsorberende PWR RUN+ skum samt PWR RUN i resten af mellemsålen og du får samlet set en meget komfortabel og stadig energifyldt løbeoplevelse.

 

Pasformen hos Saucony er til den rummelige side, der giver god plads til at tæerne kan bevæge sig frit.

Til løberen der søger en allround løbesko i den lette ende med masser af komfort i både sål og overdel til såvel korte som lange ture.

New Balance 1080 V11

Udover at producere mode-sneakers kan New Balance byde på en bred vifte af løbesko til alle formål. Modellen 1080 v11 er en af de typer sko, der kan lidt af hvert; den føles frisk og let nok til hurtige tempoture eller intervaller og den er tilstrækkeligt stødabsorberende til lange rolige ture om søndagen.

Grundstenen i mange af New Balance’s modeller er mellemsålsmaterialet FreshFoam og her i 1080 v11 er det X udgaven, som er en videreudvikling. Kort sagt er det en blød og energifyldt skum, der præcis gør modellen til en både komfortabel og frisk sko. Bonuce effekten både dæmper landingen og skyder dig videre til næste skridt. Løbere der har været forbi en Adidas Ultraboost vil vide, hvordan det føles. I andre… I skal gøre jer selv en tjeneste og prøve det.

Et andet markant element er overdelen. Her får du en nærmest sokkelignende konstruktion at et strikket HypoKnit materiale, der slutter ret tæt om foden. Ultra Heel kælkappen bidrager til et rigtig godt hold på foden.

New Balance 1080 v11 er en løbesko, der tillader løberen selv at tage styringen. Her er ingen stive konstruktioner, der tager over og tvinger dig i en given retning. Du bestemmer.

Til løberen der søger en blød løbeoplevelse og fri løbeoplevelse og en sko der kan både kort og hurtig, langt og langsomt.

Brooks Ghost 13

Ghost 13 fra Brooks er en klassiker og en af den slags sko, som mange løbere har i løbet i år efter år. Der er noget trygt ved at ”sin model” og så bare købe den nyeste udgave, når de kommer. Det er samtidig et godt kvalitetsstempel for andre løbere, der på den måde kan lægge sig i slipstrømmen på andres erfaringer.

 

Ghost 13 er en driftsikker allround løbesko til den neutrale løber og et rigtig ”value-for-money” produkt. Her får du en løbesko som er holdbar, komfortabel og alsidig. Det vil være et oplagt valg, hvis du er ny indenfor løb eller søger en mængdetræningssko med god stabilitet og den er et eksempel på, at neutrale løbesko godt kan være stabile. I tilfældet med Ghost sker det bla. ved hjælp af en godt fast hælkappe.

 

Overdelen er helt klassisk med åndbar engineered mesh. Mellemsålen er en kombination er den bløde og ”svampede” DNA Loft skum samt det fastere og mere kontante BioMoGo materiale, der til sammen dæmper landing og styrer dig videre i en glidende skridtafvikling.

Ydersålen har en profil, der vil fungere rigtig godt, hvis dine løbeture en gang imellem drejer af fra asfalten og ud på grusveje eller brede skovstier.

Til løberen der søger en slidstærk, alsidig neutral løbesko med god stabilitet til sin løbetræning.

Mizuno Wave Sky 4

Mizuno har i årtier baseret mange af deres løbesko på en Wave-teknologi, der dækker over en bølgende plade i forskellige dimensioner og hårdheder, der ligger i mellemsålen og giver stabilitet til skoen. Det gælder både i deres neutrale løbesko og modellerne med pronationsstøtte. I nogle af de seneste modeller er plastik-pladen i stedet afløst af skumtyper i forskellige hårdheder – stadig i den bølgende form. Det er tilfældet med Wave Sky 4.

 

Mizuno Wave Sky 4 er en løbesko til den neutrale løber, hvor fokus ligger på komfort og stabilitet. Stabiliteten kommer fra en fast ekstern hælkappe og den før omtalte Wave-teknologi.

Komforten findes i kombinationen af en luksuriøs overdel, hvor der ikke er sparet på polstring, samt en de anvendte skumtyper i mellemsålen. Begge skum er nyudviklede og bringer Mizuno Sky 4 frem i feltet, når det gælder nytænkning. Enerzy og XPOP skumtyperne er begge med en høj grad af stødabsorbering og returenergi.

 

Du vil opleve en blød landing og et godt afsæt til næste skridt.

Wave Sky 4 hører ikke til den letteste kategori af løbesko, men det er heller ikke hensigten. Tanken bag skoen er et ønske om at passe godt på løberen og give en behagelig løbeoplevelse.

Til løberen der søger maksimal komfort, støtte og stabilitet. Kort sagt, til et sikkert løb.

Råd og vejledning
Posted: July 12, 2021
Categories: Løb
Forfatter: Magento User