3 typer telte til turen

< Forrige artikel Næste artikel >
3 typer telte til turen
Råd og vejledning
11 November 2019

3 typer telte til turen

Der er masser af ting at overveje, når man vælger telt til vandreturen. Telte kommer med masser af forskellige detaljer, men et godt sted at starte er at finde ud af, hvilken type telt der passer én bedst:  Et tunneltelt, kuppeltelt eller måske endda en lavvu? 

Som med alt andet grej handler det i bund og grund om at være opmærksom på sine behov, kigge på fordele og ulemper ved de forskellige typer telt og foretage det rette valg. 

Intet telt er perfekt til alle typer ture, men for at hjælpe på vej med det rette valg er her en gennemgang af tre gængse typer telte.

TUNNELTELTET 

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at det her telt er formet en smule som en tunnel. Det er aflangt, men derudover kommer det i vidt forskellige størrelser; fra de helt små og lette telte, hvor der kun er plads til solovandreren, til de store og rummelige telte, hvor en håndfuld personer kan finde ly for natten. 

Fordele: Der er flere fordele ved tunnelteltet. Det byder for eksempel på meget plads i forhold til, hvor meget det vejer, og det er selvfølgelig altid vigtigt at have vægten med i overvejelserne, hvis teltet skal bæres i rygsækken. Tunneltelte er også nemme at sætte op, og så står de solidt og stabilt – særligt hvis man sætter dem op langs vindretningen. En anden fordel er, at man typisk starter med at sætte yderteltet op for derefter at sætte inderteltet op. Det er en stor fordel, hvis man forventer regn på turen, da man på den måde garanteret, at kabinen er tør, når man kravler derind.

Ulemper: Tunneltelte kan være følsomme over for skiftende vindretninger, som man for eksempel kan komme ud for i højere bjerge, hvor vindene bliver kastet rundt mellem tinder og dale. Hvis man er på ture, hvor der bliver rigtig varmt, og der ikke er risiko for natteregn, så er det for det meste ikke muligt kun at slå inderteltet op og nyde den svalende gennemstrømning af luft og udsigten til stjernehimlen. Og så er tunnelteltet ofte lidt ’sværere’ at komme ind og ud af end kuppelteltet, da man går ind fra enden og ikke fra siden. 

KUPPELTELTET 

I modsætning til tunnelteltet, hvor man slår yderteltet op først og inderteltet op bagefter, så starter man ofte med inderteltet og sætter derefter yderteltet op på kuppeltelte. Kuppelteltet kan også typisk sætte op, uden at man skal have pløkker i, men for det meste vil man dog slå dem i, hvis det er til. Så står det mere stabilt. Vil man spænde apsis ud, skal man også for det meste have gang i pløkkerne.   

Fordele: kuppeltelte kræver ofte mindre plads end tunneltelte, og så kan det være en stor fordel, at de kan stå uden brug af pløkker. Det betyder nemlig, at de er lige til at slå op på hårde overflader som for eksempel klipper. Det er også en fordel, at man kan nøjes med at slå inderteltet op og lade yderteltet ligge i posen. Det er skønt på en varm sommerdag, hvor man gerne vil mærke brisen gennem inderteltet og have mulighed for at beundre nattehimlen. Mange kuppeltelte har også to udgange, en på hver side, så det er nemmere at komme ud af teltet, hvis man er to, da man har hver sin indgang og udgang. Kuppeltelte har også ofte stejlere endevægge, så man bedre udnytter den plads, teltet optager på jorden.

Ulemper: Skal du på fjeldet i for eksempel Skandinavien, så er det en ulempe, at man slår inderteltet op først for derefter at spænde yderteltet på. Står det ned i stænger, kan dit indertelt og kabinen nemlig nå at blive våd, inden du får yderteltet på. Og det er ikke sjovt at kravle ind i en vandpyt, når alt, man har brug, for er tørvejr og hvile. 

LAVVUEN 

Lavvuen er som en tipi og typisk består den blot af et stort oversejl, som rejses med en central stand. På nogle modeller er det dog også muligt at købe et indertelt eller en bund, hvis man ikke vil ligge og sidder direkte på jorden. 

Fordele: Der er god plads i en lavvu. Man kan ofte stå oprejst inde i en den, og der er også typisk meget plads i forhold til, hvor meget lavvuen vejer. De er samtidig meget stabile selv i vind, og så er de gode om vinteren. Der er endda plads til, at man kan tage en lille varmeovn med ind i lavvuen, så der bliver sprødt og dejligt derinde. Store lavvuer er fantastiske, hvis man er mange af sted på tur sammen, og man gerne vil have fokus på det sociale. De er glimrende som fællestelte, hvor man enten sover, eller hvor man måske bare spiser og hygger sammen, inden man trækker sig tilbage til sit eget telt.  

Ulemper: Lavvuer er ofte ret store og vejer en del, så de passer ikke videre godt til vandreture. Der bliver dog lavet lavvuer til mellem to og fire personer, som fint kan konkurrere med tunnel- og kuppeltelte, når det kommer til, hvor meget vægt hver person skal bære.

Se et stort udvalg af telte og udstyr til telte

Råd og vejledning
Posted: November 11, 2019
Forfatter: Opdag Verden