10 ting du skal vide, før du bestiger Kilimanjaro

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
10 ting du skal vide, før du bestiger Kilimanjaro
Inspiration
27 August 2021

10 ting du skal vide, før du bestiger Kilimanjaro

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

- Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.

Du vågner til lyden af ”morning tea, morning tea” på et gebrokkent men venligt engelsk. En efterhånden velkendt sætning, som har været dit vækkeur i et par dage nu. Du åbner teltdøren, og udenfor står en venlig tanzanisk porter med en ”sølvbakke” med tekopper på. Du overvejer, om du vil starte dagen med kaffe eller the. Og du beslutter dig, hvor meget sukker, der mon skal i. Mens porteren går videre til næste telt, nyder du din drik og den stille morgen her i din lejr flere tusinde meter over den afrikanske savanne. Hvilke oplevelser venter dig? Hvilke fantastiske øjeblikke har allerede indprentet sig på nethinden? Endnu en dag gryr i et af dit livs største eventyr.

Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, er ikke bare en smuk og stor oplevelse. Det er også en af de topture, som ikke kræver erfaring med bjergbestigning. Her er tale om en lang vandretur, hvor du går på gode stier og derfor ikke risikerer at skulle ud på gletsjere, klippeklatring eller smalle, farlige passager. Bestigningen kræver derfor "blot" gåpåmod og gode ben, og langt de fleste med den rigtige forberedelse kan være med.

 

Kort om Kilimanjaro

 Alene navnet lugter af eventyr. Det er også præcis, hvad der venter, hvis man begiver sig til Tanzania for at vandre til tops på Afrikas højeste bjerg. Kilimanjaro er et bjergmassiv, der består af tre uddøde vulkaner, hvor Uhuru Peak er det højeste punkt med imponerende 5.895 meter.

Samtidig er Kilimanjaro verdens højeste fritstående bjerg. Der er ingen omgivende bjergkæder, og udsigten er derfor fuldstændig unik og uspoleret. Nogle dage ser man ned på den omgivende savanne. Andre dage står udsigten på et uendeligt skydække, som selvfølgelig ligger langt under de stier, som stille og roligt fører dig nærmere det store mål.

En af de helt specielle ting ved at begive sig mod toppen er, at man vandrer gennem fem vidt forskellige klimazoner undervejs.

De første skridt foregår i tæt regnskov, hvor colobusaber brøler. I omkring 3.000 meters højde venter hede med lav bevoksning, og fra omkring de 4.000 meters højde er der kun en smule bevoksning tilbage. Man vandrer nu gennem en alpin ørken, som fortsætter resten af vejen til toppen, hvor der på nogle årstider kan være sne. 11.000 år gamle gletsjere rejser sig fra den golde, vulkanske jord næsten lige ved siden af stien. Så længde det varer. For man forudsiger, at gletsjerne på Kilimanjaro ikke har mange år tilbage pga. global opvarmning, så det er med at nyde dette forundelige syn, mens man kan.


Her gennemgår jeg ti ting, der er gode at vide, hvis du overvejer, om du skal have dit livs oplevelse. Der er ingen garantier. Men hvis du er heldig og godt forberedt, får du undervejs måske lov at stå på toppen af Afrika.

 

Artiklen kommer omkring:

  1. Årstider
  2. Tilladelser
  3. Guider
  4. Ruter
  5. Overnatning
  6. Akklimatisering og højdesyge
  7. Erfaring og niveau
  8. Træning
  9. Tidsforbrug
  10. Udstyr og økonomi

 

1. Årstider på Kilimanjaro

Temperaturerne er stort set de samme året rundt her tæt på ækvator, og det er muligt at bestige Kilimanjaro 365 dage om året. Men undgå regntiderne fra starten af marts til begyndelsen af juni og i november-december. Det bedste vejr er i januar, februar eller september, hvor der til gengæld så også er flest folk på stierne.

Statistisk set er topchancerne faktisk bedst omkring fuldmåne. Om det skyldes det mere stabile vejr eller noget andet mellem himmel og jord, ved jeg ikke.


2. Tilladelser til at bestige Kilimanjaro

Man skal have en tilladelse til at bestige Kilimanjaro. Afgiften på tilladelsen er temmelig høj, og pengene går til at vedligeholde nationalparken og den natur, som du kommer til at vandre igennem. Foruden din egen skal du selvfølgelig også dække portere og guiders tilladelser, som dog heldigvis er noget billigere. Alt dette er heldigvis noget, som dit rejseselskab med allerstørste sandsynlighed står for.

 

3. Guider på Kilimanjaro

Det er påkrævet, at man har guide med på bjerget, men man behøver ikke være en del af en større gruppe. Man kan enten hyre en guide i Tanzania eller få et dansk rejsebureau til at klare det hele for sig. Nogle firmaer går mere op i guiders og porteres arbejdsforhold end andre. Jeg vil anbefale, at du spørger dit rejsebureau, hvilke tiltag de gør for at give deres ansatte gode arbejdsforhold.

 

4. Ruter til toppen

Der er mange ruter til tops på Kilimanjaro. Kodeordene til en god rute er i mine øjne god tid, langsom stigning i højde og masser af forskelligartet natur. Og så kan det være meget rart, at ruten ikke er overrendt.

 

Rute

Tidsforbrug
(op og ned)

Akklimatisering

Andel af trekkere

Machame (Whiskey-ruten)

6-7 dage

Medium-god

43 %

Marangu (Coca Cola-ruten)

5-6 dage

Dårlig

42 %

Lemosho

7-8 dage

God

8 %

Rongai

6-7 dage

Medium-god

5 %

Shira

6-7 dage

Medium

1 %

Umbwe

5-7 dage

Dårlig

<1 %

Northen Circuit

9 dage

God

<1 %

 

De kortere og mere stejle ruter giver mulighed for en hurtig bestigning. Det er også ofte med til at holde prisen nede. Det kommer til gengæld med den anden pris, at du stiger for hurtigt i højde og akklimatisering derfor bliver dårlig. Det giver stor risiko for, at du må vende om tidligt og uden et besøg på toppen.

Lemosho er den længste rute og i mine øjne også en af de smukkeste. De første dage går man på meget ubefærdede stier gennem junglen, hvor der er fyldt med dyreliv, og på højsletten, hvor man længe har en fri og helt fantastisk udsigt til Kilimanjaros top. Ruten tager omkring otte dage at gå, og det giver en for de fleste rimelig god akklimatisering.

Jeg har desværre endnu ikke oplevet Kilimanjaros nyere Northern Circuit-rute, der bevæger sig rundt om bjerget på en helt anden måde end alle de andre ruter. Men den er uden tvivl på min liste over nye eventyr.

 

5. Hvordan man bor og spiser man på bjerget

På Marangu-ruten er der simple hytter hele vejen til toppen. Det er eneste rute, hvor dette er en mulighed. Hytterne er simple med sovesale og store fælles spisearealer. I køjesengen sover du i sovepose, da det den bedste måde at holde varmen på, særligt når du de sidste dage kommer op i den tynde og kolde luft.

På alle andre ruter foregår overnatning i telt. Teltene må ikke blive stående fast, så de bæres typisk fra lejr til lejr, og du sover derfor i samme telt hver aften. På de fleste Kilimanjaro-ture er der desuden separat spisetelt, så man kan sidde med sine rejsefæller om morgenen og om aftenen og indtage den imponerende mad, der ofte består af flere serveringer lokale og internationale retter.

Da man nemt dehydreres i højden, er det vigtigt at drikke rigeligt med vand og anden væske undervejs. Engangsflasker er ikke tilladte på Kilimanjaro, og derfor vil langt de fleste turudbydere samle vand i bække på bjerget og koge eller filtrere det. Jeg vil anbefale, at du tager f.eks. lidt klortabletter med, til hvis du mistænker, at der ikke er ordentligt styr på vandrensningen. Få mere inspiration til vandrensning på tur her.

I alle lejre er der mere eller mindre primitive toiletter, hvor man typisk besørger gennem en sprække i et betongulv. Der er ikke de mest hygiejniske forhold, men hvis man vil betale for det, kan man skam også få båret et separat telt med eget private das under hele turen. På Marangu-ruten er der nogle steder træk-og-slip.

 

6. Akklimatisering og højdesyge

Kilimanjaro er faktisk et meget, meget højt bjerg. På toppen er luften kun halv så tyk, som den er ved havets overflade, hvor de fleste af os danskere jo nu engang bor og lever. Det betyder, at der er en reel fare for højdesyge forbundet med bestigningen. Højdesyge kendetegnes ved bl.a. hovedpine, manglende appetit, træthed, søvnløshed og kvalme. Det findes i forskellige sværhedsgrader og kan i værste fald være farlig. Så det skal tages alvorligt. Får man slem højdesyge, er den eneste kur at skynde sig ned ad bjerget igen. Højdesyge er derfor også den primære grund til, at omkring 35-45 % af alle, der prøver, må vende om før toppen.

Der findes to forskellige måder at forebygge højdesyge på. Den første og vigtigste er akklimatisering. Akklimatisering betyder, at man stille og roligt vænner kroppen til højden. Ved ikke at øge højden for hurtigt giver man kroppen mulighed for at tilpasse sig til den tynde luft. Desværre akklimatiseres folk meget forskelligt, og har du ingen erfaring med så stor højde, er det svært at forudse, hvordan du vil klare dig. Man kan ikke træne sig til bedre akklimatisering (men en god grundform er selvfølgelig stadig kraftigt anbefalelsesværdig).

Den anden måde er brug af de såkaldte højdepiller, der markedsføres under navnet Diamox. De indeholder et stof, som hjælper kroppen med nogle fysiologiske processer i bl.a. hjernen og nyrerne, der bidrager til en bedre akklimatisering. Diamox er ikke et vidundermiddel, og det har som al anden medicin nogle bivirkninger. Bl.a. at man skal tisse temmeligt hyppigt, og nogle kan også få føleforstyrrelser i ansigt og fingre. Diamox kræver en recept, så du skal forbi lægen, før du kan få dem. Her kan du også få en god snak om bivirkninger og evt. allergi overfor indholdsstoffet. Og så virker pillerne ikke alene. De kan allerhøjest være et supplement til en god akklimatiseringsplan.

Som du nok kan forstå, er det altså ikke værd at spare pengene ved at forsøge en lynbestigning af Kilimanjaro. Det giver kun en øget risiko for, at man må vende om før toppen. Noget, som alt for mange i tidens løb har måtte indse alt for sent i processen. Sæt god tid af til bestigningen, tag det roligt, spis godt, og sørg for at drikke rigeligt med vand undervejs. Og sæt tempoet ned. Som du vil høre dine tanzaniske guider sige utallige gange: ”pole pole” (”langsomt, langsomt”). Det er nøglen til en succesfuld bestigning.

Tallene her er gamle, men de giver et godt billede af, hvordan du får de bedste topchancer:

Antal dage på bjerget

Topchance

5

27%

6

56%

7

74%

8+

81%

 

7. Erfaring

Det kræver ingen erfaring med bjergbestigning at bestige Kilimanjaro på de mest gængse ruter. Der er nemlig ingen tekniske passager med gletsjer eller klippeklatring.

Det er alligevel bedst med erfaring fra andre vandreture og med at sove i telt. Og så er det vigtigt at være i god form. Der er mange højdemeter, der skal forceres på en Kilimanjaro-bestigning. Særligt topdagen er en hård fornøjelse, hvor man skal regne med 12-14 timers vandring i stærk kulde og meget, meget tynd luft. Og husk, at der er lige så mange meter ned, som der er op, hvilket kan være hårdt for knæ og lår – efter man forhåbentligt har sat foden på Afrikas højeste punkt.

 

8. Træning og forberedelse

Du behøver ikke være i superform for at kunne bestige Kilimanjaro. Langt de fleste i almindelig god form kan klare det, særligt hvis man sørger for at benytte en rute med en flad stigningskurve og derfor god mulighed for akklimatisering. Men en god grundform kan give et stort overskud på bjerget. På den måde får du mere energi til at nyde alle oplevelserne.

Begynd gerne i god tid at træne op. Det meste træning duer, om det er cykling, vandring eller løb. Men sørg generelt gerne for at lægge nogle lange træningspas ind i dit program, så du får styrket din udholdenhed. Det er den, der skal trække dig de sidste meter op til skiltet på toppen. Læs meget mere om at lægge et træningsprogram til vandring her.

 

9. Tid

Regn generelt med at bruge en god uge på bestigningen af Kilimanjaro. Jo længere tid du har til rådighed, des bedre vænner din krop sig til højden, og des bedre er dine muligheder for at nå til tops på Kilimanjaro. Og så er Tanzania et fantastisk smukt og spændende land, så hvorfor ikke kombinere rejsen med et par dages safari før eller efter bestigningen?

 

10. Udstyr og økonomi

En bestigning af Kilimanjaro koster penge. Foruden de dyre tilladelser skal du også betale for guider, portere, mad og transport. Jeg har desværre mødt mange, som har sparet længe op til deres livs eventyr, og som tror, at udgifterne stopper, når de har betalt deres rejsebureau. De har typisk ikke sat sig ind i, hvilket tøj og udstyr bestigningen som minimum kræver, og de nødvendige investeringer i grej bliver derfor en sur overraskelse og for nogen en umulig udfordring.

Udstyret behøver slet ikke at være top-of-the-line, for at du får en kanon oplevelse. Men vær realistisk om, at du nok kommer til at bruge 5-8000 kroner på udstyr, hvis du aldrig har vandret tidligere. Støvler, vandrebukser, rygsæk, rimeligt regntøj (det kan regne hele ugen!), vandresokker… Det løber op.

 

Her kan du læse vores pakkeliste til en Kilimanjarobestigning.

 

Mit bedste råd til en god bestigning er at være realistisk om topchancerne, inden du drager afsted. I mine øjne er bjergbestigning så meget mere end at stå med kvalme på toppen, fryse sine fingre og vente på at topbilledet bliver taget. De helt store oplevelser ligger lige så meget i forberedelserne, rejsen, vandringen, de lokale, venskaberne og meget, meget mere. Hvis dit eneste succeskriterie er at stå på toppen, så er der desværre en ikke ubetydelig risiko for, at du bliver skuffet. Uanset hvor god form du er i, og hvor godt grej du har anskaffet dig. I bjergbestigning er der nemlig aldrig garantier. Selvfølgelig udover at hver tur byder på nye og store oplevelser – uanset om du når toppen eller ej.

 

Rigtig god tur – Kilimanjaro er fuldstændig fantastisk.


Her kan du læse vores blogindlæg med en pakkeliste til turen mod Kilimanjaros top.

 

Se også:

Vandrestøvler og vandresko

Vandrestave

Rygsække og tasker

Soveposer og liggeunderlag

 

Foto: Juergen Wallstabe

Inspiration
Posted: August 27, 2021
Categories: Vandring , Rejse
Forfatter: Eventyrsport Blogger