7 overnatninger, der giver én på opleveren

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
7 overnatninger, der giver én på opleveren
Råd og vejledning
03 June 2021

7 overnatninger, der giver én på opleveren

Verden er stor – og igen ligger den fuldstændig åben for alle, der har muligheden for og modet til at favne den og tage ud og opleve. Men man behøver ikke tage særligt langt væk for at få mindeværdige oplevelser. Danmark har nemlig så meget at byde på – både for den inkarnerede friluftsentusiast med alt det rigtige grej og nybegynderen, der skal sove ude i den sprudlende natur for første gang.

Oplevelserne ligger bare og venter på, at du lægger telefonen fra dig og tager ud i det blå. For hvorfor ikke udnytte, at der er så meget fed natur at fare vild i lige udenfor vores hoveddør?

Er du allerede velbevandret i de mange traditionelle måder at overnatte i naturen på? Føler du dig wild at heart? Har du en trang til at reconnecte med naturen og lade op i grønne omgivelser? Så forlad byen, tag en digital detox og forelsk dig i smukke Danmark på ny.

Her får du syv gode bud på anderledes og magiske måder, hvorpå du kan overnatte I Danmark– og alligevel føle dig langt, langt hjemmefra.

 

Udstyr til natte i naturen Udstyr til glamping



Trætop-hytter – sov i trækronerne

Skovens dybe, stille ro. Kan du høre det? Knagen fra stammer, der gnider mod hinanden. En stille raslen fra træernes kroner, der svajer i en brise. Små poter mod bark. Skovspurve, mejser og… er det en spætte derude mod vest?

Overnatning i skoven er langt fra kun primitiv, og flere steder i Danmarks mange hektar skov knejser de tårnhøje træhuse, som er så spækket med hygge og lækre faciliteter, at man nærmest ikke kan andet end at få lyst til at leve lidt i nuet.

En overnatning i en træhytte langt over jorden giver dig muligheden for at være helt tæt på naturen – og er en perfekt anledning til at efterlade skærmen derhjemme og tage familien med under armen. En trætophytte skriger nemlig på en god bog, sjove brætspil og hyggeligt samvær.

I en trætophytte kommer man højt til vejrs, og omstændighederne for en god nats søvn kunne næsten ikke være bedre. Der er ingen lysforurening, og nattens mange lyder luller dig blidt i søvn.

Mange af Danmarks fine trætophytter er udstyret med lige så meget luksus som hotelværelser – en god seng, opholdsplads, tekøkken, toilet og bad. Der er dog forskel på hytterne, og nogle er mere glampede op end andre, mens nogle er simple og blot rummer en seng.

Du kan dog roligt lade lade soveposen og liggeunderlaget blive hjemme på denne skovtur, for uanset om du er til glamping eller mere simpel camping, bliver det helt sikkert en luksuriøs og afslappende oplevelse, hvor du nemt glemmer tid og sted.


Der findes flotte trætophuse i stort set hele Danmark, og de fleste af den luksuriøse slags kan bookes gennem hotelsider og naturcentre. Den mere primitive slags finder du nemt gennem Airbnb.


Småting til turen

 

Tilbage til rødderne – lej en prærievogn

Der var engang, hvor vi ikke havde så travlt. Hvor alting tog lidt længere tid, og hvor A til B ikke kunne klares på den halve tid. Og helt ærligt? Det er svært at stresse, når man ikke rigtigt skal nå noget – og når ens motor kun trækker en med en topfart på 5 kilometer i timen, uanset hvor mange gulerødder og sukkerknalder, du stopper i den.

Kom helt tilbage til rødderne med en ferie på ladet af en prærievogn. Med udsigten til to rolige, godmodige heste og den danske naturs mange undere er det nemlig ret let at glemme, at man har et arbejde eller en skole at passe derhjemme.

Med lidt god vilje kan man sige, at en prærievogn er en hestetrukket campingvogn. Det karakteristiske buede tag er ofte lavet af sejldug eller presenning, og indeni er der køjepladser eller senge, et lille køkken og ofte et toilet.

 

Når man lejer en prærievogn, følger der ofte en allerede udstukket rute, to søde ponyer og en forventning om allerlaveste gear med i pakken. Du behøver slet ikke være vant til at håndtere heste, da du får grundig vejledning, inden du triller afsted mod solnedgangen.

Om aftenen, når man er kommet frem til sit bestemmelsessted, er der dømt ægte cowboyagtig lejrstemning, mens hestene fredfyldt gumler græs i nærheden. Du kan se frem til bål, røverhistorier og kiggen på stjerner mens man lytter til nattens dyr. 

Hvis du har brug for at koble helt af, er der ingen grund til ikke at overveje en tur ud på de danske landeveje. Du bruger dagen på at rejse og se på marker, enge, skove og strande, og efter en lang og afslappende dag i den danske natur, kan man roligt krybe til køjs inde i vognen eller i et medbragt telt, hvis man gerne vil sove ude.

Du kan tage på prærievognsferie og få nye firbenede venner og pulsen i bund i Jylland og på Fyn.  Ofte er der plads til 4-5 mennesker i én vogn, og en tur i hestevogn falder næsten garanteret i god jord blandt børn og voksne i alle aldre, der ønsker at tage lidt af hverdagens fart.

 

Maritim hygge på husbåde

Hvis du ligesom os er lidt en vandhund, så er en ferie i en lækker og komfortabel husbåd måske lige sagen. Der findes i hvert fald næsten ikke bedre muligheder for at nyde et par dage ved og på vandet, end ved at tilbringe nogle døgn i en husbåd. 

De flydende sommerhuse rummer alt, hvad man skal bruge af moderne faciliteter – men har så den kæmpe bonus, at du kan stige direkte ud af sengen, åbne døren og tage en morgendukkert, nyde morgenkaffen fra en kano eller padle en tur efter en pose rundstykker.

Overnatning i en husbåd kan man nærmest godt sige er luksusudgaven af et flydende shelter. Du får stadig fornøjelsen af at blive vugget i søvn af bølgerne og deres blide klukken, men madlavning og toiletbesøg skal du ikke ud på en rotur efter. Her kan du bare stige i land og nyde gårturen til bageren.

Man kan næsten ikke følge sig stresset, når man sidder og læser en god bog med udsigt over vandet, mens man laver et festmåltid i det moderne køkken, mens solen dykker ned under horisonten eller man drikker en kop morgenkaffe, mens disen stadig hænger let over bølgerne.

Man kan leje husbåde overalt i Danmark, og de findes i flere størrelser; både til parret, som skal på romantisk eller aktiv ferie og til den store familie, som er ude efter en helt særlig overnatningsoplevelse.

 

Svævende telte – en anderledes naturoplevelse

Hvis du er vant til at sove i telt og gerne vil prøve den lidt vildere udgave, kan du overveje at investere i eller leje et svævende telt. 

Et svævende telt kombinerer hængekøjens komfort og teltets luksus – man sover så godt, når man bliver vugget lidt i søvn, men det er også rart at kunne lukke af for myg, dug og morgenens tåge.

Og helt ærligt? Hvem synes ikke, at det er lidt cool at falde i søvn et par meters penge over jorden, mens man ligger trygt i soveposen og kan høre bøgetræerne over sig suse og knage? Det gør vi i hvert fald, og både børn og voksne vil helt sikkert synes, at det er spændende at falde i søvn svævende mellem tykke stammer.


Nedenunder teltet er der dømt lejr for alle pengene, som du kender det fra almindelige teltture, og har du ikke noget imod at opbevare dit grej udenfor teltet, er det bare at rigge op til den store udendørs gastronomiske oplevelse. Men mindre kan også gøre det, og hvis du kører letvægtstur, er det måske endda helt passende at sove vægtløst.

Mange steder kan man leje de svævende telte, men hvis du tænker, at det er noget, du gerne vil købe selv, findes der også et hav af forskellige modeller og størrelser på markedet.


Find hængekøjer her

  

Bjælkehytter og andre arkitektoniske vidundere

Når vi fortaber os på de sociale medier, ender vi ofte med at kigge sukkende efter den ene skønne hytte efter den anden, som heldige rejsende over hele verden har været så heldige at overnatte i. Her tænker vi især på de karakteristiske små bjælkehytter omgivet af store grantræer i dybgrønne amerikanske skove. 

For der er noget helt vildt hyggeligt, trygt og afslappende over at være omgivet af store stammer, mens sommerregnen trommer mod trækronerne udenfor. Og hvem har ikke forestillet sig hvordan det ville være at leve off the grid i det par dage, hvor brændehugning, skovbadning, stjernekiggeri og madlavning er de eneste sysler, der skal klares?

 

Men man behøver altså ikke tage til udlandet for at finde smukke bjælkehytter, kompakte surfshacks, ombyggede møller, fyrtårne og andre hyggelige og finurlige hytter at overnatte og tage en digital detox i. Overalt i Danmark findes der arkitektoniske perler, som bare venter på at blive opdaget.

Hytterne varier meget i graden af luksus – nogle tilbyder den totale glampingoplevelse, hvor der er plads til velvære og forkælelse. Andre giver dig blot tag over hovedet, en seng at sove i og de perfekte betingelser for at komme helt ned på jorden og spendere et par timer på at kigge ind i et knitrende bål uden at skulle nå noget som helst andet end det. 

En bjælkehytte er en god måde at komme helt tæt på naturen på og glemme omverdenen. Det er den perfekte base for vandreture, cykelture og udforskning af lokalområdet i løbet af dagen. Og om aftenen kan man spille et sjovt brætspil eller læse en god bog i stearinlysenes skær eller tale hele natten over lejrbålet udenfor.

 

Bjælkehytter, surfshacks, ombyggede møller og andre arkitektoniske perler findes over hele landet og kan nemt lejes via forskellige bookingportaler.



Lune yurter


Rundt omkring i danske skove og på blomstrende marker står der nogle telte, som nemt kunne få dig til at tro, at du i stedet var i Kirgisistan og netop var trådt ind i en rolig nomadelejr. 

En yurt er en traditionel form for telt, som bruges af nomader på stepperne i Centralasien. De ejendommelige telte er lavet i filt og formet som en halvkugle – og sender tankerne tilbage på simplere og mindre moderne tider.

Men simpelt er ikke nødvendigvis lig med primitivt. Flere steder i skønne Danmark kan du overnatte i de velisolerede telte, som er perfekte til både sommerferie og snefyldte eventyr om vinteren. De simple hytter er nemlig udstyret med brændeovn, bløde senge og alle de lækre faciliteter, som gør det nemt at slå benene op og bare nyde roen.

 

Klassiske yurter kan minde lidt om de store og moderne bomuldstelte, som sætter rammerne for mange glampingoplevelser i dag. Der er god plads, højt til loftet, albuerum og lækker luftkvalitet. Og træder man udenfor, står man midt i den danske natur.

En hyggelig yurt kan både fungere som feriehjem, hvor der bliver tilberedt festmåltider og drukket et godt glas rødvin i solnedgangen – eller som et anderledes stop undervejs på en vandretur gennem det danske landskab 

Hvis du føler, at shelters og telte ligesom er prøvet af, er en traditionel yurt lige next level – uden at det bliver så moderne, at du ikke kan fortabe dig i naturen og solens rejse over himlen. For i en yurt er der alt, hvad du skal bruge.

 

Der mangler bare, at du tager dig tid til at trække vejret, sætte dig godt til rette og kigge på ildens flimren i brændeovnen og skyggernes dans i yurtens kugleformede loft.

 

Flydende shelters

Forestil dig lige at vågne op en tidlig morgen. Der er lunt i din sovepose, der er god plads omkring dig, og du kan høre bølger skvulpe i de stille morgentimer. Og når du så slår øjnene op, er der bare vand på alle sider og blå himmel, så langt øjet rækker.

Hvis du synes, at shelterturen skal have en ekstra én på opleveren, er der altså ikke noget som at falde i søvn og vågne op igen ude på vandet. Når man (helt bogstaveligt talt) er totalt afskåret fra fastlandet, er der også masser af albuerum til at tage en dyb indånding og glemme hverdagen for en stund.

At overnatte i et flydende shelter er virkelig back to nature. For at komme ud til shelteren, skal du først sejle en tur i kajak, robåd, kano eller padle dit grej afsted på et standup paddleboard. Og ude på pontonen er der vitterligt ikke andet end shelteren. 

Du bestemmer, om oplevelsen skal være primitiv eller have en snert af glamping. Uanset hvad, er der god mulighed for og tid til at hoppe en tur i baljen, bruge god tid på at lave mad på kogegrejet eller bålet (hvis der er sådan et inde på land), se på stjerner, spille kort og bare lytte til vandets klukken omkring dig.

De flydende shelters findes efterhånden flere steder i Danmark; blandt andet Københavns Havn, Lillebælt ved Kolding, Roskilde Fjord ved Frederiksværk og Mariager Fjord ved Hobro.

 

Råd og vejledning
Posted: June 03, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger