3 vandreture på Sicilien

< Forrige artikel Næste artikel >
3 vandreture på Sicilien
Inspiration
18 August 2021

3 vandreture på Sicilien

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Sicilien lokker med store, dramatiske og meget varierede landskaber. Den opleves bedst til fods, og vi har gravet tre ture frem, der byder på henholdsvis en toptur på en aktiv vulkan, en tur til ’De Dødes By’ og en klassiker med formidable ruiner.  

Sicilien har på mange måder det hele. Der er skønne sandstrande ved lune Middelhavsvande, skyggefulde olivenlunde, velduftende blomsterenge, smukke citronplantager og ikke mindst bjerge høje nok til, at sneen daler om vinteren. Og så er der selvfølgelig vulkanen Etna, der kan finde på både at ryge og spy. Faktisk er over 80% af landskabet på Sicilien bjerge og bakker, så hvis du er på udkig efter at få højdemeter i benene, så er du kommet til det rette sted!

Derudover er der den oldgamle historie med ruinbyer, der giver et ekstra lag til oplevelserne. For her smelter smuk natur og fascinerende kultur, fra såvel det gamle Grækenland og fra Romerrigets storhedstid, sammen. Bl.a. er vulkanen Etna navngivet af grækerne, som også beskrev det første udbrud, helt tilbage i 1500 f.v.t. Navnet betyder ”jeg brænder” på græsk. Vandrer du ud på de gamle muldyrstier, der zigzagger op og ned over bjerge og langs kyster, kommer du tæt på det hele. Giver du dig i kast med de her tre vandreture, får du et varieret indtryk af en spændende ø.


Her i artiklen bliver du klogere på tre forskellige ruter og så får du noget praktisk information:

  1. Til tops på Etna
  2. Ruten til De Dødes By
  3. En toptur fra Taormina
  4. Praktisk om rejsen til Sicilien

1. Til tops på Etna 

Etna hænger uløseligt sammen med Sicilien, og derfor er vandreturen til toppen heller ikke nogen hemmelighed. Her vil du, rets sikkert, blive mødt af andre vandrere og turister, som også skal have en stor vandreoplevelse. Europas største, aktive vulkan lurer konstant over én på øen, og turen til toppen er på mange måder højdepunktet på en tur til Sicilien. Turen til toppen er ikke så lang og kan klares på en dag.

Det er fascinerende at opleve de forskellige klimabælter, du begiver sig op gennem. Du starter i subtropiske frugtplantager, hvor solen er hed, kommer op gennem skyggefulde bøgeskove og videre op i en nøgen, vulkansk verden af bjerge, hvor intet gror. Store dele af året er der endda en smule sne tæt ved toppen, hvilket er ganske logisk – den ligger nemlig i 3.329 meters højde.  

De fleste, der vandrer til tops på Etna, starter ved Rifugio Citelli. Herfra er der omtrent 1100 højdemeter til toppen. Husk dog lige at tjekke Etnas humør inden afgang – der er trods alt tale om en aktiv vulkan. Det kan du gøre på denne side.

Hvis du nu hellere vil lave noget andet end at vandre på Etna, så er det faktisk også muligt f.eks. at stå på ski på Etna. Vulkanen har to skiområder og en kabelbane, som kører om til krateret.

Etna ligger på den østlige side af øen – den nærmeste store by er Catania, som ligger små 50 km væk.


2. Ruten til De Dødes By  

På en ø med så meget oldgammel historie er det oplagt at vandre tilbage i tiden. Fra bjergbyen Sortino, på den sydøstlig del af Sicilien, går en sti til nekropolis-området Pantalica, der trækker tråde tilbage til bronzealderen.  

Du vandrer ned i dybe, dramatiske kløfter, hvor op imod 5000 grave er hugget ind i klipperne. Sandstensklipperne er lysegrå og står i skarp kontrast til de grønne landskaber. Går du herind om sommeren, kan der være hedt, men der er mulighed for at køle af i floden.  

Alt i alt byder turen på en glimrende kombination af fin vandring med en klar destination og et fascinerende kig langt tilbage i tiden. Ruten er ca. 10 km lang, går i et loop og er nem at komme til.  

3. En toptur fra Taormina 

Langt de fleste turister, der lægger vejen forbi Sicilien, besøger landsbyen Taormina. Byen byder velkommen med et af øens mest kendte ruin-områder – det oldgamle græske teater, hvorfra der er udsigt til såvel altoverskyggende Etna som ud over Middelhavets vande og småøer. Taormina ligger i den nordøstlige del af Sicilien – Messina er den nærmeste, store by. Her i landsbyen kan du se levn fra de mange forskellige kulturer og herskere, som har regeret i området. Lige fra de gamle grækere, som grundlagde byen; over romerne, som byggede et amfiteater; til normannerne, som byggede landsbyens højtbeliggende borg; og så prominente personer som Richard Wagner og Frederick Nietzsche har boet og arbejdet i byen. 

Men når nu de fleste turister og besøgende blot ser byen, så skal du da prøve noget andet end alle andre, ikke?  

Der går nemlig gamle muldyrstier mod toppen Monte Veneretta, som bringer vandrere langt væk fra de andre rejsende. I stedet for turister, er det duftende urter og sicilianske orkidéer, som dominerer. Fra toppen skuer du ud over øen, Messina-strædet, Middelhavet og øerne. Også denne udsigt har inspireret mange kunstnere i byen. Og hvis du gerne vil have en mulighed for at komme lidt væk fra varmen, så kunne denne tur godt være noget for dig.


Praktisk om rejsen til Sicilien 

Du kan flyve retur fra Danmark til Palermo eller Catania for 1000-1500 kroner. Der er glimrende offentlig transport på øen, hvis du altså ikke lejer en bil. Derudover er der færgeforbindelser til De Æoliske Øer og videre til den lille ø Stromboli, hvor du kan opleve endnu en vulkan i udbrud. 

Som du kan læse ud fra listen, så ligger alle tre ruter på den østlige del af øen, hvorfor det giver fin mening at flyve til Catania.

Du kan rejse til Sicilien året rundt. Efteråret er det vådeste tidspunkt af året, vinteren er mild og velegnet til vandreture, foråret er perfekt, mens sommeren kan blive rigtig, rigtig varm. Vælg derfor den årstid der passer dig bedst. Der er masser af muligheder for fin indkvartering på Sicilien – for eksempel på en såkaldt agriturismo, som er en italiensk form for landlig Bed & Breakfast, hvor du spiser klassisk, italiensk bondemad.  

 

Rigtig god tur!

 

Her finder du links til relevant fodtøj og udstyr
Vandresko
Vandresandaler
Vandrestøvler
Rygsække

Inspiration
Posted: August 18, 2021
Categories: Vandring i Europa
Forfatter: Eventyrsport Blogger