3 tips til at undgå vabler på vandreturen

< Forrige artikel Næste artikel >
3 tips til at undgå vabler på vandreturen
Råd og vejledning
04 November 2019

3 tips til at undgå vabler på vandreturen

Vabler. Væskefyldte, smertende djævle, der kan gøre vandreturen til en pinsel og sætte en deprimerende dæmper på humøret. Har man først én gang prøvet at vandre med vabler på fødder eller tæer, har man ikke lyst til at opleve det igen. 

Heldigvis er der nogle ret simple ting, man kan gøre, for at forhindre vabler. 

Vi kigger her på tre ting, der er nemme at gøre, som reduceret risikoen for vabler væsentligt. 


Brug de rette vandrestøvler

Vandrer du i et par støvler, der er for store, kan dine fødder ende med at skøjte rundt, og det er noget nær den optimale situation for vabler at udvikle sig i. Er støvlerne derimod for små og strammer for meget, er der også en øget risiko for at ende med vabler. 

Begge dele skaber nemlig den friktion, som er årsagen til vablerne.  

Du skal derfor være helt sikker på, at dine støvler passer netop dig. Og så skal du huske, at de skal være gået til, inden du sætter ud på længere ture. Nye støvler kan trykke steder, dine sarte fødder ikke er vante til, og så opstår miseren. Du skal derfor have vænnet fødderne til støvlerne, inden du tager på længere ture. Specielt ture over flere dage kan blive smertelige, hvis du allerede til at begynde med udvikler vabler.  


Brug de rette sokker

Når du har styr på fodtøjet, skal du huske at få styr på sokkerne. Bruger du et par bomuldsstrømper fra skuffen derhjemme, som du bruger til hverdag, har du en rigtig god chance for, at dine fødder kvitterer med nogle væskende vabler. 

Bomuld suger nemlig fugt til sig, og er dine fødder våde, er der større risiko for friktion, som man netop vil undgå. 

Brug derfor strømper, der er specifikt designet til vandring. Her er der ofte tale om strømper i uld (som er et naturligt vidundermateriale til stor set alt friluftsbeklædning), eller syntetiske materialer, der har de rette egenskaber. 

Pak også et ekstra par sokker, så du kan skifte til tørre sokker, hvis dine fødder blive våde, og om aftenen, hvor det bare er dejligt at komme ud af dagens strømper og få nogle lidt friske på fødderne.


Vent ikke – reagér nu!

Prøv hele tiden at have i baghovedet, hvordan dine fødder og tæer har det. Er der noget, der trykker? Steder, hvor det begynder at svide en smule? Det er så nemt bare at fortsætte og tænke, at det nok er okay; specielt sidst på dagen, hvor du er ved at være træt, men holder et godt tempo for at komme i lejren, få støvlerne af og teltet op. 

Stop! 

Det er netop her, du skal have støvlerne af, se om du er ved at udvikle vabler og gøre noget ved det med det samme, hvis det er tilfældet. Se, om der er tegn på rødme eller anden irritation. Tør fødderne, hvis de er våde. Skift eventuelt strømper. Og er der en vabel på vej, så gør noget ved det. Put et vabelplaster eller noget tape på: stop den friktion, der er sket og har dannet grundlaget for at gøre dine skridt længere nede ad stien sure.

Udstyr til vandreturen

Råd og vejledning
Posted: November 04, 2019
Forfatter: Opdag Verden