3 uforglemmelige dagsture i Norge

< Forrige artikel Næste artikel >
3 uforglemmelige dagsture i Norge
Råd og vejledning
30 September 2019

3 uforglemmelige dagsture i Norge

Man behøver ikke sætte ud på langtur i fjeldet med tung rygsæk for at få fantastiske vandreoplevelser i Norge. I landet med de mange bjerge og fjorde er der forrygende dagsture, der byder på uforglemmelige oplevelser.  

Faktisk kan man på en enkelt dag nå at vandre til toppe og udsigtspunkter, der på mange ugelange vandreture ville være højdepunktet. Det betyder, at man kan nøjes med at bære en lille dagtursrygsæk med lidt ekstra tøj og nogle snacks.

Gaustatoppen

lieve-ransijn-Q4D1x-gumrE-unsplash

Norge er enormt, men det er ikke desto mindre muligt at skue ud over en sjettedel af hele landet, hvis du står på toppen af Gaustatoppen på en dag, hvor vejret er klart. Bjerget, som for øvrigt er nemt og hurtigt at nå frem til, står nemlig for sig selv, som en ensom kolos, så der er intet, der blokerer udsigten.  

Faktisk kan du se til såvel Sverige mod øst som ud til fjordene mod vest fra toppen. 

Toppen ligger i 1883 meters højde, men starter man med at vandre fra parkeringspladsen ved Stavro mellem Rjukan og Tuddal, kan man alligevel nå den på omtrent tre timers vandring. Da det tager lidt mindre tid at gå ned og tilbage til bilen igen, er der fint med tid til at nyde udsigten fra toppen og suge det hele til sig. 

Synes du, at udsigten og toppen er for fin til at forlade igen så hurtigt, så kan du overnatte i en hytte deroppe. Den mere end 100 år gamle Gaustatoppen Turisthytte bliver drevet af Den Norske Turistforening (www.dnt.no), hvor du også blot kan kigge inden for til en kop kaffe, en snack eller et måltid mad

Du kan læse mere på www.gaustatoppen.no

Romsdalseggen

jk-baseer-tyKTB7UdoSc-unsplash

Det behøver ikke være super anstrengende, blot fordi belønningen er stor. I Norge er det ingen hemmelighed, at vandreturen på Romsdalseggen ikke kun er en af de smukkeste dagsture i hele landet – det er også en af dem, der er lettest tilgængelig. 

Undervejs kan du skue ned i dybe dale langt under dig, spejde mod horisonten, hvor spidse tinder prikker hul på himlen, og du kan se havet glimte i det fjerne. 

En fordel ved turen er, at du kan tilpasse den, alt efter hvor hård og svær du ønsker, den skal være. Der er nemlig ruter i tre forskellige sværhedsgrader. 

’Normalruten’ fører én ud på en velmarkeret fin sti, men da man vandrer hen langs fjeldryggen, virker det, som er man på toppen af verden – har man tendens til højdeskræk, er det fint med en turkammerat at støtte sig til. 

Den middelhårde rute bringer én gennem mere krævende terræn. Benene kommer også lidt mere på arbejde, da der er flere højdemeter at tackle, og er det ikke nok, kan man sætte ud på den ekstreme rute; med mindre man er særdeles erfaren, kræver det for de flestes vedkommende, at man hyrer en guide. 

Alt efter ens form og hvilken rute, man ender med at vælge, skal man regne med at bruge et sted mellem 5 og 8 timer på at vandre de omtrent 10 til 12 kilometer. 

Du kan læs mere om ruten på Romsdalseggen her: www.fjordnorway.com/things-to-do/hike-the-romsdalseggen-ridge-p926773

Preikestolen

valdemaras-d-khbjgGAerPU-unsplash

Her er der absolut ikke tale om nogen overraskelse eller en rute, hvor du er alene i naturen. Der er tværtimod tale om Norges måske største naturattraktion i form af det svimlende plateau, der troner 604 meter over Lysefjordens blå vande. Det er dramatisk, og det er utroligt smukt.   

Stien til Preikestolen er til tider ganske stejl, og man skal nok regne med at bruge omtrent fire til fem timer på turen, der starter ved Preikestolen Fjellstue og er på cirka seks kilometer. Og så skal man sørge for at have masser af tid til at hænge ud på plateauet, når man når derop. 

Du kan læse mere om vandreturen op på Preikestolen her: www.visitnorway.dk/rejsemal/fjord-norge/ryfylke/vandring-til-preikestolen/

Læs også:

10 fredelige fjeldhytter i Norge

Relevante links:

Råd og vejledning
Posted: September 30, 2019
Forfatter: Opdag Verden