
3 korte pilgrimsture til fods
Pilgrimme har vandret på Europas stier og småveje i adskillige hundreder år. Ruterne byder i dag på smuk natur, rig kultur og spændende historie, hvad enten man er pilgrim i traditionel forstand eller blot vandrer for at finde fred, fordybelse og fin natur. Her er tre bidder af længere pilgrimsruter, hvor man kan få en smagsprøve på konceptet.
1 Via Francigena i Italien
Via Francigena er en oldgammel pilgrimsrute, der i sin tid startede i engelske Canterbury og førte gennem blandt andet Frankrig til Rom. Navnet på ruten betyder da også ’Vejen, der kommer fra Frankrig’, men en af de mest interessante strækninger ligger i Toscana.
Vandrer man mellem de mildest talt charmerende middelalderbyer San Gimignano og Siena – en rute på omtrent 50 kilometer – oplever man skøn natur og vidunderlig historie. Den middelalderlige bakketopsby San Gimignano er berømt for sine firskårne stentårne og er som taget direkte ud af et eventyr. Her er intime pladser og snævre gyder, og uden for bymurene snor ruten sig videre forbi vinmarker lige pladask midt i chianti-regionen.
Man vandrer på grusveje og små stier til endnu en eventyrlig lille by, Monteriggioni, hvor man bliver budt velkommen til hyggelig overnatning bag den gamle bymur. Brostensbelagte småveje fører én videre gennem skov, forbi ruinerne efter middelalderlandsbyen Cerbaia og hele vejen til smukke Siena, hvor man sagtens kan få en ekstra dag eller to til at gå med at snuse rundt i området omkring den livlige, centrale plads; Piazza del Campo.
Læs mere om ruten og find kort på www.viefrancigene.org
2 Jesus Trail i Israel
På stien her vandrer man ganske bogstaveligt i Jesus’ fodspor. Jesus Trails 65 kilometer slynger sig nemlig gennem hans hjemegn, Galilæa, som ligger i den nordlige del af Israel. Det var her, den historiske Jesus voksede op, og på de fire dage, det tager de fleste at tilbagelægge ruten, kommer man tæt på masser af steder, man hører om i Biblen.
Ruten starter i Nazareths gamle bydel og bølger gennem landskaberne til Kapernaum, som var et af de steder, hvor Jesus ofte prædikede for sine disciple. Man vandrer videre gennem en bred vifte af forskelligartede landskaber med alt fra gold klippeørken over frodige dalstrøg til skyggefulde olivenlunde og fine klippebjerge. Igen og igen bliver man mindet om den kulturelle og religiøse betydning, Galilæa har.
Her er romerske amfiteatre, korstogsborge fra middelalderen, oldgamle synagoger og romerske villaer med mosaikgulve. Man kommer gennem kana, hvor Jesus ifølge Biblen udførte sit første mirakel og lavede vand om til vin, man vandrer gennem arabiske og jødiske landsbyer, op på Mount Arbel og har udsigt til Geneserat Sø, der ligger 214 meter under havets overflade. Det gør den til verdens lavest beliggende ferskvandssø.
Alt i alt giver det en rute, der er rig på historie, kultur og fine landskaber.
Læs mere på www.jesustrail.com
3 Camino de Santiago i Spanien
Det er umuligt at komme uden om Caminoen, når man taler om pilgrimsvandring i Europa. Den er ganske enkelt den mest berømmede og den mest vandrede. Og også her kan man få sig en fin smagsprøve på en forlænget weekend – der vil være god sandsynlighed for, at man derefter vil tilbage og vandre mere.
En god, kortere strækning på Caminoen starter i Pamplona og fører i løbet af 45 kilometer vandrere til Estella. Som det for det meste er tilfældet med Caminoen, så er ruten velmarkeret og godt sat op til vandrere. Man vandrer på stier og småveje gennem parker og dale til landsbyen Cizur Menor. Her er der en fin kirke fra 1200-tallet. En stigning fører én op til højdedraget Alto du Perdon, der er prydet med statuer af gamle pilgrimme.
Inden man når helt derop, kommer man dog til Fuente Reniega, hvor man falder over en af de legender, der er med til at give pilgrimsvandringen ekstra kolorit. Legenden lyder sådan her: En udmattet, dødtørstig pilgrim blev fristet af djævlen. Men han modstod fristelsen. Som belønning dukkede en apostel op. Han viste pilgrimmen vej til kilden, hvor han kunne slukke tørsten.
I Middelalderbyen Uterga er der flotte, hvidvaskede huse, og i San Juan Bautista-kirken i Obanos kan man kaste et blik på Guillermos kranie støbt i sølv. Guillermo var en hertug, som vandrede pilgrimsruten med sin søster, Felicia. Hun ville have ham til at efterlade sig, så hun kunne leve resten af sit liv som eneboer, men han nægtede. Da hun nægtede at drage tilbage til Frankrig med ham, slog han hende ihjel. Da Guillermo flere år senere vandrede til Santiago igen, blev han så ramt af anger, at han efter sigende sørgede over sin søster frem til sin egen død.
I dag når pilgrimme Pamplona 22 kuperede kilometer efter Obanos.
Læs mere om Caminoen på www.caminoadventures.com og på www.santiagopilgrimme.dk
Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:
Foto: Pedro Rufo