3 vandrehemmeligheder i Østeuropa

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
3 vandrehemmeligheder i Østeuropa
Inspiration
13 December 2018

3 vandrehemmeligheder i Østeuropa

Selvom Østeuropa de seneste år er kommet bedre med på vandrekortet, er her stadig masser af ruter og områder, der er ukendt for de fleste. Her venter betagende bjerglandskaber, spændende kultur og kun få mennesker på stierne. Det er bare med at komme af sted!

 

1 Peaks of the Balkans Trail

Balkan gemmer på masser af eventyr, som blot venter på at blive opdaget med vandrestøvler og rygsæk. Her er landskaberne ofte store og utæmmede, der er en stærk og spændende lokalkultur, og så er du ikke i fare for at gå i gåsegang med andre vandrere. Du har tværtimod en stor chance for at have det meste stort set for dig selv.

 

Peaks of the Balkans Trail slynger sig gennem de tre lande Albanien, Kosovo og Montenegro. Her vandrer man gennem dybe, frodige dale, forbi store vandfald og blanke søer, tæt under dramatiske klippetoppe og gennem landsbyerne, der giver den ekstra prik over i’et og et indblik i en kultur langt fra den, vi kender i Norden.

 

Her kan man stadig støde på hestevogne på de små landeveje, i haverne bliver der plukket granatæbler, og i skovene lusker ulven omkring.

 

Det faktum vil måske for nogen være med til at gøre det til et oplagt valg at overnatte hos lokale, der driver små, rustikke hoteller og gæstgiverier. Det er nemlig muligt at overnatte indendørs på hele ruten, der er på i alt 192 kilometer. Folk bruger som regel 10 til 14 dage på at gennemføre den.

 

Du kan læse mere om Peak of the Balkans Trail her.

2 Rila-bjergene

Bulgarien ligger ikke umiddelbart i top, når vandrere fra vores del af verden vælger deres næste turmål, men der er dog rigeligt at komme efter. I Bulgariens Rila-bjerge er der hele 29 toppe, der rager op i mere end 2500 meters højde. Mellem dem kan man blandt andet udforske mere end 200 gletsjersøer, og så snor to af Europas langdistancevandreruter, E4 og E8, sig gennem Rila-bjergene.

 

Som en ekstra bonus kan man vælge, om man vil gå med telt, underlag, sovepose og kogegrej, slå teltet op under stjernerne og have det hele for sig selv, eller om man foretrækker en lettere rygsæk og et tag over hovedet om natten.

 

Der findes nemlig 20 bemandede hytter samt fem refugier, hvor man kan overnatte og tilmed få et varmt måltid mad. Man kan også sætte kursen mod områdets bjerglandsbyer, når mørket falder på, og overnatte på pensionater.

 

Alt i alt finder man glimrende vandring på såvel markerede som umarkerede stier, og der er både dagsture og længere ruter.

 

Du kan læse mere om at vandre i Rila-bjergene her.

3 Tatra-bjergene

Tatra-bjergene er den højeste del af Karpaterne og danner grænse mellem Polen og Slovakiet. Her venter et netværk af 275 kilometer markerede vandrestier, der snor sig ind og ud mellem tinder og dale.

 

Toppene er ikke forrygende høje i forhold til nogle af de højere bjergkæder i Europa, men de forrevne klippetoppe rager op i små 2500 meters højde og er ganske dramatiske.

 

En god ting ved Tatra-bjergene er, at det er muligt at finde ture for folk på alle mulige forskellige niveauer. Her er ture for familien, for nybegynderen, der gerne vil prøve kræfter med bjergvandring, og for de erfarne, der leder efter nye, store oplevelser.

 

Vil man helt til tops, kan man for eksempel sætte kursen mod Polens højeste bjerg, Rysy. Faktisk har toppen tre tinder, der hver især udgør en glimrende dagstur.

 

Det er ikke tilladt at overnatte i telt i parken, men der er otte hytter at overnatte i.

 

Du kan læse mere om at vandre i Tratra-bjergene her og her.

 

Herunder finder du links til relevant fodtøj og udstyr:

Vandrestøvler og vandresko

Vandrestave

Drikkedunke og drikkeflasker

 

Foto: SSokolov via Shutterstock

 

Inspiration
Posted: December 13, 2018
Categories: Rejse , Vandring
Forfatter: Opdag Verden