6 spørgsmål om løbegrej til eliteløberen | Interview med Thijs Nijhuis

< Forrige artikel Næste artikel >
6 spørgsmål om løbegrej til eliteløberen | Interview med Thijs Nijhuis
Inspiration
03 October 2022

6 spørgsmål om løbegrej til eliteløberen | Interview med Thijs Nijhuis

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


Er du i tvivl om, hvilket grej du bør anskaffe til din løbetræning? Hvad er ‘must have’, og hvad er ‘nice to have’?

Få gode råd og inspiration i denne artikel fra en, der om nogen har god erfaring på egen krop. Vi har spurgt eliteløber Thijs Nijhuis, flere gange dansk mester og ol-marathonløber, om hvad han mener om den sag.

Hvilket grej er “must have”, og hvilket er “nice to have” på de forskellige årstider?

Et ’must have’, om det er vinter eller sommer, er klart gode løbesko. Beklædning er mere ’nice to have’. Skoene skal være ordentlige med de mange tusinde skridt, man tager på hver tur i dem. Derfor skal man heller ikke være bleg for at skifte dem af og til, helst inden de er helt døde, så man har tid til roligt at løbe det nye par ind.
Derudover er et par gode sokker vigtige, så man undgår flest mulige vabler. Om vinteren helst højere sokker, så der ikke bliver et ”hul” mellem tights og sokker. 

Om sommeren er et par gode solbriller et lækkert ’nice to have’.

Om vinteren er det bedste ’nice to have’ nok en tynd åndbar regnjakke til løb. Der findes ikke ualmindelig mange gode af dem, og de få, der er gode, koster ofte en del tusinde kroner, dog er det alle pengene værd, når man er ude en regnvåd novemberdag.

Hvor mange løbesko skifter du imellem?

Jeg skifter mellem 5-6 par løbesko. Det gør jeg, fordi så kan materialet i skoen nå at komme sig inden næste tur, så jeg ikke går ned på dårlig støddæmpning. Sko trænger til restitution ligesom mennesker.
Derudover giver forskelige sko forskellige stimuli, så man hele tiden får trænet de mange små muskler i kroppen og ikke bliver alt for vant til et bestemt bevægemønster (gælder især hvis man løber på asfalt, da der ikke kommer pludselige ændringer i underlaget, som hvis man løber i skoven).

Hvordan vurderer du, om en sko er klar til kassering?

Oftest er de slidte, når jeg har løbet omkring 1000 km i dem, men nogle sko går til før, og det er meget en kombination af fornemmelse og slidmønster, der ender med at afgøre, om en sko skal udskiftes eller ej.

artikel_collage2

Hvad er vigtigst for dig med dine træningssko og konkurrencesko?

Mine træningssko skal gerne stabilisere mig og være komfortable, selv når jeg er ude på de lange ture. De skal helst ikke give vabler, og de skal helst føles behagelige at have på, så man glæder sig til at komme ud og bruge dem.
En konkurrencesko skal bare være hurtigst mulig, uanset om det så går på kompromis med behageligheden, det er trods alt det mindste af ens problemer, når man er ude og give den fuld gas. Dog skal skoene være gode nok til, at man helst undgår at træde dem alt for skæve sidst i et langt løb, for det kunne potentielt set give skader og tære mere på den dyrebare energi, som man ønsker at konservere, så den holder i længst mulig tid.

Er det vigtigt for dig med gadgets i forhold til din træning eller løbeoplevelse?

Et godt gps-ur er lidt et ’must’. Så har man styr på tid og distance samt gennemsnitspace. Det skal helst holde batteri i en god mængde tid og være rimelig troværdigt med hensyn til pace og distance. Nogle af de nye ure har også musikfunktion, hvilket kan være meget lækkert, hvis man er ude alene og gerne vil høre musik, podcast eller lydbog.

Læs også: Döndal Run - Strømperne der løb maraton til OL

Thijs Nijhuis har været med til at udvikle og teste løbestrømperne fra Döndal. 

Hvilke kriterier er vigtige for dig mht. dit løbetøj?

Det skal sidde godt og bevæge sig med kroppen, når man løber, så man ikke føler, at tøjet udgør en modstand. Derudover skal det gerne være åndbart, så man kan komme af med varmen. Om vinteren er det dejligt med en god løbejakke, der indeholder refleks, så man kan blive set derude. Man husker det bare bedre på den måde, end hvis man skal have en gul vest på.

Med Thijs’ gode råd, er du måske blevet inspireret til lidt nyt udstyr. Du kan se hele vores store udvalg af alt til løb lige her. 

Thijs har tidligere her på bloggen løftet sløret for, hvordan han holder gejsten oppe i sit omfattende træningsprogram. Hvis ikke du allerede har læst hans spændende svar, kan du finde interviewet lige herunder.

God tur derude!

Læs også: 10 spørgsmål om træning til eliteløber Thijs Nijhuis

Hent inspiration til din løbetræning fra eliteløber Thijs Nijhuis 

Inspiration
Posted: October 03, 2022
Categories: Løb
Forfatter: Eventyrsport Blogger