3 lange vandreruter i USA

< Forrige artikel Næste artikel >
3 lange vandreruter i USA
Inspiration
04 March 2019

3 lange vandreruter i USA

Falder talen på vandring i USA er det ofte de helt lange vandreture, der bliver bragt på bane – Pacific Crest Trail, Great Divide Trail og Appalachian Trail. Men der er masser af uforglemmelige vandreture, der ikke kræver halve år at gennemføre, men byder på masser af eventyr og uforglemmelige landskaber. Her er tre af de bedste.  

The Arizona Trail  

Stien her snor og bølger sig 1314 kilometer gennem Arizona – fra Coronado National Memorial ved den mexicanske grænse i syd til statsgrænsen til Utah i nord. Landskaberne, man vandrer gennem, er ofte gigantiske. Ofte tørre. Næsten kontant fascinerende.  

Her er enorme ørkener, hvor kaktusser rækker armene mod den blå himmel. Her er vidtstrakte bjergplateauer. Her er dybe, alpine skove, der byder på svalende skygge. Og så venter en af de helt klassiske, amerikanske naturoplevelser hen mod slutningen af turen.  

Starter man i den sydlige del af staten, oplever man rå ørkenbjerge, der dog under monsunen sidst på sommeren blomstrer op, så man skulle tro, at det var løgn, med vilde blomster i lilla og lyserøde farver, der skyder op fra ørkenen, der bliver dækket i grønt. Måske ser man en ørkenskildpadde krybe over stien. Eller en klapperslange. Er man heldig får man øje på en gilaøgle. Om natten hyler prærieulvene.  

Trænger man til lidt civilisation, kan man stoppe i Tucson, inden en Saguaro National Park venter med kaktusser, som strækker deres stikkende arme mod himlen i bedste Lucky Luke-stil  

Ruten undgår på fornuftig vis betonbyen Phoenix med millioner af mennesker, og så sker den store forandring, i det man begynder at bevæge sig op i højderne. Sedona med de knaldrøde klipper er et højdepunkt på turen samt et godt sted at tage en slapper i en dag eller to, og inden man når den lille universitetsby Flagstaff, vandrer man op gennem dybe nåletræsskove med rislende bække og temperaturer, der næsten føles svale efter den konstante sol længere mod syd. 

På den anden side af Route 66 og Flagstaff venter så turen gennem selveste Grand Canyon. Fra den ene kant, ned til bunden og op på den anden side. 1600 højdemeter ned, 1600 højdemeter op igen. Alene de par dage, det tager, er hele turen værd.  

Ikke langt fra Grand Canyon slutter ruten ved grænsen til Utah, som man når med 1314 kilometer i benene.  

 

The Colorado Trail  

USA’s mægtigste bjergkæde, The Rocky Mountains, dækker en stor del af staten Colorado, og selvfølgelig snor en vandresti sig gennem de formidable bjerge. The Colorado Trail starter ved foden af Rocky Mountains nær Denver og slutter 782 kilometer senere i Durango i det sydvestlige hjørne af Colorado 

Undervejs kommer benene på prøve. Der er således en samlet stigning på 27.000 meter, og man sætter sjældent fødderne under de 3000 meter, når man først er kravlet ind i bjergene. Men belønningerne opvejer det hele. Og mere til. Man vandrer over fredsommelige plateauer, gennem alpine skove, over blomsterenge, langs brusende floder og under forrevne tinder.  

Samtidig giver stien et indblik i en amerikansk stat, der på mange måder var det vilde vesten for halvandet århundrede siden. Man vandrer gennem småbyer, hvor guldfeberen rasede (og folk stadig kommer med drømme om at finde guld og leve lykkeligt forever after), og der er små westernbyer med gode bryggerier, der serverer øl til tørstige vandrere, isbutikker og diners med store burgere.  

Colorado Trail leverer varen med storslået natur og charmerende byer.  

John Muir Trail 

Den 340 kilometer lange John Muir Trail er noget nær den perfekte vandresti. Den begynder et af de mest ikoniske steder på listen over USA’s vildeste landskaber, Yosemite Valley, går gennem nogle af de mest spektakulære områder i Californiens Sierra Nevada-bjerge og slutter på toppen af det højeste punkt i The Lower 48 (USA's stater uden Hawaii og Alaska) – 4421 meter høje Mount Whitney.  

Faktisk bliver man forkælet, allerede inden man begynder at vandre. Starten på stien er nemlig på de idylliske enge i Yosemite-dalen. Her flyder den dovne Merced-flod over grønne dalstrøg under de himmelragende granitklipper, der strækker sig 800 lodrette meter mod himlen.  

Allerede på den første vandredag er der enorme vandfald langs stien, og snart har man lagt dagsturisterne i nationalparken bag sig og har bjergene foran sig.  

Sierra Nevada-bjergene er kendte for sine vidtstrakte granitklipper, og omgivet af dem vandrer man gennem kløfter og dale, over enge og langs floder og spejlblanke bjergsøer. Bjergtoppe på en 4000 meters penge titter ned på én.  

Stien slutter på toppen af Mount Whitney. Her står man på kanten til en anden verden: Et par lodrette kilometer under én ligger nemlig ørkenen i Owens Valley. Et uforglemmeligt sted at afslutte en af verdens mest fornemme vandreture.  

 

Læs mere om stien på www.aztrail.org  

Læs mere om turen på www.coloradotrail.org  

Læs mere på www.johnmuirtrail.org  

 

Inspiration
Posted: March 04, 2019
Forfatter: Opdag Verden