5 vandreture højt mod nord

< Forrige artikel Næste artikel >
5 vandreture højt mod nord
Råd og vejledning
05 March 2019

5 vandreture højt mod nord

Hos vores naboer højt mod nord er der masser af smukke vandreruter. Deroppe, hvor midnatssolen skinner om sommeren, landskaberne strækker sig for evigt, og naturen folder sig ud med fjelde, floder, gletsjere, varme kilder og vidunderlige udsigter.  1. Laugavegur på Island 

Der er faktisk ikke mere end 55 kilometer fra Landmannalaugar til Þórsmörk på den sydlige del af Island, og man kan vandre hele turen på et par dage, hvis man har travlt. Men det er der slet, slet ingen grund til at have.  

Bruger man fire dage på at vandre mellem hytterne, der giver ly for natten, har man god tid til at opleve de rygende, varme kilder, udsigterne ud over bjerge med grønne græstæpper, som står i stor kontrast til bjergenes rødlige, brunlige og orange nuancer, hvor hvide snepletter kaster endnu mere farve ind på paletten.  

Hele vandreturen byder på det ene storslåede eksempel efter det andet på, hvor smukt det er, når naturen går amok på vulkanøen.  2. Kungsleden i Sverige 

Man finder Kungsleden i det nordlige Sverige på mange lister over de bedste vandreture, i såvel Europa som i hele verden.  

Og der bør den også ligge.  

Det er ikke uden grundat mange passionerede fjeldvandrere har et nærmest religiøst tilhørsforhold til den 450 kilometer lange vandrerute, som de vender tilbage til igen og igen.   

Landskaberne er enorme og ubefolkede, bjergene er nøgne og imponerende, dalene er brede, og elvene bruser. Kungsleden er skandinavisk vildmark, når den er bedst.  

Samtidig er der fin skiltning undervejs, og der er hytter, hvor man kan overnatte og spise, så rygsækken ikke behøver at være så tung, som hvis man går med telt.   

3. Arctic Circle Trail i Grønland 

Grønland er ikke bare is og sne, men kan være grønt og frodigt. Og der er få steder, man oplever det så fintsom man gør på Arctic Circle Trail i det sydlige Grønland 

Ruten er 170 kilometer lang og normalt tager det et sted mellem en uge og 10 dage at vandre. Den byder på enorm, åben grønlandsk vildmark, hvor floderne bruser, der er gletsjere, moskusokser, rensdyr og polarræve.  

Derudover skinner solen overraskende meget i området, så de fleste oplever naturen fra sin smukkeste side.  

Der er ingen faciliteter undervejs, så turen forgår med telt og godt med proviant i rygsækken. Det betyder, at turen er for de lidt mere erfarne vandrere, som ved, hvad det kræver at vandre i vildmarken.  4. Reinebringen i Norge 

Norge er så spækket med fine steder at vandre, at man skulle tro, det var løgn. Kigger man lidt væk fra de kendte ruter i for eksempel Jotunheimen, finder man det, der må være en af Skandinaviens bedste dagsture. Den ligger højt mod nord på Lofoten 

Her rejser dramatiske, forrevne bjerge sig direkte fra havoverfladen i landskaber, der er konstant imponerer. Man kan måske blive forledt til at tro, at man slet ikke behøver at vandre ud for at få udsigterne, men som altid så bliver alt bare smukkere, når man snører støvlerne og begiver sig ud på stierne.  

Starter man i den lille fiskerby Reine på Moskenes, tager det blot to til tre timer at nå til tops på Reinebringen, og pludselig ligger fjordene dybt under én, og flere forrevne fjelde dukker op.  

Og er det ikke nok med en dagstur, så kan man gå til toppen af Hermannsdalstinden, hvor man eventuelt kan overnatte i hytten Munkebu undervejs.5. Urho Kekkonen National Park i Finland 

Finland bliver ofte glemt, når man taler vandreture i Skandinavien, men også her finder man selvfølgelig enorme vildmarksområder.  

Højt, højt mod nord ligger Urho Kekkonen National Park, der byder på et solidt netværk af markerede vandrestier, der leder fra den ene simple hytte til den anden, hvor man finder ly for natten – hvis man altså ikke foretrækker teltet.   

Nationalparkens landskaber består blandt andet af runde småbakker, store vådområder, dybe kløfter, nøgne bjergtoppe, store søers blanke spejle og alpine dale.  

Og så er der dyrene. 

I nationalparken kan du være heldig at spotte arktisk ræv, elge, rener eller endda en af de bjørne, der bor der, men sjældent bliver set.  


Relevante links:
Vandrestave
Rygsække
Fodtøj
Beklædning 

Råd og vejledning
Posted: March 05, 2019
Forfatter: Opdag Verden