3 råd til en lettere rygsæk

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
3 råd til en lettere rygsæk
Råd og vejledning
04 December 2019

3 råd til en lettere rygsæk

Hvert kilo du bærer på ryggen, når du vandrer, betyder noget. En lettere rygsæk betyder mere overskud ude på stierne samt mindre risiko for at overbelaste ryg, skuldre og så videre. Her er tre simple råd til, hvordan du skærer ned på vægten i rygsækken og får en bedre vandretur.


Overvej telt, sovepose, underlag og rygsæk

Der er nogle ting, du ikke kommer uden om i oppakningen, når du skal på vandreture. Du skal have en rygsæk, ly, sovepose og underlag. Og her er mange kilo at spare, hvis du planlægger godt.  

Når det kommer til dit ly, er der gode kilo at spare. Vil du have vægten helt ned, kan du overveje en tarp, men også hvis du foretrækker trygheden, sikkerheden og hyggen i et telt, kan du komme rigtig langt ned i vægt. Er I flere på tur sammen, kan I dele teltet mellem jeres rygsække, og er du villig til at punge ud, kan du også få telte på under et kilo, der kan klare mosten på de fleste ture.   

Når det kommer til sovepose, kan man få lette dunsoveposer, og man kan også hoppe med på letvægtsbølgen og anskaffe sig en quilt; en slags mellemting mellem en sovepose og et tæppe, hvor lynlåsen er sparet væk sammen med en del af det stykke, man ligger oven på i en sovepose. Det betyder at både vægten og prisen ryger ned. 

Et godt oppusteligt underlag vejer heller ikke det store, og det er samtidig til at betale sig fra.

Har du vægten for øje, når du køber grej, kan du få telt, sovepose og underlag, der tilsammen vejer under 2 kilo – og samtidig byder på rigeligt med komfort.

Kan du holde vægten af din samlede oppakning nede, behøver du måske heller ikke en kæmpe stor rygsæk på 75+ liter, som vejer et ondt år. Du kan i stedet nøjes med en rygsæk på 50 liter eller mindre, som samtidig sidder glimrende på ryggen. 

 

Lad være med at pakke hele klædeskabet

Overvej nøje hver eneste beklædningsgenstand, du pakker i rygsækken. Har du virkelig brug for den?  

Det er fristende lige at tage et ekstra par bukser, et ekstra par sokker, et ekstra par boksershorts, en ekstra trøje osv. med på tur, men overvej, om det egentligt bidrager til en bedre tur – eller om det blot fylder og vejer og sagtens kunne være blevet hjemme i skabet. 

Når du har taget det tøj på, som du regner med at komme til at gå i, plus et isolerende mellemlag og en skaljakke, hvis du ikke regner med at starte ud i det, så er du stort set i mål (afhængigt af, hvor barsk en tur, du skal ud på).

Et par ekstra sokker, et par ekstra underbukser, en let hue og måske et par handsker, og så behøver du sandsynligvis ikke mere.  

Pak maden med omtanke

Skal du på vandretur over flere dage, hvor du ikke har mulighed for at proviantere undervejs og dermed kommer til at slæbe på mad, kan der være rigtig meget vægt at spare. 

Kender du omtrent dit kalorieforbrug per dag, undgår du at komme med kilovis af mad, du aldrig fik fortæret.

Forsøg derfor at finde ud af, hvor meget du egentligt spiser på en vandredag. Det handler om at finpudse pakningen, og når du har været på et par ture, begynder der er dukke et mønster op. Tag noter, når du kommer hjem fra tur, så du kan huske, hvad du spiste, og hvad der endte med at komme med hjem i rygsækken igen. 

Men husk dog at tage lidt ekstra mad med. Skulle du ende i en nødsituation, som betyder, at du er længere ude i vildmarken end beregnet, er det vigtigt ikke at løbe tør for mad.  

Er du et sted med masser af vand langs stien, er der heller ikke nogen grund til at bære rundt på litervis af vand ad gangen. 

Relevante links:
Rygsaekke
Bukser
Telte 

Råd og vejledning
Posted: December 04, 2019
Forfatter: Opdag Verden