3 nationalparker på den anden side af sundet

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
3 nationalparker på den anden side af sundet
Inspiration
04 March 2019

3 nationalparker på den anden side af sundet

Med Sydsverige har vi vildmarken i baghaven, og man opdager hurtigt, at landskaberne bare er større i Sverige, og man får noget, vi ikke har i det danske.  

 

Söderåsens Nationalpark 

Söderåsen er ikke det sydlige Sveriges mest velbevarede hemmelighed, og det er der en god grund til. Nationalparken ligger tæt på Malmø, det er nemt at komme frem til den, og naturen lokker med noget, vi slet ikke har i Danmark.  

Ikke nok med, at skovene er store, dybe og fredelige, finder man også dybe dale, store skrænter og endda noget så eksotisk som vaskeægte klipper. Landskabet er kuperet, og man får hurtigt en fornemmelse af at være langt, langt væk hjemmefra; ude i vildmarken.  

Et fantastisk sted at starte er at tage turen op til Hjortespringet. Klippen stikker godt 10 meter ud og byder på en vældig udsigt ud over de store skove.   

Der er selvfølgelig godt med markerede vandrestier i Söderåsens Nationalpark, men der er dog ikke den allemandsret, der ellers gælder i store dele af Sverige. Til gengæld kan man tilbringe hyggelige aftener og fredelige nætter på parkens to overnatningspladser. 

Her finder man hytter, som er gratis at overnatte i. Her er bålpladser med brænde og økser, så man kan få gang i et hyggeligt bål. Her er shelters, hvis man foretrækker at overnatte i dem, og hvis man hellere vil sove i telt, er der fine græsarealer. Der er også toiletter.  

Alt i alt byder Söderåsen på fin, hyggelig vandring for såvel de mere erfarne, som nybegynderen der gerne vil prøve at vandre i det svenske.   

 

2 Dalby Söderskog Nationalpark 

Endnu en nationalpark, man hurtigt og nemt når frem til fra Danmark. Den lille nationalpark, der har 100 år på bagen, ligger blot 7 kilometer øst for Lund i Skåne, og her finder man en biologisk særpræget skov, som man i mange år troede var oprindelig urskov.  

Det er den dog ikke, da der er beviser for, området på et tidspunkt var opdyrket, og at der i jernalderen gik en vej gennem parken. Ikke desto mindre oplever man en skov, der vrimler med gamle træer.  

Man kan besøge parken året rundt, men særligt i foråret er den ret fantastisk. Her forandrer vilde anomener skovbunden til et gult og hvidt tæppe. Intens fuglesang sørger for lydkulissen. Ren idyl. 

Stierne i parken er korte og samtidig meget familievenlige; det er et glimrende sted at medbringe børnene til eventyr i det fri. 

  

Stenshuvud Nationalpark 

I modsætning til de to andre nationalparker på listen her, så ligger Stenshuvud ved kysten. Det er Sveriges sydligste nationalpark, hvor selve ’bjerget’ Stenshuvud tårner 97 meter op over havets overflade.  

Det lyder jo ikke af meget, men fra hver af de tre toppe på bjerget, er der fine, fine udsigter ind over land og ud over havet. Har det givet sved på panden at tackle toppen, er det oplagt med en tur ned på den populære strand.  

Rygterne siger, at den hvide sandstrand er den mest eksotiske i hele Skåne, og det er der noget om. Det er utrolig fint med de grønne bakker, der rejser sig stejlt fra den smalle strand.  

Der findes også en håndfuld fine vandrestier. Hver især tager de op mod et par timer, men kombinerer man dem, har man rigeligt til en lang dag i nationalparken.  

 

Læs mere om nationalparken på https://visitskane.com/sv/node/427  

 

Inspiration
Posted: March 04, 2019
Forfatter: Opdag Verden