4 tips til at købe bæredygtigt grej

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
4 tips til at købe bæredygtigt grej
Råd og vejledning
12 January 2020

4 tips til at købe bæredygtigt grej

Der er (heldigvis) kommet langt større fokus på miljø og bæredygtighed i løbet af de seneste år, og der er efterhånden en lang række ting, man kan gøre for at købe grønnere, mere bæredygtige produkter. Her er fire ting, man kan være opmærksom på, hvis man gerne vil være ekstra god ved miljøet.

 

Kig efter grej med adskillelige dele 

De fleste kender nok scenariet: Et spænde på den trofaste rygsæk, der måske er slidt, men ikke som sådan fejler noget, går i stykker, og du kan ikke længere bruge rygsækken, som må lide døden. Men hvis du har været smart nok til at købe en rygsæk, hvor spænderne ikke er fastsyede, så kan du i stedet blot skifte spændet ud, og – vupti! – din rygsæk kan komme med på tur igen. 

Det er nemlig ikke kun materialerne, et produkt er lavet i, der er værd at kigge på, hvis man gerne vil købe bæredygtigt. 

Da der bliver brugt ressourcer såvel på at producere produkter, som der går på at skille sig af med dem, når de har udtjent deres levetid, er et bæredygtigt valg også et valg af produkter, der har en lang holdbarhed. 

Og kan man skifte dele, der går i stykker, holder grejet meget længere tid. 

 

Kig efter slidstærkt udstyr

Ligesom det er værd at kigge efter udstyr, hvor du kan udskifte de enkelte dele, så er det også en god ide at kigge efter udstyr i slidstærke materialer. Der en trods alt en rigtig god mulighed for, at de holder længere end mere skrøbelige produkter, som højest sandsynligt har en kortere levetid. 

Letvægtsudstyr er for eksempel ofte ikke specielt slidstærkt og har det med at have en kortere levetid. 

Kigger man på det fra et økonomisk synspunkt, så kan det også ofte betale sig at punge lidt mere ud for et kvalitetsprodukt i stærke materialer, som holder til den ene tur efter den anden, end at købe et billigere produkt, som skal udskiftes oftere. 

 

Kig efter organiske materialer

Der er masser af udstyr, hvor der er brugt naturmaterialer, der har glimrende egenskaber, hvor der er fokus på miljøet i produktionen, og som ikke kræver de store ressourcer at skille sig af med, når de på et tidspunkt skal videre til de evige udstyrsmarker. 

Her kan for eksempel være tale om kork på håndtaget til dine vandrestave samt læder og ruskind på vandrestøvlerne. 

Uld er et andet organisk materiale, der er værd at kigge efter. Her kan man tjekke, om ulden kan spores tilbage til gårdene, den kommer fra, og være sikker på, at der har været fokus på dyrevelfærd i produktionen.  

 

Kig efter miljøcertificeringer

Et godt pejlemærke til at træffe grønne valg er at kigge efter, om et produkt har en certificering. Her er en lang række forskellige at kigge efter, og det kan være lidt af en jungle. 

Bluesign er en almen anerkendt, bred certificering, der stiller krav til såvel en bæredygtig udnyttelse af energi og råvarer, ansvar for mennesker og miljø, en reduceret vandudledning, mindre luftforurening og forbedring af arbejdsforhold.

Når det kommer til dunprodukter, så er det værd at kigge efter RDS-certificerede dun. Det står for Responsible Down Standard og er et udtryk, at dunene kan spores, at der ikke plukkes fjer af levende dyr, og at dyrene ikke er blevet tvangsfodrede. 

Andre certificeringer er for eksmpel Oeko-Tex, Fairwear og Green Shape, som er Vaudes egen mærkning. 

Her i Eventyrsport er det værd at kigge efter udstyr, der er stemplet som ’Careful Choice’, der er vores egen certificering, som vi giver grønne produkter.  

Foto: beboy / www.shutterstock.com

Relevante links:
Careful Choice 
Bæredygtigt udstyr  
Bæredygtigt beklædning 

Råd og vejledning
Posted: January 12, 2020
Forfatter: Opdag Verden