3 oversete vandreruter i Finland

< Forrige artikel Næste artikel >
3 oversete vandreruter i Finland
Inspiration
25 September 2019

3 oversete vandreruter i Finland

Når det kommer til vandreture, frister vandring i Finland en plads i skyggen af de store vandrenaboer Norge og Sverige. Men begiver man sig mod nord til landet med de uendelige skove og tusindvis af søer venter der rent vandreguld, som de færreste danskere har fået øjnene op for.  

Her er 3 klassiske ruter i det finske, hvor chancen for at møde andre danskere er meget, meget lille. 

Vandring på ruten fra Hetta til Pallas (55 km)

Stien her højt mod nord i det vestlige Lapland lokker ved vandring, der går ud over de enorme, åbne vidder. Her kan man spejde til horisonten i det fjerne, nyde den slags himmel, som virker uendelig, for så pludselig at dykke ned i en dal, hvor alt ændrer sig for en stund, ind til man igen er oppe i det åbne. 

Da ruten er så højt mod nord, ligger der ofte sne helt frem til begyndelsen af juni, og selv midt på sommeren kan man stadig risikere at få våde støvler. Det er her, der er flest mennesker på ruten, mens det bedste, mest ensomme, tidspunkt at sætte ud på er sidst på sæsonen, inden vinteren lægger sig over landet igen engang i løbet af oktober. 

Er man til sne og ski, bliver ruten for øvrigt brugt som langrendsrute om vinteren. 

Det er muligt at overnatte med et tag over hovedet i hytter langs stien, men foretrækker man teltet, så er det også muligt at slå det op nær hytterne. 

Du kan læse mere om de forskellige etaper på ruten på www.nationalparks.fi/hettapallashikingtrail/trailroutedescription/hettapallashikingtrail

Karhunkierros stien (82 km)

Her er tale om Finlands mest populære vandrerute, som også er kendt under navnet Bjørneruten. Klassikeren er inddelt i fire sektioner, der hver især byder på sin egen store natur. Her er dybe skove, hvor duften af vilde urter fylder næseborene; smukke nåleskove, der ligeledes dufter skønt; idylliske sommerenge, der lokker til lange pauser; betagende floder med vilde vande, der brager af sted, som vinterens sne smelter. 

Flere strækninger af stien er vandret uden de store udfordringer, men man kan godt ruste sig til et par flodkryds, hvor vandrestavene viser sit værd, når man navigerer gennem hurtigløbende elve – især hvis man er på tur tidligt på sæsonen, hvor der kan være godt knald på. 

Det skal man dog ikke lade sig afskrække af. Ruten er velmarkeret, og det er en super tur, som man kan vandre uden at være en hverken særlig erfaren eller hårdfør.  

Der er 10 hytter at overnatte i langs ruten, og da der samtidig er mulighed for at proviantere cirka hver anden dag, er det til at holde vægten i rygsækken på et fornuftigt niveau.

På tur på Nordkalotleden (70 km)

Nordkalotleden er en klassiker, der snor sig 800 kilometer gennem det nordlige Skandinavien, og det er oplagt at kaste sig over den lille strækning, der ligger i Finland. Heroppe kan man vandre i midnatssolen i store, åbne fjeldområder og flotte frodige birkeskove, se gamle gletsjere og skue ned i dybe dale.  

Når man kommer så højt mod nord, så er sæsonen for vandring forholdsvis kort og varer fra engang i juli til omtrent i midten af september. Tager man af sted på andre tidspunkter, skal man forvente en gevaldig dans med vejrguderne. 

Uanset hvornår man tager af sted, skal man dog være klar på en udfordring af de lidt større, og det er rigtigt fint at have noget erfaring med fjeldvandring, inden man giver sig i kast med ruten her. 

Man kan overnatte i hytter, hvor det er muligt at reservere pladser.

Du kan læse mere om de forskellige etaper på ruten på  www.nationalparks.fi/nordkalottledentrail/trailroutedescription

Relevante links:

Fodtøj
Udstyr

Inspiration
Posted: September 25, 2019
Forfatter: Opdag Verden