5 vandreruter på Skåneleden

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
5 vandreruter på Skåneleden
Inspiration
05 March 2019

5 vandreruter på Skåneleden

Hvad end du har en weekend, en måned eller et sted midt imellem til rådighed, finder du noget på Skåneleden. Det 1183 kilometer store netværk af stier er inddelt i 103 dagsetaper, der gør det nemt at planlægge en tur, der passer til ens behov. 

For enden af de fleste etaper er der tilmed et sted at overnatte i form af et shelter. Da man ikke kan være sikker på, at der er plads i shelteret, er det dog en god ide at tage et telt eller en hængekøje med, så man har ly i natten. Men lejrpladserne er stadig hyggelige og gode steder at slå lejr.  

Men, hvor skal man så starte, hvis man gerne vil udforske Skåneleden? For at gøre det hele mere overskueligt er selve Skåneleden inddelt i 5 del-leder – strækninger, der byder på hver deres type af landskaber og kulturoplevelser. Har man først sporet sig ind på en af ruterne, kan man altid dykke længere ned i den og finde en strækning, der passer til det antal dage, man har til rådighed.  

 

Her er de 5 del-leder på Skåneleden: 

 

1. Kust-kustleden 

Kust-kustleden går fra Sölvesborg i øst til Ängelholm og Båstad i vest. Vandrerutens 370 kilometer er inddelt i 25 dagsetaper, der blandt andet bringer én gennem vildmarken i det nordøstlige Skånes store skove.  

Her er få forstyrrelser, det kan være trangen til at stoppe ved endnu en fredelig skovsø for at lave en kop kaffe, smide vandrestøvler og strømper og sænke fødderne i det klare vand. Eller måske tage sig en forfriskende dukkert.  

Er man mere til dramatiske kystklipper, så finder man også det på Kust-kustleden. I så fald skal man sætte kurs mod de etaper, der bringer én ud på Bjärehalvön. 2. Nord-sydleden 

Nord-sydleden går fra Hårsjö mod nord til Trelleborg i syd. Her er tale om i alt 31 etaper, som sammenlagt giver en rute på 325 kilometer.  

Et af de store trækplastre ved at vandre i Skåne er de dybe, fredelige skove, og det er netop dem, man oplever på den nordlige del af turen.  

I takt med at man kommer længere mod syd, bliver der flere tegn på mennesker, og man vandrer gennem et varieret landskab, hvor der også er fine marker og små, hyggelige landsbyer at stoppe i. Og, noget som stort set altid er tilfældet i Skåne, man bliver ikke snydt for en god portion idylliske skovsøer.  3. Ås-åsleden 

Ås-åsleden er ikke nær så lang som de to foregående ruter. Den samlede distance er på 162 kilometer, som er inddelt i 14 etaper, der strækker sig fra Åstorp til Brösarp. 

Snører man vandrestøvlerne på ruten her, finder man et landskab, hvor der er en del højdemeter at forcere, da det går en del op og ned. Højdemeter betyder dog som regel et varieret og aldrig kedeligt landskab, og smukke landskaber bliver man bestemt ikke snydt for på Ås-åsleden 

Her er dybe dale og smukke bakkedrag med panoramiske udsigter ud over det svenske.  

Ruten snor sig for eksempel gennem et af Sydsveriges vandrejhøjdepunkter, Söderåsens Nationalpark. Leder man efter et sted at starte med at vandre i Sydsverige, så er det oplagt at kigge i den retning. Så er man i hvert fald mere eller mindre sikker på, at man bliver bidt af at vandre i det sydsvenske.  4. Österlenleden 

Vandrer man samtlige Österlenledens 14 etaper, ender man med at vandre en solid tur på i alt 188 kilometer i det sydøstlige Skåne.  

I modsætning til flere af de andre ruter, som går gennem skove, så følger Österlenleden ofte kysten. Det betyder masser af lange, hvide sandstrande, der ofte er mere eller mindre som støvsuget for mennesker, og der er selvfølgelig også den hyggelige, døsige fiskerlandsby i ny og næ.  

Men, skoven slipper man dog ikke helt for, og det er fint. For her er smukt og dejligt at vandre.  

Vælger man at udforske Stenshuvud Nationalpark bliver man belønnet med udsigter ud over Østersøen fra bakketoppene. 5. Öresundsleden 

Vil man på en hurtig smuttur i det sydsvenske, så bliver det ikke meget nemmere end at vende snuden mod Öresundsleden, der byder på i alt 172 kilometer inddelt i 19 etaper mellem Utvälinge mod nord og Bulltofta i syd. 

Ruten ligger nemlig lige lukt på den anden side af Øresund, og det er nemt at komme til stien med offentlig transport fra Malmø.   

Når man sætter ud på ruten, bliver man budt velkommen af den ene havudsigt efter den anden, og flere spændende naturreservater undervejs skaber oplagte steder at udforske. 

 

Her nogle af de relevante links til din tur på Skåneleden
Telte
Rygsæk
Fodtøj
Hængekøjer 

Find alt dit outdoor udstyr her

 

Du kan læse meget mere om Skåneleden, del-lederne og samtlige 103 dagsetaper på www.skaneleden.se, hvor der også er forslag til kortere strækninger.  

Inspiration
Posted: March 05, 2019
Forfatter: Opdag Verden