3 gode bål til lejren

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
3 gode bål til lejren
Råd og vejledning
11 September 2017

3 gode bål til lejren

Et bål er hygge på turen. Det er varme i lejren. Det er et sted at lave mad, når du er på tur. Men et bål er ikke bare et bål, for alt efter hvordan du vælger at bygge det, har det forskellige egenskaber. Vi kigger nærmere på tre af de mest typiske bål til friluftsliv.


Et godt bål er en vigtig del af enhver lejr, når man er på vandretur, kanotur, på tur i havkajakken eller ude en nat i shelter. Der er få ting, der er bedre end at sidde mæt og varm ved et godt bål, stirre ind i flammerne og hygge med turkammeraterne. Et godt bål er hyggeligt at lave mad over, og et godt bål kan være vigtigt, hvis du er blevet kold og skal have varmen igen.

Forskellige typer bål er dog gode til forskellige ting. Inden du bygger dit bål, skal du gøre op med dig selv, hvad det primært skal bruges til. Skal du bruge det til at lave mad over? Skal du bruge det til at skabe en masse lys i lejren? Ellers måske til at generere varme? Skal det blusse hurtigt op, eller skal det vare hele aftenen, ind til stjernerne står klarest på himlen, og det er tid til at krybe i soveposen?

Her er tre typer bål, der hver i sær har sine egne styrker:

#1 Pagodebål: Godt til madlavning over bål

baal_1

Tag dine store stykker brænde og stabl dem op, som om du skulle til at starte et spil Klodsmajor – men undlad at lægge brænde, hvor de midterste stykker i Klodsmajor ligger. Du lægger altså to stykker brænde parallelt med hinanden og lægger dernæst to næste stykker brænde oven på dem, så de ligger for enden af de første lag.

Nede mellem det første lag tænder du dit bål: Du starter med at tænde lidt bark for eksempel, og når ilden tager fat i den, lægger du noget kvas oven på, inden der ryger nogle små pinde på. Når ilden begynder at tage fat, bygger du pagoden højere med dine store stykker brænde. Du kan også bygge hele pagoden færdig, inden du tænder op, men så er det lidt sværere at justere, hvis ilden for eksempel ikke får fat første gang.

Flammerne i pagodebålet starter nedefra, og da der er rigeligt med udluftning, brænder det hurtigt, og der opstår ret hurtigt gløder, du kan bruge til madlavning. Bålet er også godt som lys- og varmebål.

#2 Pyramidebålet: Godt til hurtigt at få varmen

baal_2

Er du blevet kold ude på stierne eller vandene, og trænger du til hurtigt at få varmen, så er pyramidebålet vejen frem. Bålet skaber nemlig hurtigt meget varme, da flammerne tager fat stort set med det samme. Du tænder bålet ved at få gang i din bark, kvas og småpinde, og så bygger du ellers en pyramideformet tipi rundt om det. Hurtigt har du bygget et bål, du kan varme dig ved.

#3 Berberilden: Perfekt til hygge i lejren (og fin til madlavningen)

baal_3

Berberilden er lidt anderledes end de to andre typer bål, da bålet bliver tændt oppefra og brænder nedad. Det lyder måske lidt pudsigt, men der er tale om et effektivt bål, der brænder længe. Samtidig egner det sig fint til at lave mad over.

Du bygger bålet ved at lægge tre til fire rækker af brænde oven på hinanden. Hver anden række er roteret 90 grader; igen minder det om Klodsmajor, men til forskel fra pagodebålet, lægger du også brænde i de midterste rækker. Der er dog fint, hvis der er en lille smule mellemrum mellem brændestykkerne, så bålet får lidt luft.

Når stakken er bygget færdig, tænder du et lille bål på toppen med bark, kvas og småpinde.

Berberilden brænder nedad, og det betyder blandt andet, at det ikke brænder lige så hurtigt. Dermed sparer du brænde. Og det er der en god grund til. Navnet berberild henviser nemlig til et folk, der lever i de tørre områder i Nordafrika, hvor det ikke er nemt at finde brænde. Derfor skal der spares på brændet i bålet.

Berberilden kan for øvrigt det hele. Der er små flammer til at lave mad over, og senere er der gløder til samme formål. Og så er det et hyggeligt bål, der stille og roligt brænder aftenen lang.

Det tunge og det lette brænde

Det er langt fra ligegyldigt, hvilken type brænde du bruger til dit bål. Overordnet taler man om tungt brænde og let brænde. Tungt brænde er kompakt, da der er tale om træsorter, der vokser langsomt. Det er velegnet til at lave bål med gode gløder, der varmer i lang tid.

Eksempler på tungt brænde er for eksempel bøg og eg.

Fyr og gran er eksempler på let brænde. Det er ikke nær så kompakt, da træerne vokser langt hurtigere, og det betyder, at brændet futter hurtigere af på bålet. Vil du have et bål, der giver meget lys, kan du derfor smide let brænde på bålet.

Du kan også bruge de lette træsorter, når du skal tænde dit bål, da ilden har nemmere ved at få fat.  

 

Herunder finder du en række links, som kan være relavnte for dig:

Top-foto: anatoliy_gleb

Råd og vejledning
Posted: September 11, 2017
Tags: bålmad , bålgrej , bål
Forfatter: Opdag Verden