7 tips: Kom til tops på Kilimanjaro

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
7 tips: Kom til tops på Kilimanjaro
Inspiration
29 October 2018

7 tips: Kom til tops på Kilimanjaro

Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, er ikke bare en smuk oplevelse, men også en af de topture, som ikke kræver erfaring med bjergbestigning, men derimod "blot" gåpåmod og gode ben.

 

Kilimanjaro.

 

Alene navnet lugter af eventyr, og det er også præcis, hvad der venter, hvis man begiver sig til Tanzania for at vandre til tops på Afrikas højeste bjerg. Kilimanjaro er et bjergmassiv, der består af tre uddøde vulkaner, hvor Uhuru Peak er det højeste punkt med 5895 meter.

 

Samtidig er Kilimanjaro verdens højeste fritstående bjerg.

 

Bjerget troner spektakulært op over den afrikanske savanne, og en af de helt specielle ting ved at begive sig mod toppen er, at man begiver sig gennem fem vidt forskellige klimazoner.

 

De første skridt foregår i tæt regnskov, hvor colobusaber brøler. I omkring 3000 meters højde venter heder med lav bevoksning, og fra omkring de 4000 meters højde er der kun en smule bevoksning tilbage. Man vandrer nu gennem en alpin ørken, som fortsætter resten af vejen til toppen, hvor der kan være sne. De 11.000 år gamle gletsjere rejser sig fra den golde, vulkanske jord.

 

Her er 7 ting, der er værd at vide, når det kommer til at bestige Kilimanjaro:

1 Årstider på Kilimanjaro

Temperaturerne er stort set de samme året rundt her tæt på ækvator, men undgå regntiderne fra starten af marts til begyndelsen af juni og i november-december. Gå i stedet efter januar, februar eller september, hvor der selvfølgelig også er flest folk på stierne.

2 Tilladelser til at bestige Kilimanjaro

Man skal have en tilladelse til at bestige Kilimanjaro. Den kan man få ved indgangen til nationalparken.

3 Guider på Kilimanjaro

Det er påkrævet, at man har guide med på bjerget, men man behøver ikke være en del af en større gruppe. Man kan enten hyre en guide i Tanzania eller arrangere hele rejsen samt bestigning hos et dansk rejsebureau.

4 Ruter til toppen 

Der er mange ruter til tops på Kilimanjaro, men på de mest anbefalelsesværdige ruter er der tid til at vænne sig til det lave iltindhold i luften, og de er ikke for teknisk svære. Fem populære ruter til tops er Lemosho, Machame, Rongai, Mweka og Marangu. Den sidstnævnte er den mest populære og dermed den mest befærdede.

5 Højdesyge

Når man kommer op mod toppen af Kilimanjaro, så er iltindholdet i luften kun omtrent halvt så højt, som det er ved havets overflade, hvor de fleste danskere jo nu engang kommer fra. Det betyder, at der er en reel fare for højdesyge, som potentielt er meget farlig.

 

Det handler derfor om at tage sig tid til at bestige bjerget og langsomt lade kroppen vænne sig til det lave iltindhold. Samtidig skal man holde øje med symptomer som kvalme, hovedpine og opkast.

 

Får man alvorlig højdesyge er den eneste kur at skynde sig ned ad bjerget igen. Det er altså ikke værd at spare pengene ved at forsøge en lynbestigning af bjerget, med mindre man har erfaring med at være i højderne.

6 Erfaring

Det kræver ingen erfaring med bjergbestigning at bestige Kilimanjaro på de mest gængse ruter. Der er nemlig ingen tekniske passager.

 

Det er dog selvfølgelig bedst med erfaring fra andre vandreture, eventuelt i højderne, og så er det selvfølgelig vigtigt at være i god form. Der er mange højdemeter, der skal forceres undervejs – og der er langt ned igen, hvilket kan være hårdt for knæ og lår – når man forhåbentligt har sat foden på Afrikas højeste top.

7 Tid

Regn med at bruge en god uge på bestigningen af Kilimanjaro. Jo længere tid, du har til rådighed, des bedre vænner din krop sig til højde, og des bedre er din mulighed for at nå til tops på Kilimanjaro.

 

Her kan du læse vores blogindlæg med en pakkeliste til turen mod Kilimanjaros top.

 

Se også:

Vandrestøvler og vandresko

Vandrestave

Rygsække og tasker

Soveposer og liggeunderlag

 

Foto: Juergen Wallstabe

Inspiration
Posted: October 29, 2018
Categories: Rejse , Vandring
Forfatter: Opdag Verden