3 weekendture på Skåneleden

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
3 weekendture på Skåneleden
Inspiration
25 November 2021

3 weekendture på Skåneleden

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Skåne ligger nogenlunde lige i baghaven, og her venter masser af fine weekendvandreture, som kan gennemføres på et par dage. Skåne har næsten alt det, som resten af Sverige også byder på – bare meget tættere på. Der er dybe skove, smukke søer og så mange kilometer stier, at du nærmest ikke behøver møde et andet menneske hele weekenden.

Her er tre fine vandreruter på Skåneleden, som alle sammen kan foretages på en (evt. forlænget) weekend.

 

Skåneleden er en vandresti, der er inddelt i seks del-leder. Stien ligger i Skåne og har i alt 1000 kilometer at udforske til fods, og mens det nok er en lidt for stor mundfuld for de fleste vandrere, så er der et utal af muligheder for at udvælge sig en kortere strækning og vandre den. Hvis du gerne vil læse mere om del-lederne i deres helhed, så kast et blik på denne artikel.

Her er tre vandreture på Skåneleden, der alle egner sig til en weekendtur:

 

Den afsidesliggende: Östafors - Glimåkra (56 km)

Vandreturen her ligger i det nordøstlige Skåne i et område med store granskove og flere større søer, der som fine oaser pludselig åbenbarer sig for vandreren. Landskabet er generelt temmelig fladt, og her er ikke særlig mange mennesker, så du kan snuse lidt til fornemmelsen af svensk vildmark, uden at skulle bruge alt for mange timer på transporten.

Inden du sætter ud, skal du sørge for at have pakket rygsækken fornuftigt og have mad med til hele ruten, da der ikke er nogle steder at proviantere undervejs. Og når ruten er så kort som den er, så kan det måske give mening for dig at have en masse lækkerier med i rygsækken. Især hvis du tager afsted i de lidt koldere måneder. Så er det rart med noget lækkerhed undervejs.

Der er til gengæld rigeligt med fine muligheder for at finde fine steder til teltet undervejs, og foretrækker du det, kan du også overnatte i shelter. Brotorpet er for eksempel et fint et. Herfra er der udsigt over søen Immeln. Og så skal du huske at udnytte, at Sverige jo har Allemandsretten at byde på – den betyder, som bekendt, at du må sætte dit telt op nærmest alle steder. Hvis du lige skal have børstet lidt støv af din Allemandsretten-viden, så læs denne artikel.

Er du i god form, kan du nappe turen på to vandredage, men hvis du forlænger weekenden med en ekstra dag, er der selvfølgelig mere tid til at nyde pauser undervejs og eventuelt tage en dukkert i en af skovsøerne. Det kan især være rigtigt rart, hvis du tager turen om sommeren.


Den komfortable: Skrylle-Sövde (43 km)

Det bliver ikke meget lettere, hvis du kommer fra Danmark! Den her vandretur starter lige øst for Lund og det er nemt at køre dertil. Det er desuden en tur, som er god til folk, der måske ikke har den helt store erfaring med at drage på vandreture, fordi den er relativt kort og relativt tæt på civilisationen. Her kan du f.eks. opleve Dalby-kirken, som blev bygget omkring 1060 og dermed er den ældste bevarede stenkirke i hele Skandinavien!

Du kan sove i telt på turen, men du kan også lade det ligge derhjemme og i stedet lade dig forkæle med overnatning indendørs. Når den første vandredag er overstået, kan du tjekke ind på The Lodge, der er lavet som et slags amerikansk vildmarkshotel. Her kan du få fyldt depoterne op med lækker mad og drikke. Den næste dag kan du tjekke ind på en kro eller en Bed & Breakfast i Blentarp.

Ude på stierne går du tit oppe på åsen, hvor der vokser løvtræer og egetræer. Ofte er der flotte udsigter ud over landskaberne. Du kommer også forbi en mængde skovsøer, og også et gammelt stenbrud, som nu er en sø – et perfekt sted at tage en dukkert!


Den ukendte: Ekeröd-Brösarp (56 km)

Vandreturen her følger Østerleden, som snor sig gennem en del af Skåne, der ofte bliver fravalgt – måske fordi den ligger langt væk og er lidt besværlig at komme til. Der er noget gammeldags over områderne – gamle gårde og stenmure flankerer af og til stien, og der er dejlige smålandsbyer undervejs, hvor du sommetider kan proviantere eller overnatte, hvis du er heldig.

Du kan overnatte i shelter undervejs, men du kan dog ikke være sikker på, at der ikke allerede ligger et par vandrere i dem, så det er en god idé også at have et telt eller en hængekøje med i rygsækken – og udnyt Allemandsretten!

Ruten følger stier og småveje gennem et terræn, der ikke byder på de store udfordringer. Trænger du til at vandre længere, når du er nået frem, så kan du også fortsætte videre ud til havet og vandre langs det. Du kan faktisk gå helt ud til nationalparken Stenshuvud, hvor du kommer lidt til vejrs og kan skue vidt og bredt ud over landskaberne – på en god, klar dag kan du se Bornholm i det fjerne. 

 

Husk også:

… at der findes utallige andre ruter på Skåneleden – det er bare om at komme i gang!

 

Rigtig god tur til det sydsvenske!

 

Du kan læse mere om vandring på Skåneleden her og finde informationer om lokal transport i Skåne her.

 

Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:

Vandresko og vandrestøvler

Vandrestave

Soveposer og liggeunderlag

Kogesæt og grydesæt

Brændere og grill

Spisegrej

Blogindlæg: Overnat i hængekøje på friluftsturen

Blogindlæg: Allemandsretten i Sverige: Hvad skal du vide?

 

Foto: Tim Christensen

Inspiration
Posted: November 25, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger