4 smagfulde opskrifter til bål | Bålmad

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
4 smagfulde opskrifter til bål | Bålmad
Råd og vejledning
23 August 2021

4 smagfulde opskrifter til bål | Bålmad

Bliv inspireret til bålmad ud over det sædvanlige. Vi har samlet 4 opskrifter fra nogle af vores nye og populære kogebøger. Udforsk de mange muligheder, du har over åben ild og overvej om svampejagt kunne være noget for dig. Opskrifterne stammer fra Jakob Nusbaums Brændende Kærlighed og Vilde svampe af Niki Sjölund

Svampesuppe

Du kan blande stort set alle svampe i en suppe, så prøv dig bare frem, og find din helt egen yndlingskombination!

Vilde_svampe_INT_172-173

Fra Vilde svampe - Naturens bedste spisesvampe
Af: Niki Sjölund

Side 173

4 portioner

500 gram blandede svampe efter eget valg, fx skælstokkede rørhatte, kantareller eller hummerskørhat
100 gram hvidkål i mindre stykker
1 stort gult løg
1 fed hvidløg i skiver
1 dl rapsolie
1 knippe dild, hakket
2 dl piskefløde Sumak eller fintrevet citronskal
Olie til stegning
Eventuelt soja
Salt og friskkværnet sort peber

Skær svampene i mindre stykker, og brun dem i en gryde med olie, til de begynder at tage farve. Tilsæt kål og løg, og fortsæt med at stege over middelvarme. Vil du gerne have en mere kraftig og sød smag fra kålen, kan denne brunes over svag varme separat i forvejen for derefter at blive tilsat de andre ingredienser.

Når løg og kål begynder at få en god farve, hælder du vand på, så det dækker og lidt til. Du kan også hælde svampebouillon i vandet for at få endnu mere smag. Lad det koge godt sammen, i hvert fald indtil kålen bliver blød, men jo længere det får lov at simre, jo bedre bliver slutresultatet.

Blend rapsolie sammen med 1⁄2 knippe dild til en dildolie. Pisk fløden, til den lige begynder at tykne; den skal være løs og luftig.

Blend suppen til sidst. Hvis den bliver for tyk, kan du spæde op med bouillon eller fløde. Smag til med salt og peber samt eventuelt soja.

Server i skåle. Garner med en klat flødeskum, lidt sumak, og dryp dildolien over. Afslut med et drys finthakket dild.

CHILI CON CARNE

Der er ikke noget bedre end krydrede bålretter, som bider lidt fra sig og giver den indre varme. Jeg lavede på et tidspunkt verdens største portion chili con carne til et streetfood-arrangement, hvor der nærmest ikke kom nogen deltag- erne. Jeg endte med at have 80 kg chili con carne tilbage, som jeg ikke kunne!

Br_ndende_k_rlighed_int_kor2_18_trukket_3

Fra Brændende Kærlighed
Af: Jakob Nusbaum

Side 137

500 g skært kød i tern 4 spsk. olivenolie
2 løg i kvarte
5 hakkede fed hvidløg 1 mørk øl
1⁄2 l oksebouillon
3 tsk. røget paprika
1⁄2 tsk. cayennepeber 1 stang kanel
1 bdt. timian
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
2 milde chilier
2 ds. hakkede tomater 70 g tomatpuré
1 ds. kidneybønner
1 ds. sorte bønner Salt og peber
Tilbehør
Fed cremefraiche, lime, finthakket rødløg og peanuts

Varm en gryde op med olivenolie, og brun kødet godt af. Tag det op. Svits løg og hvidløg i olivenolie i et par minutter, og kom kødet tilbage i gryden igen. Kom øl, oksebouillon, krydderier og timian i.

Skyl peberfrugter og chilier, flæk dem, og fjern ker- nerne. Skær peberfrugterne i tern, og kom dem i gryden. Chilierne kommes i halve.

Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré og bønner, og lad retten simre 30 minutter eller længere, til kødet er dejligt mørt

Smag til med salt og peber, og servér med cremefraiche, lime, rødløg og peanuts på toppen.

Sk_rmbillede_2021-08-23_kl._11.52.23

PIZZA PÅ PIND MED PEPPERONI, MOZZARELLA & RØDLØG

Det er hyggeligt at lave pizza på pind over bålet. Lav en arbejdsstation, hvor børn og voksne kan lave deres egen yndlingspizza. Sørg for ikke at komme for meget fyld på. Det kan godt være svært, især når man er sulten. Men det er bedre at lave flere små pizzaer.

Br_ndende_k_rlighed_int_kor2_18_trukket_4

Fra Brændende Kærlighed
Af: Jakob Nusbaum

Side 80

30 g gær
21⁄2 dl vand
1 tsk. honning
2 tsk. salt
400 g hvedemel

Fyld

Pizzasauce
100 g revet mozzarella 1 rødløg i tynde skiver 8-12 skiver peperoni eller chorizo
1 tsk. oregano

Tegnning

Bland gær, vand, honning og salt i en skål. Kom næsten alt melet i, og ælt dejen godt sammen. Tilføj mere mel, hvis dejen er klistret. Lad den hæve 1 time med et viskestykke over.

Find nogle snobrødspinde, og afbark de yderste ca. 15 cm af spidserne.

Del dejen op i 8-10 portioner, som rulles med en kagerulle, så du får aflange firkanter. Kom lidt piz- zasauce på, derefter revet mozzarella, rødløg og pepperoni, og drys med oregano. Kom ikke for meget fyld på. Nu rulles pizzaerne på langs, så de bliver til tynde pølser. Rul pølserne på snobrødspinden, og grill dem langsomt over gløderne, til de er gyldne og sprøde. De må godt smage lidt af bål.

ÆGGEWRAP MED SALAT, BACON, CREMEFRAICHE, RØDLØG, TOMAT, AGURK & REVET OST

Æggewrap er en supernem og lækker bålret. Hvis du ønsker endnu mere smag af bål, kan du grille grønsagerne på en rist over bålet først. Det kan anbefales at bruge en kniv, hvis wrappen skal deles.

Br_ndende_k_rlighed_int_kor2_18_trukket_

Fra Brændende Kærlighed
Af: Jakob Nusbaum

Side 107

8 æg
1 skyllet snittet hjertesalat 1 tomat i skiver
6 skiver agurk skåret i strimler
1⁄4 spidskål
1⁄2 rødløg i skiver
100 g revet ost
8 skiver stegt bacon
Olie til stegning
Salt og peber
Cremefraichedressing
2 dl cremefraiche 1-2 presset hvidløg 1⁄2 tsk. citronsaft
1 knivspids salt
1 knivspids peber

Tegnning2

Bland ingredienserne til cremefraichedressingen sammen, og lad den trække på køl i 20 minutter.

Varm en pande med lidt olivenolie op over gløderne. Slå 2 æg ud i en skål, og tilsæt lidt salt og peber. Pisk med en gaffel. Kom æggemassen på panden, og drej panden, så æggene fordeler sig. Bag wrappen ca. 1-3 minutter på hver side. Løsn forsigtigt æggewrap- pen med en træpaletkniv hele vejen rundt, så du
kan vende den, uden at den går i stykker. Bag alle 4 æggewraps på denne måde.

Lav en salat med hjertesalat, tomat, agurk, spidskål og rødløg.

Anret salaten på halvdelen af hver æggewrap. Kom ost, cremefraichedressing og bacon i. Luk forsigtigt æggewrappen.
Tip: Lav din egen yndlingssalat, og brug evt. andre former for kød. Eller du kan lave den helt uden kød.

Udforsk resten af bålopskrifterne lige her

Bliv inspireret til madlavning i det fri på vores webshop:

Råd og vejledning
Posted: August 23, 2021
Forfatter: Magento User