3 nye bøger spækket med eventyr

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
3 nye bøger spækket med eventyr
Inspiration
29 November 2018

3 nye bøger spækket med eventyr

Trænger du til noget eventyrlig læsning og inspiration til ture ud i verden, så har vi løsningen. Vi har nemlig udvalgt tre nye bøger, der på hver sin måde tager læseren med ud på store eventyr i vores forunderlige, fantastiske verden.

 

80 år med Eventyrernes Klub

Det er 80 år siden, at den berømte polarforsker og forfatter Peter Freuchen – manden med træbenet, der gik under tilnavnet "Store Peter" – dannede Eventyrernes Klub. I forbindelse med klubbens jubilæum er der blevet udgivet en mursten af et værk (650 sider, der vejer intet mindre end 2,6 kilo), skrevet af medlemmerne selv og redigeret af Cavlingpris-modtager Alex Frank Larsen.

 

Peter Freuchen mistede sin venstre fod i Grønland, og mange mænd ville i dag give deres højre arm for at blive medlem af hans klub, men det er ikke så lige til endda. Først og fremmest kræver det trangen til at begive sig ud på eksotiske rejser og evnen til at fortælle om dem, som det gøres i DE EVENTYRLIGE – Jorden rundt i 80 år med Eventyrernes Klub.

 

Blandt klubbens medlemmer er således den første danske flyver, Jacob Ellehammer; den dansker der har været dybest nede i havet, Torben Wolff; den første på toppen af Mount Everest, Michael Knakkergaard; den første dansker i rummet, Andreas Mogensen; den første i kajak nord om Grønland, John Andersen, og mange, mange flere.

 

I de forløbne 80 år er 468 blevet optaget som medlemmer, heraf er 112 særdeles nulevende.

 

I bogen kan man læse om dem og deres vidt forskellige historier og lære om ukendte sider hos eventyrere som jordomsejleren Troels Kløvedal, forfatteren Ib Michael, aktivist-kokken Nikolaj Kirk, Kon-Tiki-ekspeditionsleder Thor Heyerdahl, eliteforskerne og professorerne Rane og Eske Willerslev, den vagabonderende fotograf Jacob Holdt, rejseforfatteren Hjalte Tin, Kina-specialisten Sven Burmester og en masse andre pionerer med mod og mandshjerte til at rapportere fra alverdens spændende afkroge.

8.848 meter over havets overflade

I maj 2018 kastede en af Danmarks bedste bjergbestigere, Jakob Urth, sig ud i et vovestykke af en anden verden, da han med livet som indsats begav sig mod toppen af Mount Everest uden brug af ekstra ilt.

 

I Mod verdens tag - De højeste bjerge og de største eventyr tager Jakob Urth læserne 8.848 meter op over havets overflade, helt til tops på den iskolde tinde, der hvert år koster en række bjergbestigere livet. Ekspeditionen gik da heller ikke helt, som Jakob Urth havde håbet, men han nåede toppen. Og han overlevede turen ned igen, så han kunne berette om turen og tinden i bogen her.

 

Det er dog ikke det eneste eventyr, læseren kommer med på i bogen. Der er således også fortællinger fra andre togter til legendariske bjerge i godt otte kilometers højde, og Jakob Urth fortæller også humoristisk om sit eventyrlige liv som guide i nogle af klodens fjerneste afkroge.

Med Sirius i Grønland

12 mand fra det danske forsvar patruljerer de enorme, forfrosne vidder i Nordøstgrønland. Gennem næsten 60 år har Slædepatruljen Sirius nemlig hævdet Danmarks suverænitet i det ufremkommelige og øde landskab.

 

Det er selvsagt kun mænd af et særligt stof, der gør tjeneste ved slædepatruljen. De tilbringer to år i et af verdens mest barske områder. Her, afsondret fra omverdenen, er de overladt til sig selv og må stole på deres egne og makkerens kundskaber og dømmekraft; ikke mindst når de i hold på blot to patruljerer i månedsvis uden at se andre mennesker.

 

Sirius – Et øje i nord er et indblik i den verden, mændene fra Sirius oplever. Som læser kommer man med slædepatruljen på arbejde, fornemmer den formidable natur, mærker den bidende kulde og får en forståelse for, hvad det er for en vilje, der skal til for at overleve i en verdens af is og kulde. 

 

Man lærer selvfølgelig også om hundene, der trækker mændene gennem is, sne, storme og kulde, som de gode, hårdtarbejdende kammerater, de er.

 

Bogens forfatter, Peter Bondo Christensen, er biolog, journalist og forfatter. Han har været i Daneborg – hovedsædet for Sirius – femten gange. Han var desuden udsendt på Galathea 3-ekspeditionen som formidler for Undervisningsministeriet, har skrevet adskillige populærvidenskabelige artikler og er hovedforfatter til flere bøger om naturvidenskabelige emner.

 

Bogens fotograf er Magnus Elander, som også er forfatter og har en særlig interesse for Arktis. Han har deltaget i mere end femogtyve ekspeditioner og rejser til Nordøstgrønland, og hans billeder er blandt andet blevet publiceret i National Geographic Magazine og en lang række andre internationale tidsskrifter. Han har desuden vundet prisen Wildlife Photographer of the Year og er medlem af International League of Conservation Photographers.

 

Foto: Yoel Desurmont 

Inspiration
Posted: November 29, 2018
Forfatter: Opdag Verden