4 nye historiske vandreruter i Norge

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
4 nye historiske vandreruter i Norge
Inspiration
16 August 2021

4 nye historiske vandreruter i Norge

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Den norske natur er fuldstændig fantastisk og specielt de norske fjelde er overstrøet med et utal af vandrestier – prøv selv at se på dette kort. Her finder du alt fra små, fine ture til vilde, ugelange eventyr. Og der kommer hele tiden nye ruter til. Her i artiklen får du kendskab til fire historiske ruter, som ligger spredt ud over hele Norge. Du lærer lidt om deres længde, hvad de kræver og hvad du kan vente dig af oplevelser.

Vandreruterne er et samarbejde mellem Riksantikvaren og Den Norske Turistforening, som driver et enormt antal hytter rundt om i hele Norge, hvor vandrere kan overnatte og stille sulten. De vedligeholder også tusindvis af kilometer vandrestier.

De historiske ruter har flere formål. For det første vil de gerne have folk ud på stierne, så de får nyt liv. Derudover vil de gerne give folk mulighed for at udforske Norges gamle færdselsårer og den særlige kulturarv, de gemmer på. 

Det er vidt forskelligt, hvad ruterne sætter fokus på. Det kan være alt fra gammel sæterkultur i bjergene og fangstruter langs landets forrygende flotte fjorde til oldgamle handelsveje og den tidlige vandrekultur i et land, hvor naturen og oplevelser i naturen spiller en stor rolle.

Projektet med de historiske ruter så dagens lys i 2012. Her blev der lanceret syv ruter rundt om i Norge. Ude på stierne er der information om, hvad der gør ruten speciel, og ruterne bliver samtidig beskrevet grundigt på nettet, så man kan lære mere om historien og forberede sig til selv at komme ud op opleve dem.


Historisk Vandrerute Jotunheimen

Den første rute har fået det mundrette navn Historisk Vandrerute Jotunheimen, og den går, som navnet mere end antyder, gennem Norges mægtigste bjerge i Jotunheimen, som ligger i Sydnorge. Ruten er ikke en rundtur, men går fra A-B. Du vælger selv om du vil starte i Gjdensheim i øst eller Fondsbu i vest.

Her er tale om en lidt mere krævende, klassisk fjeldrute, der bringer dig ud på de stier, hvor pionererne inden for norsk fjeldturisme satte deres tydelige fodaftryk. Derfor skal du også have vandreformen og udstyret i orden, når du tager afsted på turen her. Det er også vigtigt at være skarp på kort og kompas, når du er på tur i området.

Ruten starter i Gjendesheim, følger bredden af fjeldsøen Gjendes og ender i Fondsbu. Turen er inddelt i fire etaper, og undervejs er der fine hytter at overnatte i. Man behøver derfor ikke slæbe på den helt tunge rygsæk, da telt, underlag og kogegrej kan blive derhjemme.

Og vil du have den helt lette oppakning, men lidt flere ting i hytterne morgen og aften, så kan du arrangere af få transporteret din bagage fra hytte til hytte, så den venter, når du når frem.

Der er en del højdemeter undervejs, så du skal regne med en krævende tur. Belønningerne er dog store: landskaberne her i hjertet af Jotunheimen er imponerende, udsigterne er dramatiske. Og en lang række norske kunstnere har fundet deres inspiration i bjergene her.

Den samlede rute er ca. 60 kilometer lang og er som sagt fordelt på fire dagsetaper. Ruten er kun tilgængelig mellem juni og oktober, primært på grund af sne i bjergene.

Du kan læse mere om ruten her.


Stølsruta i Valdres

Stølsruta i Valdres er smuk en vandretur på ca. 70 kilometer over fem dagsetaper, som forbinder en række gamle sætere og gårde. Ruten løber i 800-1000 meter over havet og dermed går meget af ruten gennem det træløse landskab på fjeldet. Her vil du opleve vidtstrakte udsigter, med de sneklædte bjergtoppe som kullise. Her får du også et indblik i den flere hundrede år lange sætertradition, samtidig med at man vandrer gennem storslået natur.

Stølsruta er beliggende i Sydnorge, ca. 200 km. Nordvest for Oslo, så den er nem at fange i bil. Dog skal du være opmærksom på, at ruten starter i nord ved Tisleidalen og går mod syd, til byen Merket. Så du skal lige have undersøgt hvordan du kommer tilbage til din bil igen, når vandreturen er slut.

Nordmændene har selv gradueret vandreruten som middel sværhedsgrad – det vil sige at den kan klares af alle med en nogenlunde form og grundlæggende vandrefærdigheder.

Som alt andet i Norge er du afhængig af vejret på denne tur, og turen kan derfor gås mellem juli og oktober, når den er snefri.


Reisadalen

Den historiske vandrerute i Reisedalen er på ca. 47 kilometer, som er fordelt over tre dagsetaper og ligger højt mod nord tæt på Tromsø, tæt på grænsen til Sverige. Du kan enten starte turen fra Saraelv i vest eller ved Ráisjávri i øst. Størstedelen af turen går gennem Reisa Nationalpark, og her er tale om den lidt mere krævende vandretur, hvor elementerne kan vise tænder. Her er desuden flere elve, man skal krydse. Nordmændene betegner ruten som værende ekstra krævende. Derfor skal du være fuldstændig sikker på dine egne fjeldevner og på dit udstyr, før du tager afsted. Så langt mod nord kan det nemlig hurtigt blive farligt, hvis uheldet er ude, og du ikke ved hvordan du skal håndtere det.

Når det er sagt, så er området deroppe fuldstændig fantastisk! Så du skal endelig ikke lade dig afskrække, men bare have en sund og naturlig respekt for naturen og fjeldet, så langt mod nord.

Du kan læse mere om vandreruten på dette link.


Aurlandsdalen

Den sidste rute du skal høre om er også den absolut korteste. Der er tale om den historiske rute i Aurlandsdalen. Vandreruten ligger i Sydnorge og området er meget populært. Det er berømmet for sine smukke udsigter over vand og bjerge. Du kommer gennem et skiftende landskab, på din dagsvandring. Du kommer til at gå langs søer og floder, se fjelde i det fjerne og gå på gamle græsningsarealer i lavlandet. Ruten løber over 17 km og er dermed oplagt til en dagstur. Men det er en krævende tur.

Denne historiske rute i Aurlandsdalen er en gammel færdselsrute, som folk har brugt i århundreder.

Du kan læse mere om ruten her.


I alt er der 14 historiske ruter af begive sig ud på. På www.historiskevandreruter.no kan du læse mere om ruterne og finde links til beskrivelser af turene med informationer om hytter, antal højdemeter, hvordan man kommer frem til ruterne og meget mere.


Rigtig god tur!

 

Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:

Vandrestøvler og vandresko

Vandresokker

Vandrestave

Rygsække

Blogindlæg: 7 gode grunde til at vandre fra hytte til hytte

Blogindlæg: 9 stykker grej til vandreturen fra hytte til hytte  

Foto: Martin Klausen

Inspiration
Posted: August 16, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger