3 tips til fysisk forberedelse inden en lang vandretur

< Forrige artikel Næste artikel >
3 tips til fysisk forberedelse inden en lang vandretur
Råd og vejledning
03 May 2017

3 tips til fysisk forberedelse inden en lang vandretur

At vandre er jo ikke bare at sætte den ene fod foran den anden… eller… det er det jo, men der sker så meget mere i kroppen, end bare at flytte fødderne fremad.

Gang-bevægelsen er så dybt indlejret i den forlængede rygmarv, at man kan bevæge sig over alverdens forskellige underlag, uden at tænke videre over det. Derfor kan det lyde mystisk for mange, at man skal træne “vandring” inden en lang vandretur.

Men det er med vandring, som med så mange andre ting i livet, - man bliver bedre af at øve sig! 

Denne artikel handler dog ikke så meget om selve den del med at flytte foden fremad, men mere om optræning af ben og ryg, inden du skal af sted.

1.råd: Gå! 

Hver dag. Mindst en time. (eller 10.000 skridt)

Det lyder indlysende, men så alligevel, - selvom alt tæller, også turen fra bilen til hoveddøren, så er det at vandre i mange timer ikke helt det samme som at gå mange små ture.

Der sker det på længere ture, at efterhånden som de svageste, mindst udholdende muskler udtrættes, bliver din gang-effektivitet nedsat.

Det kræver, at andre muskler overtager i forbindelse med skridt-afviklingen, og du vil ofte opleve en anden ømhed og træthed efter lange ture, som du ikke har efter 10 korte ture. Derfor bør dine forberedelser op mod en langtur involvere ture af flere timers varighed en gang om ugen.

På den måde får du dels trænet de “svageste led i din kæde”, dels lærer du kroppens signaler at kende. På den måde vil du senere vide, om dine skavanker skyldes normal ømhed efter en lang dag, eller om du skal passe på for at undgå en begyndende overbelastningsskade.

De sidste uger op til en længere tur, kan du med fordel gå med den oppakning, du forventer at bruge på turen. Rygsækken og eventuelle vandrestave flytter dit balancepunkt en lille smule, og det kræver lidt tilpasning af ens gang-afvikling.

Desuden er vandreture i al almindelighed sunde, og selvom du ikke har en længere tur i kalenderen, kan du med fordel trække i støvlerne på grund af de sundhedsmæssige fordele - og fordi det er dejligt!

Se vores udvalg af vandrestøvler her

2.råd: Løft tungt, og stræk ud

Formålet er ikke at få store muskler, men i stedet at få stærke muskler, smidige sener og ditto led.

Vi anbefaler, at du laver øvelser der involverer flere led, fordi kroppen generelt - og under vandring i særdeleshed - arbejder som en sammenhængende enhed, og ikke isoleret, muskel for muskel, led for led.

Det mest effektive i forbindelse med vandring (og i livet i almindelighed) er at træne sin krop (og i højeste grad hjerne og nervesystem) til at samarbejde over flere led og muskelgrupper.

Styrketræningen kan med fordel kombineres med yoga, dans, gymnastik eller tilsvarende, hvor du bliver strækket godt ud, lærer at bruge din krop i sjove stillinger, og måske endda får pulsen op. Det er et godt supplement til den relativt ensidige træning som vandring er, og det styrker nerveforbindelser og finmotorik på en måde som vil forbedre udholdenhed og effektiviteten i vandringen.

3.råd: Restitution

Lyt til kroppen, og få nok hvile.

Hold en hviledag eller -uge, hvis du fornemmer en småskade. Det er let at pådrage sig overbelastningsskader, men svært at komme af med dem igen. Der udover er det vigtigt for restitutionen at spise sundt og sove rigeligt.

Du behøver ikke pulver, og piller. Fyld i stedet tallerkenen med grøntsager og lidt tilbehør, og måske en snaps i ny og næ… Uden mad med næring og rigelig hvile, vil al din indsats i træningen være spildt.

Derfor - spis sundt, og sov rigeligt.

Go tur.

Se vores mange forskellige vandrestave hér

Råd og vejledning
Posted: May 03, 2017
Forfatter: Eventyrsport Blogger